fbpx Το προσφυγικό - μεταναστευτικό έφτασε έξω από την πόρτα της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 29 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Το προσφυγικό - μεταναστευτικό έφτασε έξω από την πόρτα της Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεταναστευτικό
Προσφυγικό
Κυριάκος Μητσοτάκης
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν στο τελωνείο Καστανεών με «τις ευλογίες» του Ερντογάν 

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα»

Κ. Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν θα πληρώσει τις κινήσεις άλλων στη Συρία»

Θανάσης Τσολάκης

Κυριολεκτικά έξω από την πόρτα της Θράκης βρίσκεται πλέον το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα, αφού στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στο τελωνείο των Καστανεών στον Έβρο και το αντίστοιχο τουρκικό βρίσκονται εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που θέλουν να περάσουν στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη (σ.σ. μέχρι την ώρα σύνταξης του παρόντος, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έκαναν λόγο ίσως και για 1000-1500 άτομα). 

Το μεσημέρι της Παρασκευής στο σημείο βρέθηκαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, προκειμένου να επιθεωρήσουν την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται από νωρίς τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας. 

Μ. Χρυσοχοΐδης: Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα 
Στις δηλώσεις του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς την μη πρόθεση της Ελλάδας να δεχτεί «πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κος Χρυσοχοΐδης συνεχάρη τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Ελληνική Αστυνομία τόσο για τη μεταξύ τους συνεργασία, όσο και για τα αποτελέσματα αυτής καθώς «με τη δουλειά τους καθημερινά καθιστούν τα σύνορα μας ασφαλή». Ο υπουργός χαρακτήρισε το έργο των σωμάτων ασφαλείας «σπουδαία εθνική δουλειά» και  δεσμεύτηκε ότι «θα ενισχύσουμε περαιτέρω την φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις από τις ΕΔ, του Στρατού, της ΕΛΑΣ ενισχύουν τις υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες προκειμένου να γίνει ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη εδώ η φύλαξή του». 

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο υπουργός δεν έκανε καμία αναφορά για τη διαχείριση των συγκεντρωμένων στη νεκρή ζώνη, πλην του σχολίου ότι: «είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει στην άλλη πλευρά των συνόρων, το ότι δηλαδή δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορα μας εκβιαστικά χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορεί να δεχτεί πολίτες τρίτων χωρών οι οποίοι δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορα μας στους τελωνειακούς σταθμούς περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που τις έκανε μάλιστα μέσω twitter και είχαν προηγηθεί αυτών του υπουργού. 

Αστυνομικοί από την Κομοτηνή στο «μέτωπο» των Καστανεών 
Λίγο μετά τις 11.00 το πρωί της Παρασκευής ελήφθη η απόφαση για την παύση λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές. Η απόφαση ετέθη σε ισχύ άμεσα και τις πρώτες ώρες υπήρξε μία συμφόρηση ταξιδιωτών εκατέρωθεν των συνόρων, που εκτονώθηκε όμως μέσω Βουλγαρίας (και του ελληνικού τελωνείου του Ορμενίου). Η απόφαση παραμένει σε ισχύ μέχρι την ώρα σύνταξης του παρόντος, ενώ μέχρι την ίδια ώρα δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη για το τελωνείο των Κήπων στο νότιο τμήμα του Έβρου. 

Προκειμένου να ενισχυθεί η δύναμη φύλαξης των συνόρων, μεταφέρθηκαν αστυνομικοί από διάφορες αστυνομικές διευθύνσεις της βόρειας Ελλάδας. Από αυτήν της Ροδόπης μεταφέρθηκε μία Επαρχιακή Διμοιρία Υποστήριξης  (δηλαδή 20 άνδρες, αφού σε αυτές τις διμοιρίες δεν συμμετέχουν γυναίκες) και θα παραμείνουνε εκεί μέχρι νεοτέρας και ανάλογα με τις ανάγκες. 

Στο ίδιο πλαίσιο αυξήθηκαν και οι περιπολίες σκαφών του Λιμενικού στο Θρακικό Πέλαγος, στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, όπου λειτουργεί θαλάσσιος διάδρομος μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων στα παράλια του Έβρου και της Ροδόπης. Πηγή εμπλεκόμενη στην φρούρηση των συνόρων ανέφερε στην «Κ» ότι η θαλάσσια διακίνηση από την χερσόνησο της Καλλίπολη στις ακτές της Θράκης , ξεπερνάει και εκείνη από τα τουρκικά παράλια στο νησί της Χίου.

Η αρχή του νήματος 
Η αρχή του νήματος σε όλη αυτή την κατάσταση που διαμορφώθηκε μέσα σε λίγες ώρες, βρίσκεται στο γραφείο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, ο οποίος αποφάσισε να «ανοίξει» τα σύνορα της χώρας του προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες. Η απόφαση αυτή ελήφθη το βράδι της Πέμπτης 27/02 και κατά μία πληροφορία (που όμως τίθεται υπό αίρεση), έχει διάρκεια ισχύος 72 ωρών. 

Ανεξάρτητα από αυτό όμως, ήταν ικανή για να κινητοποιήσει ορδές προσφύγων και μεταναστών στα σύνορα , αφού συνοδεύτηκε και από εντολή προς την τουρκική αστυνομία, ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή να τεθούν εκτός επιφυλακής, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι άφαντοι» εννοώντας τα σώματα ασφαλείας της γείτονος που υπό άλλες συνθήκες θα περιπολούσαν στα σύνορα. 

Σε διεθνές επίπεδο η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν προέβη σε αυτή την κίνηση ώστε να πιέσει την Ευρώπη, ειδικά αυτή την περίοδο που ο ίδιος διεξάγει πολεμική επιχείρηση στο Ιντλίμπ της Συρίας (και έχει και η δύναμη του νεκρούς). Από το Ιντλίμπ της Συρίας έχουν εκτοπιστεί περίπου 1 εκ. άνθρωποι, οι οποίοι αποτελούν το ¼ του συνόλου των προσφύγων και μεταναστών που διαβιούν σε τουρκικό έδαφός αυτή την περίοδο. 

Ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της» προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε χαρακτηριστικά o εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. 

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας... εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική... αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι», τόνισε.

Πάμε προς νέα «Ειδομένη»;
Σε τοπικό επίπεδο τώρα και με δεδομένη τη στάση της κυβέρνησης, η οποία δεν κάνει καμία αναφορά για τη διαχείριση των ανθρώπων που μαζεύονται στη νεκρή ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων, αλλά μόνο για την φρούρηση των ίδιων των συνόρων, πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν ότι είναι θέμα χρόνου να δημιουργηθεί στο σημείο μία νέα «Ειδομένη». 

Ωστόσο, μόνο ο χρόνος μπορεί να (από)δείξει αν οι Κασσάνδρες θα επιβεβαιωθούν, ωστόσο αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό είναι το γεγονός ότι όσοι περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται εκεί, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο κίνδυνος εκτροχιασμού της κατάστασης. 

σ.σ. η φωτογραφία είναι από την εφ. Καθημερινή 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθώντας την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος  οι κάτοικοι  του  Μαυρομματίου,  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες βλέπουν να πλημμυρίζουν πάλι τα σπίτια τους,  μόλις τα