fbpx Ψάχνοντας πάρκιγνκ στο κέντρο της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Ψάχνοντας πάρκιγνκ στο κέντρο της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Καρασταύρου

Τι λέει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δ. Καρασταύρου - υπάρχει μελέτη για ελεγχόμενη στάθμευση στο κέντρο 

Ανδρέας Αγελαρίδης

Το θέμα με τους χώρους στάθμευσης στο κέντρο της πόλης της Κομοτηνής είναι γνωστό στους πολίτες και έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τους τοπικούς φορείς. Οι αρμόδιοι έχουν γνώση του προβλήματος που εδώ και χρόνια «βασανίζει» την πόλη και ιδιαίτερα το κέντρο της. Ποιά είναι λοιπόν η εικόνα των πάρκινγκ του κέντρου σήμερα και κατά πόσο αυτά εξυπηρετούν τους πολίτες; 

Τα πάρκινγκ του κέντρου
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρώτος χώρος στάθμευσης που έρχεται στο μυαλό κάποιου, είναι ο «διάσημος» χώρος της παλιάς νομαρχίας. Πολλοί είναι οι πολίτες που επιλέγουν τον συγκεκριμένο χώρο ώστε να παρκάρουν τα οχήματά τους, διότι είναι πολύ κοντά σε όλα τα κεντρικά σημεία της πόλης. Σε ώρες αιχμής είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποια θέση κενή στο συγκεκριμένο χώρο, που από τις πρώτες κιόλας πρωινές ώρες αρχίζει να «υποδέχεται» οχήματα.

Μετά είναι το πάρκινγκ στην οδό Ξενοφώντος, κοντά στον παλιό κινηματογράφο «Αστέρια» που λόγω του σημείου του (κοντά στον πεζόδρομο της Βενιζέλου), «φιλοξενεί» συνεχώς οχήματα, ωστόσο δεν έχει μεγάλη έκταση και όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες εάν βρέξει πολύ δημιουργούνται λακκούβες με νερό. Στην ίδια μοίρα με το πάρκινγκ της Ξενοφώντος όσο αφορά τις βροχές, είναι και το πάρκινγκ όπισθεν του ΚΤΕΛ στην οδό Λεύκιππου, με την διαφορά όμως ότι έχει μεγάλη έκταση. 

Τέλος, το πάρκινγκ στην οδό Σοφούλη απέναντι από την εκκλησία Παναγία. Στα πλαίσια ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, έχει υπάρξει πρόταση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης για μελέτη η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία περιπάτων και στάσεων, υπαίθριου χώρου πολιτιστικών και κοινωνικών συναθροίσεων κτλ. Βασικός πυλώνας είναι η κατάργηση του άτυπου χώρου στάθμευσης. Οπότε υπάρχει η πιθανότητα, με κάθε επιφύλαξη προς το παρόν, το συγκεκριμένο πάρκινγκ να μην υπάρχει σε λίγο καιρό. 

Φυσικά υπάρχουν και οι διάφορες αλάνες που χρησιμοποιούνται ως «άτυποι» χώροι στάθμευσης, όπως φυσικά και το ιδιωτικό πάρκινγκ δίπλα στην παλιά νομαρχία.

Η μελέτη του δήμου Κομοτηνής για ελεγχόμενη στάθμευση
Για το συγκεκριμένο θέμα, ο «Χ» ήρθε σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Δήμου Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου.

«Υπάρχει ένα πρόβλημα όπως είναι φυσικό στο κέντρο της κάθε πόλης με την στάθμευση των οχημάτων και αυτό δημιουργεί προβλήματα. Κάθε φορά που γίνεται μια παρέμβαση δημιουργούνται προβλήματα τόσο κατά την διάρκεια του έργου, αλλά πολλές φορές και το ίδιο το έργο στερεί θέσεις στάθμευσης», δήλωσε ο κος Καρασταύρου επί του θέματος.

«Ο μόνος τρόπος που έχουμε είναι να διαχειριστούμε αυτές τις θέσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για αυτόν το λόγο έχουμε μια μελέτη, όπου θα γίνει ελεγχόμενη στάθμευση, γύρω στις 1200 θέσεις», επισήμανε ο αντιδήμαρχος του δήμου Κομοτηνής που είπε ότι αυτή η μελέτη αφορά τον χώρο του ποδηλατόδρομου, τους δρόμους που δημιουργούνται στη Σοφούλη  όπως και την οδό Χαριλάου Τρικούπη.

Πώς όμως θα γίνει αυτή η ελεγχόμενη στάθμευση;
Όπως πληροφόρησε ο κος Καρασταύρου, ο οδηγός που διέρχεται από αυτές τις περιοχές και θέλει να παρκάρει στο κέντρο, θα μπορεί μέσω εφαρμογής να βλέπει που υπάρχουν κενές θέσεις. «Αυτή η εφαρμογή θα συνδεθεί πιθανών και με τα εμπορικά καταστήματα, ώστε εάν κάποιος θέλει να πάει σε ένα κατάστημα να γνωρίζει εάν εκεί κοντά υπάρχουν ελεύθερες θέσεις πάρκινγκ. Θα υπάρχουν και εξωτερικά μηχανήματα για αυτούς που δεν κάνουν χρήση του ίντερνετ», συμπλήρωσε.

Άγνωστο παραμένει πότε αυτή η «τεχνική» στάθμευσης θα πάρει σάρκα και οστά, καθώς ακόμα γίνονται τα έργα επί της οδού Σοφούλης οπότε ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται γύρω στα 800.000€ μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος».

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Κομοτηνής πρόσθεσε ότι γίνεται μια προσπάθεια να βρεθούν καινούργιοι χώροι παρκινγκ. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί το σχόλιο του κου Καρασταύρου: «Θα πρέπει να μάθουμε να παρκάρουμε λίγο μακρύτερα, προκειμένου να επισκεφτούμε κάποιους χώρους του κέντρου».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Φυσικός και νομοτελειακός όρος στη ζωή, προφανώς είναι να διεκδικεί πάντοτε τα δίκια του ο κάθε άνθρωπος και  να προσπαθεί να καλυτερέψει  τη ζωή του και τις συνθήκες εργασίας.