fbpx Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές «βιοπαλαιστές»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πρώτο κουδούνι για τους μαθητές «βιοπαλαιστές»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής
Εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής
Αγιασμός

Στον «Χ» μιλούν η διευθύντρια του Εσπερινού Γυμνασίου Κ. Ευστρατιάδου και η διευθύντρια του Εσπερινού Λυκείου Θ. Κορδοκονίδου

Περισσότερα παιδιά κάθε χρόνο στο Γυμνάσιο, συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας το Λύκειο

Διονύσης Βοργιάς

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε το πρωί της Τετάρτης 11 Σεπτεμβρίου στα περισσότερα σχολεία πανελλαδικά. Όχι όμως σε όλα. Γιατί σε κάποια η μάθηση ξεκινάει όταν ο ήλιος δύει και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις της καθημερινότητας έχουν «κλείσει».

Έτσι και στην Κομοτηνή, το απόγευμα της Τετάρτης, βρήκε αρκετούς μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου και του Εσπερινού Λυκείου Κομοτηνής να ξεκινούν την σχολική χρονιά 2019 – 2020, ο καθένας με τους δικούς του στόχους. Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, παρούσα ήταν και η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, η οποία με λακωνικότητα ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους μαθητές. Συμβολικά ζήτησε από τον κάθε μαθητή να αξιοποιήσει τα χαρίσματά του, να ανοίξει «τα φτερά του».

Εσπερινό Γυμνάσιο: Πολλοί μαθητές, μικρή διαρροή
Για την κατάσταση στο Εσπερινό Γυμνάσιο Κομοτηνής ενημέρωσε τον «Χ» η διευθύντρια Κυριακή Ευστρατιάδου. Φέτος, έχουν εγγραφεί περί τους 150 μαθητές, (σημειώνεται αύξηση σε σχέση με πέρυσι), ενώ συνεχιζόταν η ροή εγγραφών. Πολύ θετική, σύμφωνα με την διευθύντρια, είναι η μείωση της σχολικής διαρροής, με τον δείκτη στο 5-6% κατά την περσινή χρονιά. Χρονιά κατά την οποία αποφοίτησαν από την Γ’ Γυμνασίου 57 μαθητές. Γιατί όμως υπάρχει αύξηση στους μαθητές; «Άρχισε να ακούγεται η δουλειά που γίνεται εδώ, από στόμα σε στόμα. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι ίδιοι άνθρωποι, τα λόγια και τα βιώματά τους», απαντά η διευθύντρια.

Αναφορικά με την χρονιά που ξεκίνησε καθαυτή, «ξεκινάμε με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά στο προσωπικό. Έχουμε ελλείψεις, αλλά πολύ λιγότερες, αν κανείς τις συγκρίνει με τις ελλείψεις των περασμένων ετών», εξηγεί η κα Ευστρατιάδου. Όσον αφορά στα αιτήματα του σχολείου – που κατά καιρούς έχει αναδείξει ο «Χ» - έχουν να κάνουν κυρίως με την έλλειψη αυτονομίας, δηλαδή την μη ύπαρξη αιθουσών προβολών και εκδηλώσεων. Τα προβλήματα όμως ξεπερνιούνται με δουλειά, καλή θέληση και συνεργασία με το 3ο Λύκειο, που βρίσκεται ευρύτερα στον ίδιο χώρο.

«Πολλά παιδιά έρχονται για λόγους βιοπορισμού, γιατί βοηθούν τους γονείς τους το πρωί και το απόγευμα ψάχνουν την μάθηση, γι’ αυτό έρχονται στο εσπερινό», καταλήγει, σε ένα γενικότερο σχόλιο, η διευθύντρια.

Εσπερινό Λύκειο: Με όνειρο την Τριτοβάθμια
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά λειτουργεί στην Κομοτηνή το Εσπερινό Λύκειο. «Την πρώτη χρονιά λειτούργησε κατά κύριο λόγο με μόνιμους που συμπλήρωναν ώρες», ενημερώνει τον «Χ» η διευθύντρια του σχολείου Θεοδώρα Κορδοκονίδου. Την δεύτερη χρονιά υπήρξαν επίσης δυσκολίες, καθώς οι αναπληρωτές άργησαν να έρθουν, αλλά φέτος τα πράγματα φαντάζουν καλύτερα με τις προσλήψεις αναπληρωτών να έχουν γίνει νωρίτερα, «άρα είμαστε κάθε χρόνο και καλύτερα», λέει η διευθύντρια.

Επίσης, κάθε χρόνο υπάρχουν και περισσότεροι μαθητές. Η αρχή έγινε με 15 έγγραφες το 2017, ενώ φέτος – με τις εγγραφές να μην έχουν ολοκληρωθεί – έχουν εγγραφεί 36 μαθητές. Φέτος, θα λειτουργήσουν και οι τρεις λυκειακές τάξεις. «Φέτος ο στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε περισσότερο στην τρίτη τάξη. Άτομα που δεν πηγαίνουν φροντιστήρια, με την βοήθειά μας, να δώσουν εξετάσεις, γιατί έχουν πολλές ελλείψεις από τα γυμνασιακά τους χρόνια και τα χρόνια που άφησαν την εκπαίδευση», σημειώνει η διευθύντρια. Θετικό είναι ότι πολλοί μαθητές, αφότου τελειώσουν το Γυμνάσιο στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής, συνεχίζουν την πορεία τους στο Λύκειο, ευκαιρία που τους δίνεται πλέον με το Εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής.

Η κα Κορδοκονίδου είναι η διευθύντρια του σχολείου από την πρώτη χρονιά. Δεν κρύβει πως «ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά ήμουν αισιόδοξη», φέρνοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Φτιάξαμε ένα σχολείο σε αίθουσες που μάλλον λειτουργούσαν ως αποθήκες». Και το σχολείο αυτό συστεγάζεται με το 3ο Λύκειο, γι’ αυτό χρειάζεται πάντα αγαστή συνεργασία μεταξύ των σχολείων.

Το μήνυμα του μητροπολίτη στους μαθητές
Σημαντικό ήταν το μήνυμα του μητροπολίτη κου Παντελεήμονα, με αποδέκτες τους μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. «Εσείς το πρωί μπορεί να δουλεύετε, έχετε κι άλλες υποχρεώσεις», είπε απευθυνόμενος προσωπικά στους μαθητές, «κάποιοι βοηθάτε τα σπίτια σας, τους γονείς σας ή μεγαλώνετε τα παιδιά σας». «Έχουμε απέναντί μας βιοπαλαιστές», ήταν το μήνυμά του, το οποίο εμπλούτισε με την εξής ρήση: «Πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν τίτλους, πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά. Αλλά από πολλούς ανθρώπους λείπει το ήθος, η αρχοντιά και το φιλότιμο».

Ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά σε όλους και ζήτησε από τους μαθητές να μην τα βάζουν κάτω, γιατί – όπως άφησε να εννοηθεί – ό,τι κατακτάμε και δεν μας δίνεται έτοιμο, είναι κι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία. «Η ζωή μόνο με τον αγώνα και τον κόπο κερδίζεται, και τότε μόνο η ζωή είναι όμορφη», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.