fbpx Πρωτοπορεί με μπάσκετ και ράγκμπι ΑμεΑ ο Ηρόδικος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πρωτοπορεί με μπάσκετ και ράγκμπι ΑμεΑ ο Ηρόδικος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περπατώ
Ηρόδικος
Αθλητισμός

Η πρώτη ομάδα στη Θράκη στο μπάσκετ με αμαξίδιο - Από τις πρώτες πρωτοβουλίες πανελληνίως στο ράγκμπι
 

"Υπάρχει όρεξη από όλους για το άθλημα", μας λέει ο προπονητής στο τμήμα μπάσκετ Κίμωνας Λεχούδης

Διονύσης Βοργιάς

Την πρώτη ομάδα στη Θράκη στο μπάσκετ με αμαξίδιο και - ίσως - την πρώτη ομάδα πανελληνίως στο ράγκμπι με αμαξίδιο, ετοιμάζει ο Ηρόδικος. Ο αθλητικός σύλλογος της Κομοτηνής έχει ήδη ξεκινήσει τις προπονήσεις στα δύο αυτά τμήματα, στο μεν μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Κίμωνα Λεχούδη, στο δε ράγκμπι υπό τις οδηγίες της Μαρίας Μοσχόβου.


ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΑΘΛΗΣΗ
Εμείς βρεθήκαμε σε μία από τις προπονήσεις του τμήματος καλαθοσφαίρισης, όπου είδαμε την όρεξη που υπάρχει από παίκτες και όσους ασχολούνται με την ομάδα. Όπως μας ενημέρωσε ο κος Λεχούδης "ο πρόεδρος του Περπατώ Αλέξανδρος Ταξιλδάρης και ο γενικός διευθυντής Μιχάλης Ραγκούσης θέλησαν να δημιουργήσουν το μπάσκετ με αμαξίδιο στην Κομοτηνή, κι έπειτα και το ράγμπι με αμαξίδιο σε συνεργασία και με την προπονήτρια Μαρία Μοσχόβου".


Αναφορικά με το πως ξεκίνησε η δική του ενασχόληση, ως προπονητή, σημείωσε ότι "είχα κάνει προπονήσεις στο Μαρούσι, και μου άρεσε πάρα πολύ το αντικείμενο, αν και δεν είχα εμπειρία στο μπάσκετ με αμαξίδιο. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον άθλημα".

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι "έχουμε δώδεκα ενεργά δελτία αθλητών, ενώ σήμερα ήρθε για πρώτη φορά νέος αθλητής να δοκιμάσει. Θα προσπαθήσουμε να πραγματοποιήσουμε και δύο μεταγραφές. Το κυριότερο είναι πως υπάρχει όρεξη από όλους για το άθλημα", όπως σημειώνει ο προπονητής, ο οποίος αναμένει και την έναρξη του πρωταθλήματος που διεξάγεται σε βόρειο και νότιο όμιλο. 


"Θέλουμε οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα να αθλούνται και να κοινωνικοποιούνται", είναι το μήνυμα του Κίμωνα Λεχούδη, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πρώτη γεύση από το άθλημα πήραμε στην Κομοτηνή αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο διεθνούς τουρνουά με συμμετοχή των εθνικών ομάδων Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κύπρου.


Ο ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ
Στην προπόνηση συναντάμε και τον εκπαιδευτή ατόμων με κινητική αναπηρία, καθηγητή φυσικής αγωγής και τέως προπονητή της Εθνικής μπάσκετ ΑμεΑ Βάιο Γιώρα, ο οποίος στέκεται στη σημασία μίας τέτοιας αθλητικής πρωτοβουλίας στην μακρινή Κομοτηνή. "Ειδικά σε μία απομακρυσμένη αθλητικά περιοχή όπως η Κομοτηνή, το ότι ξεκινάει μία τέτοια πρωτοβουλία είναι ό,τι καλύτερο και πρέπει να στηριχθεί από όλους όσους ασχολούμαστε με το μπάσκετ με αμαξίδιο", δηλώνει.


Ο ίδιος συμμετέχει - ως προπονητής και ως παίκτης - στο μπάσκετ ΑμεΑ από το 1996 κι έχει παρατηρήσει την πορεία του αθλήματος ανά τα χρόνια. "Στον ειδικό αθλητισμό, και ειδικά στο μπάσκετ με καρότσι, το να πούμε ότι έχουμε οικονομική κρίση δεν είναι κάτι καινούργιο, γιατί ανέκαθεν ο ειδικός αθλητισμός είχε κρίση. Άρα πάντα τα οικονομικά ήταν περιορισμένα και τα πάντα ξεκινούσαν από κινήσεις όπως αυτή των παιδιών στην Κομοτηνή", σχολιάζει εν προκειμένω.
Παρά τις δυσκολίες και την απαξίωση από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ο κος Γιώρας δηλώνει "αισιόδοξος γιατί βλέπω ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν. Δεν περιμένω από καμία Πολιτεία να στηρίξει τον ειδικό αθλητισμό, γιατί ποτέ δεν το έκανε. Στηριζόμαστε στις δυνάμεις μας και στην ιδιωτική πρωτοβουλία".


ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ
Και στις δύο ομάδες, αθλητής είναι ο Νικόλαος Σαπρανίδης, ο οποίος μας ενημερώνει για το ράγκμπι που δεν κρύβει ότι τον έχει "κερδίσει" λίγο περισσότερο. "Είμαστε γύρω στα επτά άτομα στην ομάδα. Είδαμε το άθλημα στην Αθήνα, με την προπονήτριά μας, αλλά και σε ένα καμπ στην Καβάλα. Το άθλημα μας άρεσε πάρα πολύ, ειδικά σε εμένα προσωπικά τα χτυπήματα που υπάρχουν σε αυτό", σημειώνει σχετικά.


Αναφορικά με καθαυτό το άθλημα μας ενημερώνει ότι "έχουμε ειδικά αμαξίδια με προστατευτικά και το άθλημα παίζεται με τη μπάλα του βόλεϊ. Παίζεται σε γήπεδο μπάσκετ, υπάρχει άμυνα - επίθεση, και αγωνίζονται κυρίως τετραπληγικοί". Αξίζει να σημειωθεί πως επίσημη ομάδα ράγκμπι ΑμεΑ στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη, αλλά γίνονται πρωτοβουλίες σε μερικές πόλεις, όπως το Μαρούσι Αττικής και η Κομοτηνή.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.