fbpx Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΖΗΤΗΜΑ

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
διαδικασία
Νομική
ίδρυση

Στο Πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα

Αντιδράσεις από Ι. Χατζηαντωνίου, Ελ. Λαφτσή, "Ανεξάρτητη Νομική"

Διονύσης Βοργιάς

Στο Πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο περιλαμβάνει 180 άρθρα κι αναμένεται η επίσημη κατάθεσή του (σ.σ. δεν είχε κατατεθεί στην Βουλή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας), περιλαμβάνεται και η ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα. Θυμίζουμε ότι για το ενδεχόμενο αυτό είχε αντιδράσει έντονα η πανεπιστημιακή και τοπική κοινωνία. Το Πολυνομοσχέδιο δημοσίευσε το esos.gr, κι αναμένεται, μετά από επιμέρους σημειακές διορθώσεις, να τεθεί προς ψήφιση.

Για του λόγου το αληθές πάντως, μέχρι στιγμής, στο άρθρο 35 του εν λόγω Πολυνομοσχεδίου αναφέρονται τα τμήματα που ιδρύονται κι αυτά που μετονομάζονται. Στο Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύονται τα εξής Τμήματα: α) Νομικής, με έδρα την Πάτρα, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Νομικών Επιστημών (...). Επίσης, στο άρθρο 36 γίνεται γνωστή η ένταξη του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σε αυτή την ένωση είχαν αντιδράσει το περασμένο διάστημα άνθρωποι του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και εκεί είχαν εναποθέσει οι άνθρωποι του ΔΠΘ τις ελπίδες τους για μη ίδρυση τέταρτης Νομικής, με τον κο Γαβρόγλου να έχει διαμηνύσει σε κύκλους του ότι προαπαιτούμενο της ίδρυσης τέταρτης Νομικής ήταν η ένωση των ιδρυμάτων.

Ι. Χατζηαντωνίου: Δεν πληρούνται ακαδημαϊκά κριτήρια
Τους αγώνες του ΔΣ Ροδόπης το περασμένο διάστημα, την σαφή άποψη της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων που εκφράστηκε δύο φορές κατά της αναγκαιότητας ίδρυσης τέταρτης Νομικής, πρόταξε στον "Χ" η πρόεδρος του ΔΣ Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου. Τόνισε για μία ακόμη φορά, ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής δεν συνάδει με ακαδημαϊκά κριτήρια, δεν καλύπτει επιστημονικές ή κοινωνικές ανάγκες, δεν γίνεται με τρόπο ορθολογικό, έρχεται σε αντίθεση με την γνώμη σχεδόν σύσσωμου του νομικού κόσμου της χώρας. Και η πρόεδρος βασιζόταν στην πρόσφατη δήλωση Κ. Γαβρόγλου, ότι - εάν δεν προχωρούσε η συνένωση ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Πανεπιστημίου Πατρών - θα ναυαγούσε η ίδρυση τέταρτης Νομικής. Ο ΔΣ Ροδόπης ήρθε σε επικοινωνία με την Κοσμητεία της Νομικής. Τελούν εν αναμονή των εξελίξεων, για να δουν πως θα αντιδράσουν.

Τον πρωθυπουργό καλεί η Ελ. Λαφτσή
Επιστολή διαμαρτυρίας κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής με αποδέκτη απευθείας τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε χθες η δικηγόρος και επικεφαλής της ΠΟΛΗ-τικής Ανατροπής Δήμου Κομοτηνής Ελένη Λαφτσή, μη φοβούμενη να έρθει σε σύγκρουση με το κόμμα του οποίου χαίρει της στήριξης. Το ζήτημα "επαφίεται στην δική σας κατανόηση και πολιτική βούληση, αφού πλέον έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα μέσα για την αποτροπή της εξαγγελθείσας ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα", αναφέρεται στην επιστολή, κατά την οποία εκφράζεται η πεποίθηση ότι μία τέταρτη νομική "θα υπονομεύσει άμεσα τη λειτουργία  της Νομικής της Θράκης και μακροπρόθεσμα, την ίδια την ύπαρξή της". Αναφέρει, επίσης, τους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση είναι άνευ λογικής και υπερτονίζει την αξία μίας δυνατής Νομικής στην Θράκη, που εδώ και 43 χρόνια έχει αποδείξει την αξία λειτουργίας της, και με την ίδρυση τέταρτης σχολής θα έρθει τέταρτη σε προτιμήσεις των φοιτητών, για οικονομικούς λόγους καθώς είναι η πιο απομακρυσμένη.

"Σε μια χρονική περίοδο που η χώρα ανακάμπτει, που η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από θετικά μηνύματα, αποτελεί λάθος με τέτοιες επιλογές να μειώνουμε τις προσδοκίες και τις ελπίδες της", είναι το μήνυμά της.

ΑΝΟΚ: Κατηγορηματική η αντίδρασή μας
Στην διαφαινόμενη ίδρυση τέταρτης Νομικής αντέδρασε και η Ανεξάρτητη Νομική Κομοτηνής (ΑΝΟΚ). "Από ό,τι φαίνεται όμως η γνώμη της πανεπιστημιακής και της φοιτητικής κοινότητας δεν ενδιαφέρουν καθόλου την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ως ΑΝΟΚ δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική μας αντίδραση. 

Ο ΦΣ, οι αρμόδιοι καθηγητές και όλοι οι φοιτητές ενιαία για μια ακόμη φορά οφείλουμε να αντιδράσουμε και να προβούμε σε κάθε ενέργεια που θα σταματήσει μια και καλή αυτό το ενδεχόμενο", αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.