fbpx Πρεμιέρα εκπτώσεων με ελπίδα για "ανάταση" της αγοράς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 6 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΑΓΩΝΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ

Πρεμιέρα εκπτώσεων με ελπίδα για "ανάταση" της αγοράς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπτώσεις
αγορά
Καταστήματα
Εμπορικός Σύλλογος

Από Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ως και Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου ισχύουν οι χειμερινές εκπτώσεις


Μειωμένο τζίρο κατέγραψαν οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής στην εορταστική περίοδο κι ελπίζουν ότι το εκπτωτικό δέλεαρ θα δώσει κίνητρο στους καταναλωτές

Διονύσης Βοργιάς

Με την αγορά των εορτών να ανήκει στο παρελθόν και να καταγράφεται από τις πρώτες ενδείξεις ως υποτονική, οι έμποροι της Κομοτηνής ελπίζουν σε ανάταση της αγοραστικής κίνησης, αρχής γενομένης της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου.


Από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου, θα ισχύσει η χειμερινή εκπτωτική περίοδος, πανελλαδικά και - φυσικά - και στην αγορά της Κομοτηνής. Αξίζει να σημειωθεί πως οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα, όχι υποχρέωση, να ανοίξουν τα καταστήματά τους και την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Ως προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας για εκείνη την Κυριακή, ο εμπορικός σύλλογος Κομοτηνής προτείνει το τετράωρο 11:00 με 15:00.


Ο "ΧΡΟΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ
Ελαφρώς απογοητευμένοι από την αγοραστική κίνηση των εορτών, ελαφρώς αισιόδοξοι για την εκπτωτική περίοδο και βέβαιοι ότι όποιες δράσεις γίνονται στην αγορά είναι για καλό, παρουσιαστήκαν στον "Χρόνο" οι καταστηματάρχες της Κομοτηνής. Μία από αυτούς, η Αραλία Μπέσιου από το μαγαζί ρουχισμού Aralie της Ερμού εξηγεί ότι "περιμένουμε τις εκπτώσεις, για να αναζωπυρωθεί κάπως η κίνηση, γιατί ο κόσμος οπωσδήποτε περιμένει χαμηλές τιμές".

Όπως διαπιστώνει στη συνέχεια "η αγορά των εορτών ήταν πεσμένη, και πιστεύουμε ότι με τις πιο χαμηλές τιμές θα επιτύχουμε υψηλότερο τζίρο. Σε μας για παράδειγμα οι εκπτώσεις ξεκινούν από 20% και σε μερικά είδη ξεπερνούν το 50%".


Η κα Μπέσιου, επίσης, είναι υπέρ των δράσεων που γίνονται από τον εμπορικό σύλλογο, προς τόνωση της αγοράς της περιοχής: "Όλες οι δράσεις είναι θετικές, όπως ο φωτισμός του δρόμου και η λευκή νύχτα. Ακόμη και εμείς που έχουμε τα μαγαζιά πρέπει να βοηθάμε και οικονομικά ακόμη κάποια πράγματα να πραγματοποιηθούν, ώστε να καλυτερεύσει η αγορά".


Στην αρχή της οδού Αγίου Γεωργίου, συναντάμε τον Ιωάννη Τσολακίδη μέσα στο κατάστημα ένδυσης-υπόδησης Avantage. Ο ίδιος μας μεταφέρει την άποψή του για την αγοραστική κίνηση: "Συνήθως οι εκπτωτικές περίοδοι είναι μία συνέχεια της κανονικής σεζόν.

Ελπίζουμε φέτος να είναι λίγο καλύτερη από την κανονική σεζόν, γιατί το περασμένο διάστημα δεν ήταν τόσο καλό. Η αγορά των εορτών ήταν υποτονική, αλλά ευχόμαστε ότι αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ανεβεί η αγορά των εκπτώσεων.

Κι εμείς παρέχουμε πολλές εκπτώσεις, από 20% ως και 40% αλλά και μεγάλη ποικιλία ποιοτικών προϊόντων". Και ο κος Τσολακίδης βλέπει τις κινήσεις του εμπορικού συλλόγου Κομοτηνής με θετικό βλέμμα, καθώς δηλώνει πως "οι δράσεις που γίνονται σίγουρα τονώνουν την εμπορική κίνηση κι ελπίζουμε οι εκδηλώσεις το 2018 να είναι ακόμη περισσότερες".


Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Αναλυτική ενημέρωση προς τους καταστηματάρχες της Κομοτηνής, παρείχε ο εμπορικός σύλλογος Κομοτηνής, ενόψει της χειμερινής εκπτωτικής περιόδου. Εκτός από τα γενικά χαρακτηριστικά της περιόδου, ο σύλλογος κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε καθαυτή την αποτύπωση των τιμών, διευκρινίζοντας αναλυτικά τα παρακάτω:


"Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης. 


Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.


Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να μην είναι ανακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".


Μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος "κρούει" και το καμπανάκι των προστίμων, αν οι έμποροι δεν τηρήσουν τις άνω οδηγίες."Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους. Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.


Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. 


Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης. 


Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση", αναφέρει ο εμπορικός σύλλογος Κομοτηνής. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο αρχίζει και μακραίνει ο κατάλογος των διάσπαρτων περιστατικών και συγχρόνως να αυξάνονται κατά πολύ στη Ροδόπη,  ιδιαίτερα σε χώρους που συνωστίζονται πολλοί και  θετικοί είναι  κυρίως νέοι, η κατάσταση