fbpx Πραγματικές ιστορίες απιστίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2017 - 22:59
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ ΤΕΝΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Πραγματικές ιστορίες απιστίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλία
Βιβλιοπαρουσίαση
Λέσχη Κομοτηναίων
Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο
Ψυχολογία
Τένια Μακρή
Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής

Διαδραστική βιβλιοπαρουσίαση, με μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις


Στη Λέσχη Κομοτηναίων, αίθουσα Βαρώσι

Διονύσης Βοργιάς

Η Τένια Μακρή έχει κοινό, κι αυτό αποδείχθηκε στη βιβλιοπαρουσίαση της νέας συγγραφικής της δουλειάς, με τίτλο "Απιστία". Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Μαρτίου, στη φιλόξενη αίθουσα Βαρώσι της Λέσχης Κομοτηναίων. Μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από το "μάτι" της ψυχολογίας, πραγματικές καταστάσεις που βιώνουν τα ζευγάρια, σχέσεις και σκέψεις ζωής, με την πένα την γνωστής ψυχολόγου.  
Η βιβλιοπαρουσίαση διεξήχθη από το Δημοκρίτειο Βιβλιοπωλείο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μελίνο και τον Ροταριανό Όμιλο Κομοτηνής, με χορηγό επικοινωνίας τον "Χρόνο". Την εκδήλωση προλόγισε η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά, με λόγια αναφορικά με το συνολικό έργο της συγγραφέως αλλά και τα μηνύματα που περνάει το συγκεκριμένο πόνημα.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε η συγγραφέας: "Στο βιβλίο έχουν γραφτεί πραγματικές ιστορίες", ανέφερε μεταξύ πολλών, αναδεικνύοντας παράλληλα τα βασικά αίτια που οδηγούν τα ζευγάρια στην απιστία, είτε από την πλευρά του άντρα είτε της γυναίκας. Μια βαθιά ενδοσκόπηση στις ανθρώπινες σχέσεις, ως αποτέλεσμα της πολυετούς ενασχόλησης  της κ. Μακρή με αυτές. Μια σωστή ψυχολόγος δεν θα μπορούσε φυσικά να αναλωθεί σε ένα μονόλογο, γι' αυτό η παρουσίαση διανθίστηκε με "ανοιχτό" διάλογο με το ακροατήριο. Μια ερώτηση έδωσε την ευκαιρία στην συγγραφέα να αναδείξει και την έρευνα που "κρύβεται" πίσω από τη συγγραφή του βιβλίου. "Απαντήθηκαν ερωτηματολόγια από ζευγάρια  τα οποία είχαν βιώσει την απιστία", είπε η συγγραφέας, μιλώντας για τα συμπεράσματα τα οποία την οδήγησαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου. "Η απιστία έρχεται να βγάλει στην επιφάνεια προβλήματα τα οποία όταν βγαίνουν στην επιφάνεια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να θεραπευτούν και το ζευγάρι να είναι καλά μεταξύ του, αν φυσικά το επιθυμεί", πρόσθεσε γι' αυτή την ...κρυφή "συνήθεια".
Μετά από 47 χρόνια εμπειρίας η κ. Μακρή, καταλήγει στη διαπίστωση ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη από συναισθηματική "οχύρωση". Αγάπη, στήριξη, σεβασμό και κατανόηση, είναι η κορωνίδες των σχέσεων. Όταν μία από αυτές υπολείπεται, τότε μπορεί να κάνει την εμφάνισή της η απιστία, ως υποκατάστατο ...συναισθημάτων. Το "εγώ" μας αναζητά τρόπους να ικανοποιήσει τις συναισθηματικές του ανάγκες, κι αν δεν το καταφέρει στη σχέση του ...στρέφεται αλλού, είπε απλουστευμένα η Τένια Μακρή.


Για το ποιος τελικά απατάει περισσότερο, η συγγραφέας απάντησε το ερώτημα δείχνοντας ισοπαλία. "Σήμερα τα ποσοστά απιστίας, μεταξύ γυναικών και αντρών, ισοψηφούν με πολύ μικρή διαφορά, δηλαδή ένα 0,001% που υπερέχουν οι άντρες κατά τα άλλα το ποσοστό είναι το ίδιο και για τις γυναίκες και για τους άντρες", ανέδειξε.


Φυσικά, όμως, ο ρόλος του βιβλίου δεν είναι μόνο να εξηγήσει τα βαθύτερα αίτια της απιστίας, μέσα από ανθρώπινες, καθημερινές ιστορίες, αλλά και να ενώσει τα "κομμάτια", όταν οι σχέσεις μπορούν να θεραπευτούν. "Η επικοινωνία και ο διάλογος παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στις σχέσεις, αυτό είναι και το γιατρικό", συμβουλεύει η κ. Μακρή.


Για την συγγραφέα
Η Τένια Μακρή γεννήθηκε στο Βόλο. Αντλεί την καταγωγή της από το Πήλιο στο οποίο καταφεύγει για να δημιουργεί και να αναζωογονείται. Ζει στην Αθήνα και διατηρεί γραφείο όπου προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια στην οικογένεια για προβλήματα σχέσεων μεταξύ των συζύγων, με τα παιδιά και με κάθε μέλος χωριστά. Έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία και Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Ελλάδα και στην Αμερική, και είναι κάτοχος M.Sc. στην Επαγγελματική Αποκατάσταση Ατόμων με Αναπηρία. Είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης στην αγορά εργασίας των ατόμων με αναπηρία. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση βοηθημάτων κατά των αρχιτεκτονικών εμποδίων για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της καθημερινότητας από άτομα με αναπηρία και εργάστηκε σε αυτό το αντικείμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Είναι πολύ γνωστή από την 20ετή και πλέον ιδιαίτερα επιτυχημένη τηλεοπτική πορεία της καθώς και για το πρόσφατο συγγραφικό της έργο, αφού τα βιβλία της «Αγάπη με το Ζόρι;», «Γιατί Σ’αγαπώ;», «Φτάνει μόνο η Αγάπη;» και «Αφού Αγαπιόμαστε Γιατί Δεν Τα Καταφέρνουμε;» μπήκαν αμέσως στη λίστα των best sellers.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης,  τώρα που καταλαγιάζει ο  φόβος, κυοφορούνται πολλά πακέτα  στήριξης της οικονομίας,  της αγοράς και της επιχειρηματικότητας,  αλλά και επιδόματα.