fbpx Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει ποια παιδιά θα πάνε νηπιαγωγείο και ποια παιδικό σταθμό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΔΙΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει ποια παιδιά θα πάνε νηπιαγωγείο και ποια παιδικό σταθμό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης

Τι αναφέρει έγγραφο του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα ξεκαθαρίσει ποια παιδιά θα πάνε νηπιαγωγεία και ποια παιδικό σταθμό στον Δήμο Κομοτηνής, μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να αναβάλει την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής το σχολικό έτος 2019 – 2020. Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από το πρώτο επίσημο έγγραφο του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαρίνου Κωνσταντινίδη που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 20 Αυγούστου.

Το έγγραφο επιβεβαιώνει εν πολλοίς αυτό που ήδη έγραψε ο «Χ» σχετικά με την επιλογή που έχουν οι γονείς των παιδιών να εγγράψουν αυτά είτε στα νηπιαγωγεία είτε στους παιδικούς σταθμούς, είτε εφόσον είναι προνήπια να μην εγγραφούν σε καμία δομή. Υπενθυμίζει την επανέναρξη εγγραφών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς μέσω ΚΕΜΕΑ και παρέχει σαφή ενημέρωση για το πότε οι προϊσταμένες συγκεκριμένων νηπιαγωγείων θα επικοινωνήσουν με τους γονείς των προνηπίων. 

Αναλυτικά το έγγραφο του προϊσταμένου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης αναφέρει: Σε εφαρμογή της αριθμ. 127860/Δ1/13-08-2019 Υ.Α. του ΥΠΑΙΘ η φοίτηση των προνηπίων στα νηπιαγωγεία του Δήμου Κομοτηνής δεν είναι υποχρεωτική. Κατόπιν τούτου γονείς προνηπίων που επιθυμούν να φοιτήσουν σε παιδικούς σταθμούς, μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, έστω και εκπρόθεσμα. Ο Δήμος Κομοτηνής δέχεται αιτήσεις στο Πολυλειτουργικό του Δήμου (έναντι Κολυμβητηρίου). Επίσης οι γονείς προνηπίων έχουν και τη δυνατότητα τα παιδιά τους να μην ενταχθούν σε καμία δομή. Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου οι προϊσταμένες των νηπιαγωγείων 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 11ο και 12ο θα επικοινωνήσουν με τους γονείς των προνηπίων. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης είναι σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Κομοτηνής και οι οριστικές αποφάσεις θα παρθούν στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου». 

Στους ουραγούς της προσχολικής αγωγής ο Δήμος Κομοτηνής 
Ο Δήμος Κομοτηνής συγκαταλέγεται ανάμεσα σε μία λίστα 40 Δήμων, οι οποίοι θα είναι και οι τελευταίοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Αυτό θα γίνει από το σχολικό έτος 2020-2021. Οι αλλαγές στον σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνηση για τον τρόπο εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης προέκυψαν μετά από Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. 

Αν και ο σχεδιασμός του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου προέβλεπε το μέτρο να εφαρμοστεί την μεθεπόμενη χρονιά για μόλις 27 Δήμους -με τους υπόλοιπους να έχουν ήδη ενταχθεί, ή να εντάσσονται στον σχεδιασμό την ερχόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή την περίοδο 2019-2020- τελικά, επικαλούμενοι «μερικές ή ολικές» ελλείψεις στις υποδομές, είναι 13 οι Δήμοι που πήραν «παράταση» κατά ένα έτος, συμπληρώνοντας μια λίστα 40 Δήμων οι οποίοι θα είναι και οι τελευταίοι στους οποίους θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Ανάμεσά τους και ο Δήμος Κομοτηνής. Να σημειωθεί ότι αρχικά ήταν 59 οι Δήμοι που δήλωναν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου από την ερχόμενη χρονιά. Στο τέλος όμως, έπειτα από επίμονες προσπάθειες των υπηρεσιών του υπουργείου και των αρμόδιων διευθύνσεων αλλά και των δήμων, όποια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν για τις περιπτώσεις 39 Δήμων.

ΔΟΕ: Ζητά ανάκληση της ΚΥΑ για αναστολή εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής
Πάντως η απόφαση αναστολής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε 13 δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Κομοτηνής, έχει εγείρει αντιδράσεις στις τάξεις των εκπαιδευτικών. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Η ΔΟΕ σχολιάζει πως «η απόφαση αναστολής της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε 13 Δήμους της χώρας και μετάθεσης για το σχολικό έτος 2020-2021, δημοσιοποιήθηκε χωρίς την επιβεβλημένη και θεσμικά κατοχυρωμένη ενημέρωση του ΔΣ της ΔΟΕ και της εκπαιδευτικής κοινότητας παρά το γεγονός ότι έχει να κάνει με ένα τόσο σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι του δημόσιου σχολείου που αφορά τα μορφωτικά δικαιώματα των 4χρονων μαθητών μας» για να επισημάνει πως «η τροποποιητική ΚΥΑ περιλαμβάνει Δήμους στους οποίους, όπως καταγγέλλουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης της περιοχής-περιφέρειας είχαν πάρει σαφή θετική θέση για την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και για το σχολικό έτος 2019-2020».

Επίσης υπογραμμίζει πως «η αναστολή εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές αποτελεί κύρια ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. Της προηγούμενης η οποία παρά το γεγονός ότι, ορθά, νομοθέτησε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, δεν είχε προχωρήσει σε ολοκληρωμένη πρόβλεψη για τη χρηματοδότησή της και έδωσε τη δυνατότητα στους Δήμους να έχουν λόγο και ουσιαστικά κάποιοι από αυτούς να παρεμποδίζουν τη λειτουργία της, καθώς και της σημερινής η οποία όχι μόνο συνεχίζει να πορεύεται στον ίδιο δρόμο αλλά με την τροποποιητική ΚΥΑ υπαναχωρεί αναστέλλοντας την εφαρμογή της δίχρονης σε 13 Δήμους».

«Είναι απαράδεκτο» συμπληρώνει «το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε  συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας μεταξύ εκπροσώπων των Δήμων και των υφυπουργών Εργασίας Δ. Μιχαηλίδου και Παιδείας Σ. Ζαχαράκη, χωρίς την παρουσία της ΔΟΕ, όπου τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης με την παρουσία εκπροσώπων όλων των Δήμων που το υπουργείο Παιδείας εμφάνιζε να δηλώνουν αδυναμία εφαρμογής για φέτος».

Το ΔΣ της ΔΟΕ ζητά την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης ΚΥΑ η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τα σοβαρότατα ζητήματα που θα δημιουργηθούν στους 13 Δήμους για τα νήπια και τις οικογένειές τους, αγνοεί τη δυνατότητα της άμεσης δρομολόγησης λύσεων των προβλημάτων και κινείται πολιτικά στην κατεύθυνση των αποφάσεων της πολέμιας, πάνω στο ζήτημα της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης, ΚΕΔΕ.

Επιπλέον καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει άμεσα στην πραγματοποίηση συνάντησης όπου θα συζητηθεί διεξοδικά το ζήτημα της άμεσης εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλους τους Δήμους της χώρας με την αναγκαία χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση τόσο του κτηριακού ζητήματος και της υλικοτεχνικής υποδομής όσο και της ουσιαστικής στήριξης με μόνιμους νηπιαγωγούς (γενικής και ειδικής αγωγής) και παύση κάθε είδους χρηματοδότησης της φοίτησης μέσω voucher.

Όπως δεσμεύεται κλείνοντας την ανακοίνωση, το ΔΣ της ΔΟΕ πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία συναντήσεων με το νέο ΔΣ της ΚΕΔΕ (μόλις συγκροτηθεί) αλλά και ξεχωριστά με όλους τους δημάρχους των Δήμων που περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ με έτος εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης το 2020-2021, απαιτώντας πλάνο επίλυσης του προβλήματος. 

Αυτό θα απαιτήσει και από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία θα επιδιώξει να συναντηθεί το συντομότερο, καθώς και την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων προς τους ΟΤΑ για την επίλυση του κτηριακού προβλήματος.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα