fbpx ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν επιδέχεται συναισθηματικής ερμηνείας»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΚΟΡΔΕΛΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Η Συνθήκη της Λωζάννης δεν επιδέχεται συναισθηματικής ερμηνείας»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ελληνικό Κέντρο Θρακικών Μελετών
Προκόπης Παυλόπουλος
Αλεξανδρούπολη

Ηχηρά μηνύματα Παυλόπουλου στην Άγκυρα από την Αλεξανδρούπολη, όπου βρέθηκε για τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Θρακικών 
Μελετών, το οποίο χαρακτήρισε και ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε απαντήσεις και σε όσους θεωρούν υπερβολικές τις απαντήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως «πολλές φορές στο παρελθόν καταστάσεις έχουν ξεκινήσει ως κωμωδία και έχουν καταλήξει ως τραγωδία

 

 

Ηχηρά μηνύματα με πολλούς αποδέκτες έστειλε από την Αλεξανδρούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος βρέθηκε εκεί στην γειτονική πόλη το Σάββατο 12 Νοεμβρίου για τα εγκαίνια του Ελληνικού Κέντρου Θρακικών Μελετών, το οποίο χαρακτήρισε –μεταξύ άλλων- και ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου. 


Αναγνωρίζοντας το ινστιτούτο ως θεματοφύλακα του διεθνούς δικαίου, μέρος του οποίου είναι και η Συνθήκη της Λωζάννης, ο Προκόπης Παυλόπουλος άδραξε την ευκαιρία να στείλει μήνυμα στην Τουρκία και να καυτηριάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα «σύνορα της καρδιάς του». Ο Πρόεδρος είπε: «Η Συνθήκη της Λωζάνης ισχύει και είναι αδιαπραγμάτευτη. Ερμηνεύεται ιστορικά, συστηματικά, τελεολογικά. Αλλά διαμηνύουμε προς την Τουρκία ότι συναισθηματική ερμηνεία - ερμηνεία από βάθους ή μέσης καρδίας- δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει, ούτε πρόκειται να υπάρξει και γιατί επιστημονικώς είναι αδιανόητη, αλλά και γιατί είναι πολιτικώς επικίνδυνη για τη διεθνή κοινότητα και για την παγκόσμια ειρήνη»


Έτερος αποδέκτης του μηνύματος Παυλόπουλου ήταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε να πάρει θέση, επισημαίνοντας πως «Η συνθήκη της Λωζάννης δεν επιδέχεται μεταβολές. Η Συνθήκη της Λωζάννης  καθορίζει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της Ένωσης και τα σύνορα της, κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο καθορίζονται από τα κράτη μέλη κυριάρχως. Άρα, όπως καθορίζονται κυριάρχως από την Ελλάδα τα σύνορα μας, είναι και σύνορα της Ε.Ε. κατ’ εφαρμογή της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία δεν είναι επιδεκτική μεταβολής». 


Σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του ο κος Παυλόπουλος επεσήμανε την «αμηχανία της Δύσης» τη βραδιά του αποτυχημένου τουρκικού πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου, για να υπερθεματίσει ταυτόχρονα την στάση της Ελλάδας στο ίδιο γεγονός: «Κατά τα λοιπά υπενθυμίζω στη γείτονα Τουρκία ότι όχι μόνο επιδιώκουμε τη φιλία με αυτήν αλλά διαμηνύουμε ότι σε αυτούς τους -για εκείνη- ταραγμένους καιρούς η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο προς τη Δύση και την ΕΕ. Και είμαστε έτοιμοι να κρατήσουμε την πόρτα και το παράθυρο ανοιχτά. Το αποδείξαμε γιατί υπήρξαμε οι πρώτοι που σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια του Πραξικοπήματος στηρίξαμε πρώτοι -ίσως και μόνοι για ώρες αρκετές στην αμήχανη Δύση- την δημοκρατική νομιμότητα στη γείτονα Τουρκία»


Ο Πρόεδρος είχε απαντήσεις και σε όσους θεωρούν υπερβολικές τις απαντήσεις στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας πως «πολλές φορές στο παρελθόν καταστάσεις έχουν ξεκινήσει ως κωμωδία και έχουν καταλήξει ως τραγωδία. Και αυτό η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να συμβεί και ούτε πρόκειται να βάλει τα Δίκαια της στη ζυγαριά σοβαρότητας – αστεϊσμού». 


Όλα αυτά ειπώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως κατακλείδα στον χαιρετισμό του ανήμερα των εγκαινίων του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Μελετών της Αλεξανδρούπολης και αφού είχε εξάρει τη σημασία του και είχε παραδεχτεί ότι το κενό που έρχεται να καλύψει αυτός ο φορέας ήταν όντως υπαρκτό. 


ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ 
Το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών ιδρύθηκε πριν από έξι μήνες από το Δήμο Αλεξανδρούπολης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Κατά την ομιλία του στα εγκαίνια ο πρύτανης του εκπαιδευτικού ιδρύματος Θανάσης Καραμπίνης τόνισε ότι η ιστορία της Θράκης δεν έχει μελετηθεί στο βάθος που ορίζει το εύρος της, αλλά αυτή η προσπάθεια θα ξεκινήσει τώρα με τη λειτουργία του Ινστιτούτου. 
Η σκυτάλη πέρασε στο δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, ο οποίος έδωσε έναν πιο πολιτικό τόνο στην εκδήλωση μιλώντας «έξω από το κουτί του Ινστιτούτου», αλλά πάντα με γνώμονα τα προσδοκώμενα από την λειτουργία του οφέλη. Ο κος Λαμπάκης έκανε μια αναδρομή στην πολιτική –και όχι μόνο εγκατάλειψη της Θράκης, στην αποβιομηχάνισή της αλλά και στις στρεβλώσεις που έχει επιδεχθεί η ιστορία της και την οποία το Ινστιτούτο φιλοδοξεί να επανορθώσει. Ο κος Λαμπάκης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις Ζουράρι (σ.σ. το περίφημο πλέον «σε βλέπω στον Έβρο εσένα»), στα λεγόμενα Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης και κατέληξε λέγοντας: «Ιδρύουμε αυτό το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών, με σκοπό: Να ανιχνεύσουμε τις αξίες μέσα από τον πολιτισμό της Αρχαίας Θράκης. Να αποδείξουμε την απόλυτη Ελληνικότητά της, γιατί την σφετεριστήκαν διπλανοί λαοί μας που έκτισαν πάνω σε αυτό δημιουργώντας δεκάδες Ινστιτούτα και Φορείς Χρηματοδοτώντας τα οι κυβερνήσεις τους για να πλαστογραφούν την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Θράκης, ενώ εμείς αφήσαμε αυτόν τον επί χιλιετίες Ελληνικό χώρο, ξεχασμένο και θύμα όλων αυτών που είναι έτοιμοι να μπήξουν τα βρώμικα γαμψά  νύχια  τους  στη Θράκη μας . 


Η τελετή των εγκαινίων είχε και ένα «χρώμα» επιστημονικής ημερίδας ιστορικού χαρακτήρα αφού ακούστηκαν και τρεις σύντομες εισηγήσεις καθηγητών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καθηγητές και τα θέματά τους: 


Ιωάννης Μάζης - Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / «Οι Γεωπολιτικές Δυναμικές στην  Ν.Α. Μεσόγειο»
Κωνσταντίνος  Κ.  Χατζόπουλος- Κοσμήτορας της Σχολής Κλασσικών  και  Ανθρωπιστικών   Σπουδών  του   Δ.Π.Θ. / «Θράκη: Ονομάτων  επίσκεψις»


Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος - Αναπληρωτής Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ.  / «Ο εδαφικός διακανονισμός της Συνθήκης της Λωζάνης και η νομολογία διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων». 


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια της επιγραφής του Ινστιτούτου διά χειρός Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ τον αγιασμό νωρίτερα είχε τελέσει ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος. Προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας παρατέθηκε γεύμα σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο έντυσαν μουσικά οι κυρίες Νάντια Μαλακόζη στο τραγούδι και Μερόπη Κολλάρου στο πιάνο. Στο περιθώριο αυτού του γεύματος επιδόθηκαν στον Προκόπη Παυλόπουλο και τα πρακτικά του Παγκοσμίου Συνεδρίου Θρακών που είχε γίνει πέρυσι στις Φέρες του Έβρου. 


ΤΑ ΠΡΩΤΑ «ΠΑΡΑΠΟΝΑ» ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών στεγάζεται στο Μύλο Μασούρα – ένα από τα πιο παλιά εν ζωή κτίρια της Αλεξανδρούπολης που αποτελεί κύτταρο της ιστορικής διαδρομής της πόλης. Η διοίκησή του θα γίνεται από διοικητικό συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν πάντα ο εκάστοτε δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο εκάστοτε πρύτανης του ΔΠΘ και αντικείμενο του θα είναι η έρευνα, η καταγραφή και η ανάδειξη της ιστορία της Θράκης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ως έμβλημά του ορίστηκε ένα κυκλικό λογότυπο με τέσσερις απεικονίσεις: τον Ορφέα, τον Διόνυσο, τη Νίκη της Σαμοθράκης και τον Θράκα Ιππέα. Επί αυτού του εμβλήματος καταγράφουμε και την πρώτη διαμαρτυρία που έφτασε στην εφημερίδα μας, διατυπωμένη από τον κο Ιωάννη Α. Σαρσάκη. 


Ο κος Σαρσάκης αναφέρει στο κείμενό του: «[…]Τα εμβλήματα γενικώς αποτελούν το επίσημο διακριτικό σημείο για κάθε φορέα, σύλλογο, ¨ινστιτούτο¨ κλπ, και χαρακτηρίζουν άμεσα το περιεχόμενο και την ενασχόληση τους. Στο σημείο αυτό έγκειται και η ένστασή μου, περί του εμβλήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών διότι, απεικονίζει πρόσωπα και αρχαιολογικά ευρήματα της αρχαίας εποχής και μόνο. Κατά ένα τρόπο περιορίζει (έστω και οπτικά) την ιστορία της Θράκης […]» και εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα αν είχε επιλεγεί με άλλη διαδικασία: «[…]Ίσως θα ήταν καλύτερα αν οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου, διοργάνωναν έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα το έμβλημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών στην Αλεξανδρούπολη, δίνοντας το δικαίωμα συμμετοχής σε όλους τους Θρακιώτες. Και μόνο η παρουσίαση – έκθεση όλων των εμβλημάτων θα αποτελούσε μια καλή αρχή για τις εργασίες του ινστιτούτου.  


Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο των υπευθύνων του Ινστιτούτου Θρακικών Ερευνών και ευελπιστώ ότι στις εργασίες του θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι πτυχές και περίοδοι της Θρακικής μας ιστορίας. Θέλω να πιστεύω ότι ο «χρονικός περιορισμός του εμβλήματος» δεν εμπεριέχει καμία σκοπιμότητα, αν και φρονώ ότι όσο παραμένει το ίδιο έμβλημα δημιουργεί με την πρώτη ματιά μία αίσθηση πολιτιστικής συρρίκνωσης η οποία ενδεχομένως να επισκιάζει το έργο των συντελεστών του» 


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 
Ογδόντα καρέκλες είχαν τοποθετηθεί στο εσωτερικό του Ινστιτούτου για τις ανάγκες της τελετής των εγκαινίων και γέμισαν όλες. Εκεί είδαμε, τους τέσσερις βουλευτές του Έβρου, δημοτικούς συμβούλους της Αλεξανδρούπολης και εκπροσώπους τοπικών φορέων, αλλά και πολλούς Ροδοπίτες μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος, ο δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών, οι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, ο μουφτής Κομοτηνής, αλλά και οι μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου. Παρών φυσικά και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς, ο περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Νίκος Μενεξίδης, ενώ για την τελετή ταξίδεψε στην Αλεξανδρούπολη και ο υφυπουργός Απόδημου Ελληνισμού Τέρενς Κουίκ. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ανάγκα και οι θεοί πείθονται,  ή η πενία τέχνες κατεργάζεται, θα έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αφού  μας κάνει εντύπωση το γεγονός της ηλεκτρονικής προσαρμογής, σε τόσο σύντομο χρόνο.