fbpx Πρώτη η Νομική Κομοτηνής διδάσκει "Δίκαιο και Πληροφορική"
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2018 - 10:00
Η ΠΡΩΤΗ "ΦΟΥΡΝΙΑ" ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πρώτη η Νομική Κομοτηνής διδάσκει "Δίκαιο και Πληροφορική"

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Μεταπτυχιακά

Μεταπτυχιακό πρόγραμμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία της Νομικής Δ.Π.Θ. και του τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του πανεπιστημίου Μακεδονίας

"Βγαίνουν" οι πρώτοι μεταπτυχιακοί απόφοιτοι πανελλαδικά, όπως μας ενημερώνει η διευθύντρια του προγράμματος Ευγενία Αλεξανδροπούλου

Διονύσης Βοργιάς

Από τον Μάρτιο 2017 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας λειτουργεί το πρώτο ελληνικό Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο "Δίκαιο και Πληροφορική". Συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και από το Τμήμα Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η διάρκεια σπουδών είναι τρία εξάμηνα και τα συνολικά δίδακτρα 3.000 ευρώ.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα Νομικής και Πληροφορικής στο Α' εξάμηνο (ανάλογα με την επιστημονική προέλευση κάθε φοιτητή), ενώ στο Β' εξάμηνο αναλύονται σύγχρονα διεπιστημονικά θέματα, όπως η προστασία των προσωπικών δεδομένων, η ηλεκτρονική εγκληματικότητα, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα πνευματικά δικαιώματα, η ασφάλεια (τεχνολογική και νομική), η ψηφιακή επιχειρηματικότητα και καινοτομία, η οικονομική διάσταση της Κοινωνίας της Πληροφορίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα πληροφοριακά συστήματα σε διάφορους τομείς, η δικαιομετρία, οι τηλεπικοινωνίες και τα συναφή νομικά θέματα. Δεδομένου ότι η Πληροφορική έχει διεισδύσει σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ιδιωτικής και δημόσιας, η εμβριθής γνώση του νομικού πλαισίου μέσα στο οποίο αυτή πρέπει να λειτουργεί και να εξελίσσεται αποτελεί πολύ χρήσιμη επιστημονική και επαγγελματική εξειδίκευση.


Ο "Χ" συνομιλεί με την καθηγήτρια Δικαίου πληροφορικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος, Ευγενία Αλεξανδρουπούλου. "Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί το μεταπτυχιακό μας είναι πρωτοπόρο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί εμείς ήμασταν αυτοί που ξεκινήσαμε την προσπάθεια και ήδη η πρώτη 'φουρνιά' μεταπτυχιακών φοιτητών μας άρχισε να βγαίνει καθώς φτάσαμε στο στάδιο της διπλωματικής εργασίας.

Ο αριθμός των φοιτητών είναι λίγο μεγάλος ( 50 κάθε χρόνο ), αλλά επειδή έλειπε αυτή η εξειδίκευση (από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα) θέλαμε να το κάνουμε σαν προσφορά, δηλαδή να δώσουμε στους νέους ανθρώπους την ευκαιρία να καταρτιστούν. Αλλά δεν είναι μόνο νέοι όσοι έρχονται, αλλά είναι και πολλοί που έχουν ήδη μεταπτυχιακό ή είναι δικαστές ή από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, όμως προσελκύονται από αυτό το νέο αντικείμενο. Γι' αυτό έρχονται άλλωστε από όλη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα. Εμείς από πλευράς μας κάνουμε μαθήματα Παρασκευές και Σάββατα τα απογεύματα, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν όλοι στις υποχρεώσεις", αναφέρει αναλυτικά η καθηγήτρια. 


Σε άλλο σημείο του λόγου της αναδεικνύει πως "η αλήθεια είναι πως η διεπιστημονική έρευνα είναι απαραίτητη στις ημέρες μας, κι αυτό φαίνεται στο Δίκαιο και στην Πληροφορική. Η Πληροφορική είναι σαν ένα μαχαίρι που μπορεί και να σκοτώσει αλλά και να κόψει ψωμί για να θρέψει. Συνεπώς, είναι πάρα πολύ βασικό να μπουν κανόνες, όροι και όρια στη χρήση της Πληροφορικής, η οποία είναι απαραίτητη στην σημερινή εποχή της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Δεν μπορείς να συμμετάσχεις στην κοινωνία της πληροφορίας, αν δεν είσαι γνώστης της πληροφορικής. Από την άλλη, αυτή η συμμετοχή συνεπάγεται εκχώρηση της ιδιωτικότητάς μας. Κι εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να κερδηθεί το στοίχημα, να δώσουμε προσοχή και να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Είναι ένα διαρκές κυνηγητό αυτό μεταξύ Πληροφορικής και Δικαίου, γι' αυτό λέμε ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν μία τεχνολογική ουδετερότητα, δηλαδή να είναι έτσι διατυπωμένοι ώστε να μπορούν να καλύψουν και τις μελλοντικές τεχνολογικές εξελίξεις. Από την άλλη όμως όταν ο νόμος είναι γενικόλογος συναντά δυσκολίες στην εφαρμογή του". Και κάπως έτσι η Νομική Κομοτηνής αποτελεί την πρώτη Νομική πανελληνίως που διδάσκει "Δίκαιο και Πληροφορική".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πραγματοποιήθηκε  το βράδυ της Δευτέρας πάλι  γενική συνέλευση της ΔΕΣΜΟΣ-ΑΜΘ και   όπως ήταν αναμενόμενο, παρευρέθηκε δια του νέου εκπροσώπου της  η περιφέρεια, χωρίς να ορίσει όμως τους έξι συμβούλους που