fbpx Πρέπει να τρέξουν οι γεωπόνοι της Ροδόπης για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 7 Ιουλίου, 2018 - 10:00
ΝΕΚΡΩΤΙΚΗ ΙΩΣΗ ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Πρέπει να τρέξουν οι γεωπόνοι της Ροδόπης για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καπνά
Συνεταιρισμός Καπνοπαραγωγών Θράκης
Καπνοπαραγωγοί
Εσάτ Χουσεΐν

Απαραίτητη η εκτίμηση των ζημιών από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ν. Ροδόπης για την καταβολή αποζημιώσεων


Τέτοιο φαινόμενο έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια, λέει ο Εσάτ Χουσεΐν και καλεί τους παραγωγούς να φροντίσουν τα καπνά τους

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε κρίσιμο παράγοντα για την καταβολή αποζημιώσεων στους καπνοπαραγωγούς του νομού Ροδόπης, αναδεικνύεται η εκτίμηση των ζημιών εκ μέρους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Ν. Ροδόπης. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι θα πρέπει να τρέξουν οι γεωπόνοι για να αποζημιωθούν οι καπνοπαραγωγοί. Το παραπάνω ανέδειξε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεΐν, παραχωρώντας συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής 6 Ιουλίου στα γραφεία του Συνεταιρισμού στην Κομοτηνή, πλαισιωμένος από μέλη.

Η συνέντευξη δόθηκε στον απόηχο σειράς συναντήσεων που είχε ο ίδιος, μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Ξάνθης, στην Αθήνα. Στις συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, τέθηκε το πλήγμα που δέχεται η καπνοπαραγωγή της Θράκης λόγω νεκρωτικής ίωσης και η ανάγκη να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς. 

Από 60% έως 100% η ζημιά
Τέτοιο φαινόμενο έχει να δει η περιοχή πάνω από 30 χρόνια, είπε χαρακτηριστικά ο Εσάτ Χουσεΐν. Παράλληλα όμως κάλεσε τους παραγωγούς να φροντίσουν τα καπνά τους, προκειμένου να βγάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή. Η εγκατάλειψη της παραγωγής θα επιφέρει χειρότερο πλήγμα στο εισόδημα των ίδιων των αγροτών και ευρύτερα της περιοχής, διευκρίνισε, αναφέροντας ότι για 6.000 οικογένειες στη Ροδόπη ο καπνός αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος.

Παρείχε πρακτικές συμβουλές στους καπνοπαραγωγούς, καλώντας τους να μην ακούν "λόγια του καφενείου", αλλά να σκύψουν πάνω από τα χωράφιά τους και να σώσουν τον καπνό. Συνέστησε προσοχή με τους ψεκασμούς, λέγοντας ότι η ίωση που πλήττει τον καπνό δεν σώζεται με φυτοφάρμακα. "Οι καπνοπαραγωγοί μας είναι άρτιοι γνώστες του καπνού και γνώστες του αντικειμένου και αυτό προκύπτει από την ποιότητα του καπνού που παράγεται κάθε χρόνο".

Ειδικότερα αναφερόμενος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού στη ζημιά που έχει προκαλέσει η νεκρωτική ίωση είπε "εξαιτίας της ξηρασίας και των ασθενειών και ενώ τα φυτά φυτεύονται στο χωράφι, αυτά ξεραίνονται και η ζημία ξεπερνά σε ποσοστό σε όλο το νομό μας το 60%". Σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει και το 100% είπε συμπληρωματικά.  "Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζημιά στα καπνοχώραφα είναι ολική, αφού καταστράφηκαν όλα τα φυτά και οι καπνοπαραγωγοί τα όργωσαν και τα φύτευσαν ξανά. Επίσης κάποιοι καπνοπαραγωγοί χρησιμοποίησαν φυτά από άλλους νομούς Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Σερρών, επειδή δεν υπήρχαν φυτά στο νομό μας, λόγω της επαναφύτευσης. Όμως και αυτά τα φυτά είχαν την ίδια κατάληξη". 


Επείγει η έναρξη εκτιμήσεων
Η πρώτη εκτίμηση στα χωράφια της Ροδόπης έγινε από τον ΕΛΓΑ, όμως από δω και στο εξής πρέπει να κινητοποιηθεί η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ροδόπης. Η εκτίμησή τους και το πόρισμα για τις ζημίες είναι απαραίτητο, ώστε να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Αυτό τόνισε ο κος Χουσεΐν, κάνοντας γνωστό ότι είχε συνάντηση για το θέμα με τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης. "Οι εκτιμήσεις στα χωράφια επείγει να γίνουν άμεσα", είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού. 


Στα 3,85 ευρώ το κόστος παραγωγής ενός κιλού καπνού
Στη διάρκεια της συνέντευξης παρατέθηκε ένα κρίσιμο, για τη διαδικασία των αποζημιώσεων, στοιχείο, που σχετίζεται με το κοστολόγιο για την παραγωγή ενός κιλού καπνού. Αναλυτικότερα "πριν από τρία χρόνια εκπρόσωποι όλων των μεταποιητικών εταιρειών και των ομάδων καπνοπαραγωγών συγκεντρώθηκαν να εκδώσουν ένα κοστολόγιο καπνού.

Το κοστολόγιο για την παραγωγή ενός κιλού καπνού και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της μεταποίησης και των ομάδων ανέρχεται στα 3,85 ευρώ ανά κιλό καπνού. Αυτό σημαίνει ότι η φετινή ζημία των καπνοπαραγωγών μπορεί να θεραπευτεί μόνο αν αξιολογηθεί για κατ' εξαίρεση περιπτώσεις και πρέπει να αποζημιωθεί άμεσα και τουλάχιστον στο κόστος παραγωγής που είναι 3,85 ευρώ το κιλό". 

Όλα τα παραπάνω έχουν τεθεί υπόψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και του προέδρου του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, με το αίτημα της αποζημίωσης να προβάλλει έντονα. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ