fbpx Πρωτοφανές ατύχημα στο λιμάνι Μαρώνειας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2019 - 10:00
ΤΡΑΤΑ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΚΑΪΚΙΑ, ΒΥΘΙΣΕ ΕΝΑ, ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΔΥΟ

Πρωτοφανές ατύχημα στο λιμάνι Μαρώνειας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιμάνι Μαρώνειας
Λιμάνι Αγίου Χαραλάμπους

Στο λιμάνι εμπειρογνώμονας από την Αλεξανδρούπολη, τις συνθήκες του ατυχήματος ερευνά το Λιμενικό

Οι αλιείς της περιοχής αναστατωμένοι από το συμβάν ήταν όλοι τους παρόντες στο λιμάνι, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί

Δήμητρα Συμεωνίδου

Φανερά σοκαρισμένος από την εικόνα του βυθισμένου καϊκιού ήταν ο νεαρός επαγγελματίας αλιέας από την Μαρώνεια. Το καΐκι που πρόσφατα περιήλθε στην κατοχή του και τροποποιήθηκε με τρόπο τέτοιο ώστε να μπει στη θάλασσα και να δώσει τα προς το ζην στον ιδιοκτήτη του, βρέθηκε από τη μία στιγμή στην άλλη στον πυθμένα του λιμανιού. Μία μηχανική βλάβη ή ο ανθρώπινος παράγοντας, η έρευνα θα δείξει τι έφταιξε και μία τράτα εμβόλισε καΐκια και βάρκες στο λιμάνι Μαρώνειας, βύθισε ένα επαγγελματικό καΐκι, προκάλεσε ζημιές σε ακόμη ένα επαγγελματικό καΐκι, όπως και φθορές σε μία βάρκα.

Το πρωτοφανές, για τα δεδομένα του λιμανιού Μαρώνειας, ατύχημα συνέβη τις βραδινές ώρες της Τρίτης. Συγκεκριμένα, περί τις 23:30 το βράδυ η τράτα «Ταξιάρχης» προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε σταθμευμένα καΐκια και βάρκες εντός του λιμανιού, στέλνοντας στον πάτο της θάλασσας μία εξ αυτών. Πιο αναλυτικά, οι μαρτυρίες ανέφεραν ότι δεν λειτούργησε το πηδάλιο της τράτας. Ο μηχανισμός με τις ταχύτητες δεν υπάκουσε στις εντολές του χειριστή του, παρά τις όποιες προσπάθειες. Η βλάβη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε όταν η τράτα είχε πλέον εισέλθει εντός του λιμένα από την είσοδο και επιχειρούσε να δέσει. Η τράτα κατευθύνθηκε με ταχύτητα προς το μέτωπο του λιμανιού, όπου βρίσκονταν τα αλιευτικά σκάφη. Εκεί σε πρώτο χρόνο εμβόλισε το επαγγελματικό καΐκι «Άγιος Ραφαήλ».

Μάλιστα όπως ανέφεραν στον «Χ» από τη σύγκρουση το καΐκι έλαβε ύψος και σχεδόν βγήκε πάνω στο τσιμέντο, ενώ στο έδαφος έπεσε και μία σιδερένια κολώνα οδοφωτισμού. Η τέντα του καϊκιού βρέθηκε σπασμένη πάνω στο λιμάνι, ενώ άμεσα το καΐκι από το χτύπημα πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. O ιδιοκτήτης μόλις που πρόλαβε με τη βοήθεια συναδέλφων του να δέσει την πλώρη του σκάφους κρατώντας το οριακά στην επιφάνεια.

Ο καπετάνιος της τράτας στην προσπάθειά του να την ελέγξει, έδωσε εντολή να τεθεί σε λειτουργεί ο βοηθητικός μηχανισμός και αυτή να κινηθεί όπισθεν. Κινούμενη με την όπισθεν η τράτα χτύπησε ένα ακόμα επαγγελματικό καΐκι προκαλώντας φθορές στο πάνω μέρος και στο σημείο όπου βρίσκεται το μηχάνημα ανέλκυσης διχτυών, ενώ φθορές έγιναν και σε ένα ακόμη σκάφος. Μάλιστα το μπροστινό μέρος της τράτας εμβόλισε και σημείο του λιμανιού σπάζοντας τις πλάκες.

Οι αλιείς της περιοχής αναστατωμένοι από το συμβάν ήταν όλοι τους παρόντες στο λιμάνι, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν τι είχε συμβεί. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, αφού ενημερώθηκε για το ατύχημα από τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας. Προφορικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν για  αποκατάσταση των ζημιών σε επαγγελματικά σκάφη και βάρκες. Βέβαια η όλη διαδικασία περνάει μέσα από τις ασφαλιστικές εταιρείες και φυσικά πρέπει να ερευνηθούν τα αίτια του ατυχήματος, από το οποίο ευτυχώς δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές.

Στο σημείο βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή πρόκλησης του ατυχήματος λιμενικοί από τον Σταθμό της Μαρώνειας, ενώ το πρωί της Τετάρτης αναμένονταν εμπειρογνώμονας από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης, προκειμένου να κάνει την αυτοψία στο σημείο, να διαπιστώσει αν έχει προκληθεί θαλάσσια ρύπανση. Κατόπιν όλων αυτών θα γίνει η ρυμούλκηση του αλιευτικού σκάφους από τον πυθμένα του λιμανιού. Θα ληφθούν καταθέσεις από όλους, προκειμένου να διαπιστωθεί τι έφταιξε και προκλήθηκε το ατύχημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο