fbpx «Πυρετός» διεκδικήσεων από το δήμο Κομοτηνής - Προχωράει η Δημοτική Αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 31 Ιουλίου, 2020 - 10:00
Ο Δ. ΚΑΡΑΣΤΑΥΡΟΥ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ

«Πυρετός» διεκδικήσεων από το δήμο Κομοτηνής - Προχωράει η Δημοτική Αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου
αντιδήμαρχος

Ωριμάζουν συνεχώς μελέτες που σε λίγο θα ψάχνουν χρηματοδότες 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς ο δήμος Κομοτηνής, που εσχάτως επιδίδεται σε ένα μπαράζ διεκδικήσεων κτιρίων και δομών, ώστε μέσα από τις κατάλληλες μελέτες, να καταφέρει να τα εντάξει στα προσήκοντα χρηματοδοτικά εργαλεία και εν τέλει να τα αξιοποιήσει προς όφελος των δημοτών. 

«Εδώ και πολύ καιρό κάνουμε σχεδιασμό του τεχνικού προγράμματος που έχουμε εγκρίνει. Το πρώτο στάδιο αυτού του σχεδιασμού είναι να ωριμάσουν τα έργα, να υπάρχουν έτοιμες μελέτες προκειμένου όταν θα βρεθεί χρηματοδότηση, να μπορούν αυτά να ενταχθούν σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο» λέει στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων του δήμου Κομοτηνής, Δημήτρης Καρασταύρου. 

Ο κος Καρασταύρου εξηγεί ότι η ώριμη μελέτη «είναι το απαιτούμενο για να πάρεις έργο. Δεν μπορεί να εγκριθεί έργο από οποιαδήποτε εργαλείο, αν δεν υπάρχει έτοιμη μελέτη. Η μελέτη καθορίζει το φυσικό και το οικονομικό αντικείμενο του έργου». Παραδέχεται, εν τούτοις, ότι «υπάρχουν και περιπτώσεις, που έχουν γίνει μελέτες χωρίς να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο και μετά πρέπει να επικαιροποιηθούν, όπως για παράδειγμα το Δικαστικό Μέγαρο. Η μελέτη του είναι άχρηστη, γιατί είχε γίνει πριν από 20 χρόνια και τώρα έχει αλλάξει η νομοθεσία και είναι άχρηστη». 

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την προσπάθεια του δήμου Κομοτηνής για την «κατάκτηση» του Μεγάρου, καθώς η διεκδίκηση συνεχίζεται κανονικά. «Αυτή τη στιγμή το βασικό είναι να έρθει το Δικαστικό Μέγαρο στα χέρια του Δήμου για να μπορέσουμε να μπούμε μέσα, να κάνουμε τις μελέτες και να μπορέσουμε μετά να αναζητήσουμε χρηματοδότηση» υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος. 

Προχωράει η Δημοτική Αγορά 
Επί του πρακτέου τώρα, σύντομα ολοκληρώνονται και οι τελευταίες μελέτες για τη Δημοτική Αγορά, ένα από τα πιο «πολυδιαφημισμένα» έργα της δημοτικής αρχής. «Είχαμε συνάντηση με τους μηχανικούς για το επόμενο κομμάτι που είναι η έκδοση της πολεοδομικής άδειας. Μόλις έχουμε τις οριστικές μελέτες, θα ψάξουμε για χρηματοδότηση. 

Μιλάμε για ένα σοβαρό προϋπολογισμό γιατί δεν κάνουμε λίφτινγκ. Κάνουμε ολική ανάπλαση. Οριοθετούμε τις χρήσεις, βάζουμε νέες χρήσεις, αξιοποιούμε τα τρία αίθρια που έχει και πολλά ακόμα» περιγράφει συγκεκριμένα, ο κος Καρασταύρου. 

Καρασταύρου: «Στα ‘Αστέρια’ δεν διεκδικούμε το ίδιο πράγμα με τη Μητρόπολη» 

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Καρασταύρου έλυσε και τυχόν παρανοήσεις που αφορούν τον παλιό κινηματογράφο «Αστέρια», ο οποίος διεκδικείται ταυτόχρονα από το δήμο Κομοτηνής και τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής. 

Ο αντιδήμαρχος εξήγησε ότι οι δύο φορείς διεκδικούν διαφορετικά πράγματα και όχι μόνο δεν υπάρχει «σύγκρουση», αλλά οι διεκδικήσεις είναι οιωνεί συμπληρωματικές. 

«Τα Αστέρια είναι ένα συγκρότημα που ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Είναι δύο κτίρια. Το παλιό είναι χαρακτηρισμένο με κάποιο τρόπο. Εμείς ζητάμε το παλιό κτίριο και η Μητρόπολη ζητάει να κατεδαφιστεί το νέο κτίριο για να αναδειχθεί ο χώρος γύρω από το Ιμαρέτ» εξηγεί ο κος Καρασταύρου, συμπληρώνοντας πως αν ο δήμος καταφέρει να πάρει το κτίριο που διεκδικεί, θέλει να δημιουργήσει εκεί ένα σύγχρονο συνεδριακό κέντρο. 

Επίσης, υποστηρίζει ότι και αυτή η διεκδίκηση «κουμπώνει» στον συνολικό σχεδιασμό της δημοτικής αρχής καθώς όπως λέει «έχουμε έτοιμη μελέτη για όλο το ιστορικό κέντρο στο οποίο περιλαμβάνονται και αυτά τα κτίρια, που αν δεν τα αναπλάσουμε, τι θα γίνει μετά; Θα γίνουν ερείπια».  

Αγώνας δρόμου για τα  Παλιά Σφαγεία 
Ένα άλλο κτιριακό συγκρότημα που έχει μπει στο στόχαστρο του δήμου Κομοτηνής είναι τα Παλιά Σφαγεία. Αυτό που ζητάει ο δήμος είναι να τα επανακτήσει καθώς είναι παραχωρημένα έως το 2027, αλλά «είναι μια παλιά παραχώρηση που είχε γίνει εδώ και δεκαετίες. Εγώ όταν ανέλαβα την διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, έψαξα να βρω την παραχώρηση και είδα ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Ετοιμάσαμε το φάκελο, και τώρα θα τον θέσουμε υπόψη του φορέα της παραχώρησης για να μας επιστραφεί και να το αξιοποιήσουμε», όπως λέει ο κος Καρασταύρου. 

Ο αντιδήμαρχος περιγράφει: «Είναι ένα πολύ αξιόλογο κτίριο, και ο περιβάλλων χώρος του, μπορούν να γίνουν ένα αξιόλογο κτιριακό συγκρότημα, που μπορεί να γίνει στολίδι για την περιοχή. Πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά με το Παλιό Σφαγείο για να το σώσουμε. Έχει μείνει ο σκελετός που είναι ιδιαίτερος και η προσωπική μου σκέψη είναι να γίνει κάτι σαν το εμπορικό του Μύλου στη Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε να γίνει ένας πολυχώρος που θα γίνει ένα ακόμη εμπορικό κέντρο που θα αξιοποιηθεί από τους επαγγελματίες της πόλης μας». 

Τέλος, στη μεγάλη εικόνα και ο δήμος Κομοτηνής συντάσσεται με το γενικό αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης ανά την Ελλάδα, που ζητάει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, ώστε οι δήμοι να μπορούν ευκολότερα να διεκδικούν έργα.  

Σημειώνει δε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να διεκδικήσουμε έργα μεγάλα και σοβαρά και να μην φοβόμαστε τους προϋπολογισμούς. Να αφήνουμε αναπτυξιακό αποτύπωμα». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.