fbpx Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα έχει την "σφραγίδα" ενός Κομοτηναίου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 25 Απριλίου, 2018 - 10:00
ΛΕΓΕΤΑΙ OCEANUS COIN ΚΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα έχει την "σφραγίδα" ενός Κομοτηναίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ψηφιακό νόμισμα
Ναυτιλία

Ο Κομοτηναίος Νίκος Κωστόπουλος και η Πειραιώτισσα Χριστιάνα Ζούπα παρουσιάζουν στον "Χ" την ιδέα που πήρε σάρκα και οστά

Διονύσης Βοργιάς

Την "σφραγίδα" ενός Κομοτηναίου έχει το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα. Πρόκειται για Oceanus Coin, το οποίο και δημιούργησαν συνεργαζόμενοι ο Κομοτηναίος Νίκος Κωστόπουλος και η Πειραιώτισσα Χριστιάνα Ζούπα, που συγκαταλέγονται σε μια ομάδα νέων ανθρώπων που έχουν δημιουργήσει το ίδρυμα Oceanus Foundation. Μέσω του ψηφιακού νομίσματος, οι ναυτιλιακές εταιρίες θα μπορούν να κλείνουν συμβόλαια χωρίς χρονοτριβή και μεσάζοντες και με ασφάλεια.


Η ιδέα για το Oceanus Foundation ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2017 στην Ταϊλάνδη σε ένα επιχειρηματικό φόρουμ όπου οι δυο τους είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να συνεργαστούν με ιδρυτικά στελέχη του Ethereum. Στόχος της εταιρίας είναι η ενίσχυση των μικρομεσαίων ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η προσφορά ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου στους ναυτικούς, η δημιουργία καινοτομιών που υποστηρίζουν την ναυτιλιακή κοινότητα και η συνεισφορά στην εκπαίδευση της επόμενης γενιάς στελεχών του ναυτιλιακού χώρου.
Με εμπειρία στα κρυπτονομίσματα, μιας που από το 2015 έχει διατελέσει σύμβουλος σε μερικά πρότζεκτ που είναι κορυφαία για το Ethereum Network, ο Νίκος Κωστόπουλος μας μιλάει για την ιδέα που πήρε σάρκα και οστά. "Έχουμε φτιάξει το πρώτο ελληνικό ψηφιακό νόμισμα, το Oceanus Coin που είναι για την υποστήριξη της ναυτιλίας, και πηγαίνει αρκετά καλά. Είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, γι' αυτό μετά από έξι μήνες θα είμαστε σε θέση να κρίνουμε με ποιοτικά αποτελέσματα". 


Ο ίδιος όπως μας πληροφορεί έμαθε "τα κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά το 2015. Τότε μία μέρα, η αξία του Ethereum είχε πέσει εκείνη από τα 10 στα 7 δολάρια και το θεωρούσαμε σημαντική μεταβολή" ενώ κατά την χθεσινή αξιολόγηση άξιζε 705 δολάρια! "Στην αρχή τα κρυπτονομίσματα ήταν κάτι που έπρεπε να αμφισβητήσω για να καταλάβω την χρησιμότητά τους, για να μπορέσω να οδηγηθώ στο συμπέρασμα ότι είναι κάτι που αξίζει και στο οποίο χρειάζεται να εμβαθύνουμε. Γι' αυτό επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ήθελα να φέρω αυτή την τεχνολογία στην χώρα μας, γιατί πίστεψα από την αρχή ότι θα είναι το μέλλον", μας είπε, αναλύοντάς μας κατόπιν την τεχνολογία block chain στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα  και την ασφάλεια που αυτή προσδίδει στα έγγραφα ανά πάσα στιγμή.


Φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και εργαζόμενη σε συμβουλευτική εταιρία γνωστού ομίλου στην Αθήνα, η Χριστιάνα Ζούπα, μας μιλάει για τα πρώτα βήματα και τί νέο φέρνει στην αγορά και το επιχειρείν το Oceanus Coin. "Οι άνθρωποι στο εξωτερικό είναι περισσότερο ανοιχτοί σε νέες ιδέες και καινοτομίες, οπότε πέρσι είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε στενά με στελέχη του Ethereum που είναι ένα από τα πιο ισχυρά ψηφιακά νομίσματα. Γνωρίζοντας σε βάθος τη λειτουργία του Ethereum αλλά και όσα μπορεί να προσφέρει στον χώρο της τεχνολογίας αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία, αποφασίσαμε να συνδυάσουμε αυτή την τεχνολογική καινοτομία με ένα κομμάτι το οποίο είναι πολύ δυναμικό στην Ελλάδα, δηλαδή το κομμάτι της ναυτιλίας. Επομένως, προσπαθούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες που θα καινοτομήσουν και θα δώσουν μία μεγάλη ώθηση στη ναυτιλιακή κοινότητα", μας είπε.


Η ίδια αναγνωρίζει τις δυσκολίες στο εγχείρημα αλλά υπογραμμίζει ότι υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς τους: "Μέχρι στιγμής έχουμε επικοινωνήσει με πολύ γνωστούς ελληνικούς ναυτιλιακούς ομίλους και υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά είναι λίγο διστακτικοί. Στο εξωτερικό όμως έχουμε αρκετές επαφές με ανεξάρτητους επενδυτές, όχι όμως με ναυτιλιακές εταιρίες, οπότε αυτό είναι ένα κομμάτι που μας δυσκολεύει, γιατί ψάχνουμε επενδυτές από τον ναυτιλιακό χώρο. Ήδη έχουμε έτοιμο το ψηφιακό μας νόμισμα, την τεχνολογία για το Oceanus Coin και αυτή την στιγμή είμαστε σε φάση συζητήσεων για την χρηματοδότηση".


Εκτός από το ψηφιακό νόμισμα, τα μέλη του Oceanus Foundation έχουν στην στοχοθεσία τους την ίδρυση ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου - σε συνεργασία με υφιστάμενο ελληνικό - στο οποίο θα συνδυάζονται μαθήματα ναυτιλίας και μαθήματα block chain (η τεχνολογία που κρύβεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα) και κρυπτονομισμάτων, καθώς και τη διοργάνωση διαγωνισμών επιχειρηματικότητας που θα αφορούν μόνο ναυτιλιακές start up εταιρίες.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές