fbpx Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η κρίση άλλαξε την ατζέντα του αναπηρικού κινήματος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 10 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΣΑΜΕΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΑΣΤΑΝΗΣ

Πρόεδρος Ε.Σ.Α.μεΑ.: Η κρίση άλλαξε την ατζέντα του αναπηρικού κινήματος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΣΑμεΑ
ΑμΕΑ
Ιωάννη Βαρδακαστάνης

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. εξορμεί σε Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή και Ξάνθη

Επίσκεψη σε σχολεία και φορείς, εγκαίνια γραφείου στην Κομοτηνή

Δήμητρα Συμεωνίδου

Αντιπροσωπεία της ΕΣΑμΕΑ αποτελούμενη από τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη και τους Γιάννη Λυμβαίο, γενικό γραμματέα και Χρήστο Κεσόγλου, οργανωτικό γραμματέα, πραγματοποιεί επίσκεψη με πολλές και σοβαρές συναντήσεις στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, από τις 10 ως τις 13 Μαΐου.
Ειδικότερα, την Πέμπτη 10 Μαΐου η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη, όπου μεταξύ 10 και 12 το πρωί θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Ειδικά Σχολεία και στο ΚΕΔΔΥ Αλεξανδρούπολης (περιοχή Παλαγία). Την αντιπροσωπεία θα συνοδεύει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Έβρου Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης. Στις 12.30 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Σωματείου ΑμεΑ Έβρου (Δήμητρος 19, παλιό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης). Τέλος στις 6 το απόγευμα θα υπάρξει συνάντηση με φορείς του αναπηρικού κινήματος της πόλης στα γραφεία του Σωματείου.
Στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της ΕΣΑμΕΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την προσεχή Παρασκευή. Τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜ-Θ και του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 12 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι. Τα γραφεία βρίσκονται επί της οδού Βασιλέως Παύλου 10 στην Κομοτηνή. Στα εγκαίνια θα παραστεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης. 


Στην Ξάνθη η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία ΑΜΘ θα πραγματοποιήσει την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της, την Κυριακή 13 Μαΐου 2018, ώρα 11:00 π.μ, στο ξενοδοχείο 1000 Colors Hotel του Δήμου Ξάνθης, (πρώην casino) διεύθυνση περιοχή Λατομείων. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς επίσης και λοιποί τοπικοί άρχοντες της περιφέρειας ΑΜΘ. Επίσης,  θα παραστεί ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία  και του Ευρωπαϊκού Φόρουμ ΑμεΑ  Ιωάννης Βαρδακαστάνης, όπως και άλλα στελέχη του αναπηρικού κινήματος.


Η ατζέντα του αναπηρικού κινήματος
Την ατζέντα του αναπηρικού κινήματος, που άλλαξε εν μέσω κρίσης, θα αναδείξει η επίσκεψη των μελών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία. Πως όμως η κρίση άλλαξε την ατζέντα ανέδειξε σε συνέντευξη του στον "Χ" ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ιωάννης Βαρδακαστάνης. "Η κρίση άλλαξε την ατζέντα τελείως, διότι ενώ αυτό που προτάσσαμε το 2008-2009 ήτανε τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, την προσαρμογή της χώρας στην νομοθεσία και τη διεθνή σύμβαση των ατόμων με αναπηρία για ένα νέο δίκαιο για την αναπηρία στην χώρα, όταν ήρθε η κρίση πήγε να τα σαρώσει όλα και έπρεπε να δοθεί η έμφαση στην προστασία των επιδομάτων, στην προστασία των παροχών υγείας, ό,τι μπορούσαμε να σώσουμε. Η ελληνική κοινωνία πάλευε να σώσει ό,τι είχε κερδίσει όλα αυτά τα χρόνια για να μπορέσει η χώρα να γίνει μια σύγχρονη χώρα".


Σύμφωνα με τον κο Βαρδακαστάνη "πάνω από το 60% των Ελλήνων και Ελληνίδων με αναπηρία είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν μπαίνουνε στην εξίσωση οι κοινωνικές μεταβιβάσεις, δηλαδή συντάξεις και επιδόματα αυτό το 61% για την ακρίβεια γίνεται 25%, είναι 36 μονάδες η διαφορά. Εκεί δώσαμε το βάρος χωρίς να αφήσουμε στην άκρη την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Η χώρα όσο θα μπαίνει σε κανονικότητα, εμείς θα επαναφέρουμε την ατζέντα των προοδευτικών μεταρρυθμίσεων για να αποκτήσει η χώρα ένα σύγχρονο δίκαιο και ταυτόχρονα να αποκατασταθούν οι απώλειες. Για παράδειγμα δεν μπορούμε να έχουμε σοβαρή εκπαίδευση με αναπληρωτές όχι μόνο για τα παιδιά με αναπηρία αλλά για όλα τα παιδιά. Πρέπει να σταθεροποιήσουμε την λειτουργία των δομών, δεν μπορούμε να λειτουργούμε ιδρύματα βυζαντινού τύπου σε αυτή την χώρα".


Στις επαφές του στην Κομοτηνή τα μέλη της Συνομοσπονδίας θα συναντηθούν και με τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής, όπου όπως λέει ο κος Βαρδακαστάνης "θα συζητήσουμε για την πορεία απορρόφησης του ΠΕΠ για τα έργα που γίνονται για τα άτομα με αναπηρία, για τα οριζόντια έργα που πρέπει να υπάρχουν για τα άτομα με αναπηρία, για την προσβασιμότητα κλπ. Δεν ερχόμαστε για να διεκδικήσουμε προγράμματα, ερχόμαστε για να διεκδικήσουμε ισότητα". 


Στη συζήτησή μας κάνει ειδική μνεία στα εγκαίνια των νέων γραφείων της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ ΑΜ-Θ και του Σωματείου ΑμεΑ ΠΕ Ροδόπης που θα γίνουν στην Κομοτηνή. "Θα έχουμε την βάση για να μπορεί ο χώρος να εκπροσωπείται με επάρκεια, αλλά να εκπροσωπούνται και οι άνθρωποι. Τα γραφεία είναι ανοιχτά, τα επισκέπτονται πολίτες που έχουνε ή δεν έχουν αναπηρία αλλά έχουν ζητήματα να εξετάσουν.

Εκεί οι συνάδελφοί μου εθελοντικά είναι παρόντες βοηθάνε, στηρίζουν και έχουν μια σοβαρή κινητικότητα. Αναγνωρίζω την τεράστια προσφορά και του συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι και του συλλόγου Περπατώ και των άλλων σωματείων που προϋπήρξαν του σωματείου ΑμεΑ περιφερειακής ενότητας Ροδόπης.

Όμως αυτό το σωματείο είναι "ομπρέλα" γιατί είναι καθαρά συνδικαλιστικό σωματείο διεκδίκησης. Δεν έχουμε στόχο να κάνουμε ένα σωματείο που θα παρέχει υπηρεσίες, θέλουμε να κάνουμε το σωματείο διεκδίκησης δικαιωμάτων. Αυτή είναι η δουλειά μας και νομίζω ότι είναι μια τεράστια προσφορά στις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης", καταλήγει ο κος Βαρδακαστάνης.


Τα μέλη της Συνομοσπονδίας θα συναντηθούν στην Κομοτηνή με τον δήμαρχο Γιώργο Πετρίδη, τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα και θα επισκεφτούν τη νέα στέγη του συλλόγου "Άγιοι Θεόδωροι".    

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το