fbpx Πρέπει να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά ο Ίασμος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2019 - 10:00
«ΠΝΙΓΗΚΕ» ΣΕ ΛΙΓΑ ΜΟΛΙΣ ΛΕΠΤΑ

Πρέπει να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά ο Ίασμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Ιάσμου
Κωνσταντίνος Χουβαρδάς
αντιπλημμυρικό έργο

Μόλις 15 λεπτά νεροποντής ήταν αρκετά για να «πνιγεί» ο Ίασμος, ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα, μόνο υλικές ζημίες

Διονύσης Βοργιάς

Μόλις 15 λεπτά νεροποντής ήταν αρκετά για να «πνιγεί» ο Ίασμος, τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου. Οι κάτοικοι του Ιάσμου αντιλήφθηκαν πόσο τρωτοί είναι στα φυσικά φαινόμενα, ιδίως στην βροχή, καθώς οι διαχρονικές παραλείψεις στην κωμόπολη αφήνουν τον Ίασμο έκθετο ιδίως σε πλημμυρικά φαινόμενα. Όπως ενημέρωσε τον «Χ» ο επικεφαλής πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς το νερό σε κάποια σημεία έφτασε ακόμη και στο 1,5 μέτρο.

Την επομένη μέρα, Πέμπτη πρωί, οι κάτοικοι του Ιάσμου μετρούσαν τις πληγές στην κωμόπολη. Χτυπημένα αυτοκίνητα, πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων, τοπικές καθιζήσεις στο οδόστρωμα, αλλά – ευτυχώς – κανένας τραυματισμός. Όλοι οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και του Δήμου Ιάσμου συναντήθηκαν εκτάκτως στο δημαρχείο της κωμόπολης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κομοτηνής, μαζί με το κλιμάκιο Ιάσμου, επενέβησαν αποσυμφορώντας την κατάσταση το δυνατό γρηγορότερα.

Χωρίς σχεδιασμό
Το ζητούμενο, όμως, είναι να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι, ώστε άμεσα να ξεκινήσουν αντιπλημμυρικά έργα, προς την κατεύθυνση διαπλάτυνσης του οχετού αλλά και δημιουργία μίας υποδομής που θα συγκρατεί τα νερά στον ορεινό όγκο, με την βοήθεια και αναδασώσεων. Αυτά απαιτούν σχεδιασμό και χρήματα, και μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει τίποτα από τα δύο. 

Εμείς κρατούμε την δέσμευση του εκλεγμένου δημάρχου Ιάσμου Οντέρ Μουμίν (αναλαμβάνει καθήκοντα από 1η Σεπτεμβρίου 2019), ο οποίος φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5fm, είπε: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας άμεσα θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να μην πλημμυρίσει κατ’ αυτό τον τρόπο ο Ίασμος. Θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες της δημοτικής αρχής». Εξέφρασε, επίσης, την αναγκαιότητα να κηρυχθεί η δημοτική ενότητα Ιάσμου σε έκτακτη ανάγκη, ενώ μετέφερε και την εικόνα που παρουσιαζόταν στον Δήμο αναφορικά με πληγές σε αγροτικές καλλιέργειες και στον αστικό ιστό.

Αναμένουμε να δούμε, εάν η τελευταία αυτή μεγάλη πλημμύρα «ταρακούνησε» τους έχοντες το πρόσταγμα σε Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Δήμο Ιάσμου, ώστε να διεκδικήσουν τα απαραίτητα κονδύλια από τα αρμόδια υπουργεία.

Γιατί, εάν η μεγάλη νεροποντή συνεχιζόταν για περισσότερη ώρα, το σκηνικό θα θύμιζε κάτι από τις καταστροφές στην Σαμοθράκη τον Σεπτέμβριο του ’17.

Στον Ίασμο βρέθηκαν εκτός από μέλη της διοικούσας παράταξης της ΠΑΜΘ και η νέα αντιπολίτευση Περιφερειακή Σύνθεση του Χριστόδουλου Τοψίδη, μαζί του μεταξύ άλλων και η περιφερειακή σύμβουλος Φελίνα Καζάκου που παρέχει τις φωτογραφίες του κειμένου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το κλείσιμο του κάθετου άξονα της Νυμφαίας και των άλλων μεθοριακών σταθμών,  πλην Προμαχώνα,  ανέδειξε πάλι την έλλειψη ετοιμότητας των θεσμικών της περιοχής μας και της αδύναμης και ανοργάνωτης πίεσης στα