fbpx Προχωρούν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Προχωρούν οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μάγδα Γιαμουστάρη
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής

Από το Σάββατο 16/01 - 80.531 εμβολιασμοί πανελλαδικά μέχρι και την Κυριακή

Διονύσης Βοργιάς

Προχωρούν και στην Κομοτηνή οι εμβολιασμοί ηλικιωμένων. «Σήμερα από το πρωί εμβολιάζονται τα περήφανα γερατειά με τη νεώτερη, δυνατή ψυχή και την ισχυρή βούληση για διαρκή προσφορά», έκανε γνωστό το πρωί του Σαββάτου 16/01 η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής Μάγδα Γιαμουστάρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, μέχρι και τις 16/01 στη Ροδόπη είχαν εμβολιαστεί συνολικά 315 συμπολίτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων υγειονομικοί, με την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech. Η Ροδόπη παραμένει ουραγός στους εμβολιασμούς στην ΑΜΘ, ωστόσο σαφή συμπεράσματα θα εξαχθούν κατά την εξέλιξη της κύριας διαδικασίας.

80.531 εμβολιασμοί μέχρι την Κυριακή
Τα νεότερα για την πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού (υπό το κωδικό όνομα «Ελευθερία») έκανε γνωστά στο περιθώριο της χθεσινής ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης.

«Από το Σάββατο η επιχείρηση “Ελευθερία” πέρασε στη δεύτερη φάση της με την έναρξη του εμβολιασμού για τους συμπολίτες μας των 85 και άνω ετών. Μέχρι χθες Κυριακή είχαν γίνει συνολικά 80.531 εμβολιασμοί. Μέσα στον επόμενο μήνα θα τεθούν σε λειτουργία 4 μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία, θα έχουν δυνατότητα 20.000 εμβολιασμών ημερησίως. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά η εισροή εμβολιαστικών δόσεων καθιστώντας εφικτό τον στόχο εμβολιασμού της πλειονότητας των πολιτών το καλοκαίρι.

Ήδη, άλλωστε, από τη μέχρι σήμερα διεθνή εμπειρία επιβεβαιώνεται τόσο η ασφάλεια όσο και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Χαρακτηριστικά και εξαιρετικά θετικά είναι τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης στο Ισραήλ, που καταδεικνύει ότι μετά τον εμβολιασμό του 20% του πληθυσμού, διαπιστώνεται μείωση των νέων λοιμώξεων», δήλωσε αναλυτικά.

Καμία δόση χαμένη;
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ισχυρίστηκε πως καμία δόση του εμβολίου δεν θα πάει χαμένη. «Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού», είπε προλογικά, ενώ στη συνέχεια γνωστοποίησε ποια λύση έχει βρει το Υπουργείο Υγείας, ώστε να μην χαθούν δώσεις.

«Πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού. Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού. 

Ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες», εξήγησε.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και