fbpx Πρώτη στάση της δράσης στο Φροντιστήριο Ορόσημο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Ιανουαρίου, 2017 - 11:00
ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΑΙΩΝ «Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ»

Πρώτη στάση της δράσης στο Φροντιστήριο Ορόσημο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Άη Βασίλης Άργησε Μια Μέρα
Φροντιστήριο 2001 Ορόσημο
Σάκης Λιπορδέζης
Εκπαίδευση

Σ. Λιπορδέζης: «Ως δάσκαλοι πρέπει να περνάμε τα μηνύματα προσφοράς στις επόμενες γενιές»

Στο πλαίσιο του 3ου Οργανωτικού Συνεδρίου Συνεργατών του Φροντιστηρίου 2001 – Ορόσημο
 

Διονύσης Βοργιάς

Φροντιστήριο 2001 –Ορόσημο και εθελοντική δράση Κομοτηναίων «Ο Άη Βασίλης Άργησε Μια Μέρα» ένωσαν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να συγκεντρωθούν τρόφιμα για τις οικονομικά και κοινωνικά ευπαθείς ομάδες του Δήμου Κομοτηνής.


Συγκεκριμένα το Σάββατο 14 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο «Ανατόλια» οι εκπαιδευτικοί του φροντιστηρίου παρέδωσαν ο καθένας κι από μια σακούλα γεμάτη τρόφιμα. Παράλληλα, διεξήχθη και το τρίτο οργανωτικό συνέδριο του φροντιστηρίου, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του φροντιστηρίου.


ΤΡΙΤΟ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Από τις 11:30 ως τις 17:00 διεξήχθη το τρίτο, για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, οργανωτικό συνέδριο του φροντιστηρίου, το οποίο έχει καταστεί θεσμός.

Στην αρχή της ημέρας κόπηκε η βασιλόπιτα, ανταλλάχθηκαν ευχές και συγκεντρώθηκαν οι σάκοι του Άη Βασίλη, τους οποίους παρέλαβαν οι υπεύθυνοι της εθελοντικής δράσης με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης –Τμήμα Ροδόπης.
Στη συνέχεια έγινε ο απολογισμός των πεπραγμένων της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, ο σχεδιασμός της επόμενης χρονιάς για ανακαίνιση χώρων, συμπλήρωση τυχόν ελλείψεων σε τεχνολογικό εξοπλισμό και παρουσίαση καινοτόμων δράσεων σύγχρονης εκπαίδευσης που μπορούν να εφαρμοστούν και στο φροντιστήριο. Επίσης έγιναν αναφορές στον τρόπο λειτουργίας πρότυπων ιδιωτικών σχολείων σε χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ.


Έπειτα, κάθε καθηγητής έκανε την εισήγησή του, αναφορικά με τα δρώμενα της αίθουσας και του διδακτικού του έργου, ενώ κάθε καθηγητής ανέφερε ένα πράγματα που πρέπει να κάνει στην αίθουσα κι ένα που δεν πρέπει, από τα οποία συγκεντρώθηκε μια λίστα με 32 αναφορές, που σχημάτισαν έναν κώδικα δεοντολογίας. Τέλος, πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός των συνεδριών των έντεκα 15-μελών ομάδων γονέων και μαθητών με την ψυχολόγο Βιβή Πετμεζά.


Σ. ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ: «Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΡΕΤΕΣ»
Τον ιδιοκτήτη του φροντιστηρίου, Σάκη Λιπορδέζη, εκτός από την τεχνική κατάρτιση των μαθητών του και οι όσο το δυνατό καλύτερες επιδόσεις στα μαθήματα, τον ενδιαφέρει και η γενικότερη καλλιέργεια της παιδείας. Άλλωστε, στο τέλος της ημέρας αυτό είναι που μένει, τα μηνύματα που περνούν οι δάσκαλοι προς τους μαθητές τους, και πως αυτά διαπλάθουν την προσωπικότητά τους.


«Αυτά τα μηνύματα προσφοράς πρέπει να τα περνάμε ως δάσκαλοι στις επόμενες γενιές. Τα παιδιά πρέπει διαχρονικά να παίρνουν μηνύματα προσφοράς και αλληλεγγύης, γιατί μόνο με τα μαθηματικά και τη φυσική και τη γραμματική, δεν «χτίζεται» η παιδεία. Η παιδεία «χτίζεται» με αρετές, και οι αρετές δεν είναι όλες εκ φύσεως, αλλά όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης πολλές είναι επίκτητες, όπως ο εθελοντισμός, η προσφορά, η αλληλεγγύη, που μεταφέρονται από τους δασκάλους προς τους μαθητές. Ως δάσκαλοι νιώθουμε την υποχρέωση με την ίδια μας τη ζωή και με τις πράξεις μας, να περνάμε αυτά τα μηνύματα στους μαθητές», επισημαίνει ο κ. Λιπορδέζης.

«Όταν ξεκίνησα το 1980, στο φροντιστήριο είχα τη φιλοσοφία ότι η εκπαίδευση δεν έχει παρά μικρή μόνο σημασία, αν δεν σου παρέχει μια ολοκληρωμένη άποψη της ζωής. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, βλέπω τους παλιούς μου μαθητές, με τα παιδιά τους. Και είδα ότι από …Χ και Ψ δεν θυμούνται τίποτα, αλλά θυμούνται τα άλλα μηνύματα. Πολλοί μαθητές μου είπαν ότι με αυτά τα μηνύματα έφτιαξαν τη ζωή τους. Αυτό με γέμισε, όμως, κι ένα φόβο, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό το τι δίνει ο δάσκαλος στο μαθητή! Αυτό είναι το καθήκον και η ευθύνη μας, γι’ αυτό οι καθηγητές μας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί για το τι λένε στα παιδιά και πως ζουν, γιατί με αυτά τα λόγια και με αυτές τις πράξεις τα παιδιά θα φτιάξουν όλη τους τη ζωή. Αυτό το συναίσθημα βιώνω στη δύση της καριέρας μου και με κάνει από τη μια να χαίρομαι, που πέρασα μηνύματα με τα οποία οι μαθητές μου έκαναν σπουδαίες καριέρες και ζωές, κι από την άλλη δείχνει τη μεγάλη ευθύνη του δασκάλου», καταλήγει με πλήρη ευθύνη του λειτουργήματός του και του ρόλου του φροντιστηρίου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι σε καιρούς κρίσης η παιδεία είναι το μεγαλύτερο καταφύγιο και η μοναδική διέξοδος.


Ο ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΡΓΗΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ
Μπορεί η επίσημη έναρξη της εθελοντικής δράσης να ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας, όμως η πρώτη …εμφάνιση του αργοπορημένου Άη Βασίλη έγινε στο φροντιστήριο Ορόσημο. 


«Συζητήσαμε με την κα. Τσολάκη για τις δράσεις μας, και ήταν μια καλή συγκυρία ότι το τρίτο οργανωτικό μας συνέδριο συνέπεσε με τη δράση «Ο Άη Βασίλης Άργησε Μια Μέρα». Συμμετέχουμε κι εμείς σε αυτή την όμορφη προσπάθειά τους, με την προσφορά κάθε συνέδρου από μια σακούλα με τρόφιμα, στους συμπολίτες μας, που αυτή την εποχή περισσότερο από κάθε άλλη ίσως στο παρελθόν, έχουν ανάγκη αυτή τη συμπαράσταση», ανέφερε ο κ. Λιπορδέζης, ενώ η Άρτεμις Τσολάκη, από την οργανωτική επιτροπή της εθελοντικής δράσης πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο χώρο, για να παραλάβουμε τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν για τη δράση. Η εβδομάδα που διανύουμε είναι πλούσια σε εκδηλώσεις και πιστεύω ότι θα γεμίσουν όλοι οι σάκοι του Άη Βασίλη! Ευχαριστούμε το Ορόσημο για τη συμμετοχή του».
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Γαλουχημένος στους διαύλους της επικοινωνιακής τέχνης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, εφάρμοσε στο διαδικτυακό διάλογο χθες με όλους τους φορείς του Έβρου,  τη μέθοδο των συσσωρευμένων θετικών ερωταπαντ