fbpx Το πρώτο κρίσιμο βήμα για να αποκτήσει Τελωνείο η Νυμφαία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2017 - 11:00
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΟΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΥΠΟΔΟΜΗ

Το πρώτο κρίσιμο βήμα για να αποκτήσει Τελωνείο η Νυμφαία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελωνεία
Τελωνείο Νυμφαίας
επιθεώρηση
Αποκεντρωμένη Διοίκηση

Στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με αρμοδιότητα στους συνοριακούς σταθμούς επιθεώρησαν και φωτογράφισαν χώρους δίπλα στον μεθοριακό σταθμό 


Κρίσιμος ο ρόλος της Περιφέρειας και δη της Π.Ε. Ροδόπης στην παραχώρηση του χώρου για τη δημιουργία Τελωνείου

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με αρμοδιότητα στους συνοριακούς σταθμούς, βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης 20 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα στον ελληνοβουλγαρικό κάθετο άξονα κατ' εντολή της γενικής διευθύντριας Τελωνείων του υπουργείου, κάνοντας έτσι ένα πρώτο κρίσιμο βήμα στη δημιουργία μόνιμης βάσης τελωνειακών στη Νυμφαία. Τα στελέχη έκαναν διερεύνηση του χώρου για τη δημιουργία μονίμων θέσεων εργασίας στον χώρο δίπλα στον μεθοριακό σταθμό Νυμφαίας - Μακάζας. Συνοδεύονταν από τον προϊστάμενο του Τελωνείου Κομοτηνής Ευάγγελο Αντωνιάδη και τελωνειακούς, τους ανθρώπους που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ανάγκη ύπαρξης μίας σταθερής δομής στη Νυμφαία, με στόχο τη διενέργεια συχνότερων και στοχευμένων ελέγχων.


Προχώρησαν σε φωτογράφηση του χώρου και μίλησαν με αισιοδοξία στον "Χ" λέγοντας χαρακτηριστικά "ξεκινάμε άμεσα, θα έχετε σύντομα νεότερα". Μάλιστα είχαν την ευκαιρία να δουν σε δράση τελωνειακούς της Κομοτηνής και της Κινητής Μονάδας τελωνείου Ξάνθης να διενεργούν ελέγχους σε οχήματα που διέρχονταν από Βουλγαρία προς Ελλάδα. Αυτοί γίνονται σε μία αλάνα που υπάρχει ελάχιστα μέτρα πριν το μεθοριακό σταθμό και φυσικά με δυσκολία, αφού οι τελωνειακοί αναγκάζονται να έχουν τον εξοπλισμό τους πάνω σε πορτ παγκάζ, να γράφουν παραβάσεις πάνω σε βράχους, ενώ αναγκάζονται να μεταφέρουν από τη Νυμφαία στην Κομοτηνή προϊόντα και αυτοκίνητα που κατάσχουν, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης αυτών επιτόπου.
 

Στον απόηχο της επίσκεψη Πιτσιλή 
Η επίσκεψη των στελεχών της Διεύθυνσης Οικονομικού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με αρμοδιότητα στους συνοριακούς σταθμούς, έρχεται στον απόηχο της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο στην Κομοτηνή ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Πιτσιλής. Τότε οι τελωνειακοί είχαν μεταφέρει διά ζώσης την ανάγκη λειτουργίας μόνιμης τελωνειακής δομής στη Νυμφαία, με τον κο Πιτσιλή να ανταποκρίνεται. Η εντολή της γενικής διευθύντριας Τελωνείων του υπουργείου για επιθεώρηση του χώρου επιβεβαιώνει ότι το αίτημα εισακούστηκε. 
 

Το υπόμνημα

Το αίτημα μόνιμης παρουσίας τελωνειακών στη Νυμφαία είχαν διατυπώσει φορείς της Ροδόπης, ήδη από το 2016, με κοινό υπόμνημά τους προς τον κο Πιτσιλή. Σε αυτό αναφέρονταν, μεταξύ άλλων, ότι η συχνή παρουσία του Τελωνείου Κομοτηνής στον διασυνοριακό σταθμό Νυμφαία-Μακάζα και η διεξαγωγή προληπτικών ελέγχων διασφαλίζουν, αναμφιβόλως, τόσο τα συμφέροντα της τοπικής αγοράς, όσο και του Ελληνικού Δημοσίου. Στον διασυνοριακό σταθμό της Νυμφαίας στη Ροδόπη η διέλευση επιβατικών αυτοκινήτων αυξάνεται συνεχώς παράλληλα με την επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ των δυο πλευρών.

Η γειτονική χώρα Βουλγαρία για την διαφύλαξη των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων της και την προστασία των επαγγελματιών αλλά και των απλών πολιτών της διατήρησε σε όλες της διασυνοριακές πύλες εισόδου με την Ελλάδα οργανωμένα κλιμάκια Τελωνειακών υπαλλήλων σε 24ωρη βάση τόσο για την διευκόλυνση του υγιούς εμπορίου όσο και την πάταξη του λαθρεμπορίου. Η λειτουργία διασυνοριακών κλιμακίων ελέγχου θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στη συλλογή χρήσιμων πληροφοριών για τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού καθώς επίσης στην μείωση των ενδοκοινοτικών συναλλαγών με εικονικά φορολογικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί πρωτοβουλία ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φαινόμενο της παράνομης εισόδου και διακίνησης, σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, εμπορευμάτων αμφιβόλου προέλευσης και προδιαγραφών σε συνεργασία κάθε φορά με τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές. 


Στην όλη υπόθεση κρίσιμος είναι ο ρόλος της Περιφέρειας και δη της Π.Ε. Ροδόπης και σχετίζεται άμεσα με την παραχώρηση του χώρου για τη δημιουργία Τελωνείου και φυσικά στην εκτέλεση των εργασιών που πιθανόν θα απαιτηθούν εκεί. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι