fbpx Πώς μπορείτε να καταγγείλετε την εμπορία ανθρώπων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Πώς μπορείτε να καταγγείλετε την εμπορία ανθρώπων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
Α21

Γνωρίστε την διεθνή οργάνωση Α21 και την ανοιχτή γραμμή 1109, μέσα από τα λόγια του χειριστή κλήσεων Δημήτρη Κοντούδη

Διονύσης Βοργιάς

Ανθρώπους, κυρίως νέους, να περπατούν βουβά σε μία γραμμή σε κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής. Σε αυτό το, αν μη τι άλλο ιδιαίτερο, θέαμα γίναμε μάρτυρες το απόγευμα του Σαββάτου 20 Οκτωβρίου. Αμέσως όμως πληροφορηθήκαμε πως επρόκειτο για μία δράση με στόχο να γίνει γνωστή η ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή 1109, η οποία λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο και σε αυτή μπορείτε να καταγγείλετε περιστατικά - ή υποψία - εμπορίας ανθρώπων. 

Ο Δήμος Κομοτηνής και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής συμμετείχαν στο 5ο Διεθνές Walk For Freedom, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Κομοτηνής, με σκοπό να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία για το φαινόμενο της σύγχρονης δουλείας. Βασικός παγκόσμιος διοργανωτής της δράσης ήταν η διεθνής οργάνωση A21, που δραστηριοποιείται ενάντια στην εμπορία ανθρώπων (human trafficking) από το 2008, και στόχος της είναι να ρίξει φως σε μια εγκληματική βιομηχανία που κρατάει παγιδευμένους στη σύγχρονη δουλεία 27 εκατομμύρια άντρες, γυναίκες και παιδιά σε όλο τον κόσμο. Επίσης, μέσω του Walk For Freedom, όπως ονομάζεται αυτή η υπαίθρια δράση, προωθείται κατά τόπους η γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων 1109, υποστηρίζεται η διάσωση και αποκατάσταση των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, καθώς και ενισχύεται η πρόληψη ώστε να μην υπάρχουν νέα θύματα.

Τα στελέχη του κέντρου ευρωπαϊκής πληροφόρησης Κομοτηνής Σοφία Χατζησαββίδου και Χρήστος Δερβεντλής, μας έδωσαν τα άνω στοιχεία, μίλησαν για την συνεργασία του κέντρου με την Α21 και από κοινού διατράνωσαν το μήνυμα ότι στόχος είναι η ενημέρωση των κατοίκων της Κομοτηνής, καθώς έστω και μερικοί να ενημερωθούν είναι κέρδος. Και κάπως έτσι, νέοι, αλλά όχι μόνο, ξεκίνησαν να περπατούν περί τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου έξω από το κέντρο και διένυσαν όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στην πλατεία Ειρήνης, κινώντας το ενδιαφέρον όλων των περαστικών.


Η γραμμή 1109 σώζει ζωές
Ο "Χ" συνομίλησε με τον χειριστή κλήσεων στη γραμμή 1109 Δημήτρη Κοντούδη, για να μας ενημερώσει ότι "η γραμμή λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια κι έχει ως στόχο την πληροφόρηση των ανθρώπων για το τι είναι η εμπορία ανθρώπων, γι' αυτό και κάνουμε αυτές τις δράσεις, ώστε ο κόσμος να ακούει τί είναι η εμπορία ανθρώπων", και να υπερτονίσει το εξής: "Μπορεί οποιοσδήποτε - ανώνυμα - να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό, το οποίο υποψιάζεται ότι είναι εμπορία ανθρώπων". Μας εξηγεί μάλιστα ότι η γραμμή λειτουργεί και παραπεμπτικά, δηλαδή όσοι τηλεφωνούν θα λάβουν ή βοήθεια ή δικτύωση.

"Θεωρούμε εργαλείο αυτή τη γραμμή και ξεκίνησε στην Ελλάδα, γιατί δεν υπήρχε - όπως στο εξωτερικό - μία γραμμή ειδικά αφιερωμένη στην εμπορία ανθρώπων", είπε σε άλλο σημείο του λόγου του ο κος Κοντούδης, ενώ δεν έκρυψε πως "στην αρχή η γραμμή ξεκίνησε πιο πολύ ενημερωτικά, αλλά πλέον δεχόμαστε τηλεφωνήματα για ουσιαστικές καταγγελίες", καθώς - όπως είπε - "από τις ενημερώσεις που έχουν από τα αστυνομικά τμήματα που ασχολούνται με την εμπορία ανθρώπων ένα 60% των περιστατικών που έχουν βοηθήσει έχουν γίνει από καταγγελίες μέσω της γραμμής". Η γραμμή μάλιστα προσφέρει δυνατότητα μετάφρασης σε περισσότερες από 220 γλώσσες, γιατί σύμφωνα με τον κο Κοντούδη "προσπαθούμε να τους βοηθάμε όλους".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Είναι ξεκάθαρο  και αυτό πρέπει να μας προβληματίζει,  ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της τον τελευταίο καιρό προσπαθεί να μας εξωθήσει  στα άκρα, ευελπιστώντας να γίνουν σπασμωδικές κινήσεις,  ώστε να έχει