fbpx Προτάσσει την ακαδημαϊκή ηρεμία, δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για νέα τμήματα στο ΔΠΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Προτάσσει την ακαδημαϊκή ηρεμία, δεν εγκαταλείπει το σχέδιο για νέα τμήματα στο ΔΠΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πρυτάνεις
Πρυτανεία
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ο Αλέξανδρος Πολυχρονίδης σημείωσε πως πρωτίστως σημασία έχει η ακαδημαϊκότητα και η εξασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας

Επιφυλάχθηκε για τα θέματα των νέων τμημάτων, αλλά τόνισε ότι γίνονται έντονες διεργασίες, για ανακοινώσεις στο επόμενο διάστημα

Δήμητρα Συμεωνίδου

Χαρακτήρισε μεταβατική την περίοδο από την ανάληψη των καθηκόντων του την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την στιγμή που παραχώρησε την πρώτη συνέντευξη Τύπου, και απέφυγε να αναφερθεί με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ο πρύτανης ΔΠΘ Αλέξανδρος Πολυχρονίδης πλαισιωμένος από τους τέσσερις αντιπρυτάνεις Φώτη Μάρη, Μαρία Μιχαλοπούλου, Ζωή Γαβριηλίδου και Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλο, παρουσίασαν το πρωί της Δευτέρας 15 Οκτωβρίου στο κτίριο της πρυτανείας στην πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής σε αδρές γραμμές το στίγμα της διοίκησης τους. Με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ήδη να βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα του κόσμου ο πρύτανης εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας "η διάθεση όλων μας είναι να πάμε ακόμη καλύτερα.Έχουμε τις δυνατότητες".

 Εξήρε το έργο που παράγουν τα τμήματα του Πανεπιστημίου και παρουσίασε τους στόχους του που είναι καταρχήν η ακαδημαϊκότητα και η διασφάλιση της εργασιακής ηρεμίας. "Όλα τα θέματά μας πρέπει να λύνονται μέσα από την ακαδημαϊκότητα του πανεπιστημίου". Μίλησε επίσης για διεύρυνση του πανεπιστημίου, σημειώνοντας "να το κάνουμε ακόμη μεγαλύτερο και να είναι από τα μεγαλύτερα της χώρας" και προσπάθεια για προσφορά περισσότερου έργου στην περιοχή και στην χώρα.  
Δέχτηκε μόλις δύο ερωτήσεις, με μία εξ' αυτών να αφορά τη διεύρυνση με νέα τμήματα, για να απαντήσει ως εξής: "Νέα τμήματα συζητούμε και προσπαθούμε να καταλήξουμε στην πιο σωστή λύση". Απέφυγε, όμως, να απαντήσει συγκεκριμένα για τον σχεδιασμό. Ακολούθως ο λόγος δόθηκε στους τέσσερις αντιπρυτάνεις. 

Την πεποίθησή του ότι όλοι στο πανεπιστήμιο θέλουν να ξεπεράσουν τα προβλήματα και ό,τι το ταλαιπώρησε τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε ο Φώτιος Μάρης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στις αρμοδιότητές του είπε πως "η επιλογή μου είναι να δουλέψουμε περισσότερο στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη. Τα οικονομικά καθορίζονται πολύ αυστηρά από τα πλαίσια τα οποία υπάρχουν".

Σύμφωνα με τον ίδιο ο προγραμματισμός και η ανάπτυξη θα γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε το Δημοκρίτειο να "πάει στην επόμενη μέρα". 

"Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου θα ικανοποιηθούν και θα προβληθούν οι επιθυμίες και οι ικανότητες των συναδέλφων, όσον αφορά ακαδημαϊκές δράσεις και δομές που έχει ανάγκη το Ίδρυμα και έχει την δυνατότητα με αυτές να βγει μπροστά. Μία από αυτές είναι η Διά Βίου Μάθηση. Ταυτόχρονα με αυτές τις δράσεις πρόκληση για μένα είναι να καλύψουμε και να δώσουμε ερεθίσματα στην τοπική κοινωνία και στην ευρύτερη περιοχή", είπε με την σειρά της η Μαρία Μιχαλοπούλου, καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αντιπρύτανης Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης.

Σε επιμέρους ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, αναφέρθηκε η Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας.

Γνωστοποίησε ότι η τελική διαδικασία της πιστοποίησης της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα διενεργηθεί το διάστημα 12-18 Νοεμβρίου. Επίσης έβαλε ψηλά στην ατζέντα των ακαδημαϊκών υποθέσεων του Πανεπιστημίου, τα άτομα με αναπηρία και σε όσους αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες. "Στόχος μας είναι να κάνουμε ένα πανεπιστήμιο 100% προσβάσιμο αν είναι δυνατόν", σημείωσε η αντιπρύτανης. 


Με καταγωγή από την Ξάνθη είναι ο Ραφαήλ Σανδαλτζόπουλος, καθηγητής του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του ΔΠΘ και αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, ο οποίος προΐσταται και του διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος. Με την λεπτομέρεια αυτή της καταγωγής του θέλησε να καταδείξει την ευαισθησία του για την Θράκη. Για την αρμοδιότητά του επί των διοικητικών είπε πως "είναι ένας δύσκολος τομέας, γιατί σήμερα το Δημοκρίτειο στις διοικητικές του δομές είναι υποστελεχωμένο".

Γι' αυτό, πρόσθεσε, "έχουμε θέσει στόχο την αναδιάρθρωση των διοικητικών δομών και την αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτό πιστεύουμε θα δημιουργήσει πολλές συνέργειες και θα διευκολύνει το έργο των εργαζομένων. Στόχος μας είναι να αναβαθμίσουμε τον χώρο εργασίας και να καταστήσουμε το Δημοκρίτειο έναν ελκυστικό προορισμό για μετατάξεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα". 

Παράλληλα ο αντιπρύτανης θα προχωρήσει στην σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού, ένα θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την ακαδημαϊκότητα και θα δώσει έμφαση στην ελευθερία έκφρασης, στη διαφάνεια και στις δημοκρατικές Αρχές στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Τέλος στοχεύει στο να αναβαθμίσει το brand name του ΔΠΘ, δηλαδή την εικόνα προς την τοπική και όχι μόνο κοινωνία. "Το πανεπιστήμιο έχει δυσφημιστεί τα τελευταία χρόνια" κατέληξε ο κος Σανδαλτζόπουλος. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;