fbpx Πρόσφορο έδαφος βρίσκουν οι ενημερώσεις του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΡΑΚΗΣ

Πρόσφορο έδαφος βρίσκουν οι ενημερώσεις του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΩΤΕΕ
Γεωργία

Γεμάτες καρέκλες στην εκδήλωση στο Κόσμιο αναφορικά με την συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια των ακρόδρυων

Διονύσης Βοργιάς

Πρόσφορο έδαφος βρίσκουν οι εκδηλώσεις από το παράρτημα Θράκης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κάτι που αποδεικνύει ότι η περιοχή μας βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και οι καλλιεργητές ψάχνουν πλέον τις κατάλληλες καλλιέργειες για να συνεχίσουν να επιβιώνουν.

Ασφυκτικά γεμάτο ήταν το αμφιθέατρο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Κόσμιο, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 28/1, όπου το ΓΕΩΤΕΕ Θράκης διοργάνωσε ενημερωτική συνάντηση με θέμα "Συμβολαιακή γεωργία στην καλλιέργεια των ακρόδρυων (μυγδαλιά, καρυδιά, καστανιά, φιστικιά, φουντουκιά, ανακάρδια, μακαντάμια, πεκάν) μια προοπτική τοπικής ανάπτυξης". Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος καλλιεργητών, αλλά και εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, όπως ο περιφερειακός σύμβουλος - εντεταλμένος για θέματα πρωτογενούς τομέα Νίκος Ευφραιμίδης και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης ΑΜ-Θ Χρήστος Τρέλλης, αλλά και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, όπως ο Νικόλαος Κολάτσος και ο Ιωάννης Αμαξόπουλος. Παρόντες ήταν και αρκετοί εκπρόσωποι καλλιεργητών, όπως ο Εσάτ Χουσεΐν πρόεδρος Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης.

Μία άγνωστη για την Θράκη καλλιέργεια με προοπτικές
Την προοπτική καλλιέργειας των ακρόδρυων σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέδειξε ο κεντρικός ομιλητής Ανδρέας Καμαριανάκης, γεωπόνος. "Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κατά την οποία πηγαίναμε σε διεθνείς εκθέσεις αγροδιατροφικού τομέα, κάναμε κάποιες γνωριμίες κι επαφές, με μεγάλες εταιρίες του εξωτερικού, μία εκ των οποίων ασχολείται με τους ξηρούς καρπούς, τους οποίους παράγει και πουλάει. Είναι προϊόντα τα οποία έχουμε δει σε όλα τα μεγάλα supermarket της περιοχής. Η ίδια η εταιρία, για να εξασφαλίσει την πρώτη ύλη, υπογράφει συμβάσεις παραγωγής φουντουκιών, καρυδιών και αμυγδάλων".

"Τώρα θα υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις για να μπουν οι νέες φυτείες", ενημερώνει τον "Χ" ο γεωπόνος, και προσθέτει "για τις υφιστάμενες φυτείες θα προχωρήσουν σταδιακά στην αξιολόγηση αυτών κι αν τους ενδιαφέρουν θα προβούν μελλοντικά και με αυτές σε συμβάσεις". Πληροφόρησε ότι στα εδάφη της Θράκης ευδοκιμούν αυτές οι καλλιέργειες. "Θεωρώ ότι οι περιοχές της Θράκης είναι οι πλέον ιδανικές γι' αυτές τις καλλιέργειες", είπε ο γεωπόνος. Εδώ, βεβαίως, εύλογα προκύπτει και το ερώτημα γιατί μέχρι στιγμής οι Θρακιώτες καλλιεργητές δεν έχουν βάλει αυτές τις καλλιέργειες στα χωριά τους, με τον κο Καμαριαννάκη να εξηγεί ότι δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής τέτοια πρωτοβουλία οργανωμένα. Ο γεωπόνος, τέλος, προσφέρει πλήθος πληροφοριών αναφορικά με το κόστος της καλλιέργειας, το οποίο δεν είναι πολύ μεγάλο, και το πως αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να αποδώσει ένα αρκετά ικανοποιητικό εισόδημα, αναγνωρίζοντας ότι αυτή η καλλιέργεια έχει ελάχιστη χειρονακτική εργασία, καθώς οι ποικιλίες ωριμάζουν πάνω στο δέντρο, πέφτουν από αυτό και γίνεται συλλογή τους με μηχάνημα.

Όπως κι αν έχει είναι σημαντικό για τους παραγωγούς της περιοχής να γνωρίσουν νέες καλλιέργειες, και οι ίδιοι να κρίνουν αν τους ικανοποιούν ώστε να τις βάλουν στα χωράφια τους.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;