fbpx Πως ήταν οι Σάπες πριν τα σχολεία χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝ ΚΑΚΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Πως ήταν οι Σάπες πριν τα σχολεία χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σάπες
Σχολεία
Ντίνος Χαριτόπουλος

Διαρροή μαθητών προς Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, ακόμη και σάτιρα για την μαθητική διαρροή σε άρμα του Καρναβαλιού

Ντίνος Χαριτόπουλος: "Πριν το 1995, οπότε τα σχολεία των Σαπών χαρακτηρίστηκαν διαπολιτισμικά και αμέσως δυσπρόσιτα, η κατάσταση ήταν δραματική"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Διαρροή μαθητών προς Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, στελέχωση των σχολείων με δυσκολία και συνήθως μετά το πέρας του μισού σχολικού έτους, ακόμη και σάτιρα για την μαθητική διαρροή σε άρμα του Καρναβαλιού. Αυτή ήταν η κατάσταση σχετικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων στις Σάπες πριν το 1995 και πριν τα σχολεία του οικισμού χαρακτηριστούν δυσπρόσιτα.

Κάποιοι θυμούνται και ανακαλούν κακές αναμνήσεις από την εποχή εκείνη, με αφορμή πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, με την οποία αποχαρακτηρίστηκαν ως δυσπρόσιτα τα σχολεία των Σαπών. Στον αποχαρακτηρισμό σχολείων της Ροδόπης ως δυσπρόσιτων, προχώρησε το υπουργείο Παιδείας προκαλώντας αντιδράσεις. Δεκαεπτά σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά καμία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νομό Ροδόπης, κατατάσσονται στην κατηγορία των δυσπρόσιτων, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων. Καμία δεν βρίσκεται στις Σάπες. 

Με την βοήθεια του πρώην δημάρχου Σαπών και νυν δημοτικού συμβούλου Μαρωνείας - Σαπών Ντίνου Χαριτόπουλο ανατρέχουμε στην εποχή πριν τον χαρακτηρισμό των σχολείων ως δυσπρόσιτων και καταγράφουμε τη δική του σημαντική μαρτυρία. "Πριν το 1995, οπότε τα σχολεία των Σαπών χαρακτηρίστηκαν διαπολιτισμικά και αμέσως δυσπρόσιτα, η κατάσταση ήταν δραματική. Δεν θα ξεχάσω σε ένα άρμα του Καρναβαλιού στις Σάπες σατιριζόταν η διαρροή από τα σχολεία γιατί οι γονείς έπαιρναν τα παιδιά τους και τα πήγαιναν στην Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη, λόγω του ότι δεν υπήρχε πληρότητα σε καθηγητές. Ως μη δυσπρόσιτα τότε τα σχολεία δεν είχαν τα ειδικά κίνητρα, ούτε την ειδική μοριοδότηση οι καθηγητές. Έτσι φτάναμε στον Ιανουάριο και ακόμη δεν είχαν πληρωθεί κάποιες θέσεις. Μόλις έγιναν διαπολιτισμικά και αμέσως χαρακτηρίστηκαν δυσπρόσιτα, αυτό έδωσε μία επιπλέον δυνατότητα εκτός της μοριοδότησης που ήταν ελκυστική και είχαμε πληρότητα σε καθηγητές,  αυτή της υποχρεωτικής παραμονής επί τριετία των εκπαιδευτικών που έρχονταν μέσω των δυσπρόσιτων για να αποκτούν και τις σχετικές εμπειρίες μέσα στο σχολικό περιβάλλον. Μετά το 1995 είχαμε μία αντιστροφή του κλίματος και σιγά-σιγά τα σχολεία ανέκαμψαν τουλάχιστον πληθυσμιακά και νομίζω και ποιοτικά και το αποδεικνύουν και τα αποτελέσματα". Καταληκτικά ο κος Χαριτόπουλος εκφράζει την πεποίθηση ότι αν "επιστρέψουμε στην προ του 1995 κατάσταση οι Σάπες, εκτός των άλλων προβλημάτων, δηλαδή της αφαίμαξης δημοσίων υπηρεσιών, της εκρηκτικής ανεργίας, της φυγής στο εξωτερικό για εύρεση εργασίας, θα έχουν και διαρροή μαθητών από τα σχολεία. Αυτός είναι ο φόβος μας και αυτό θέλουμε να προωθήσουν οι τοπικοί και περιφερειακοί διοικούντες". 

Για το παραπάνω θέμα ο κος Χαριτόπουλος, όπως και τα μέλη της παράταξής του στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο, απευθύνθηκαν στο υπουργείο Παιδείας και τοπικούς φορείς, με επιστολή, όπου αναφέρονται τα παρακάτω: "Τα σχολεία των Σαπών χαρακτηρίστηκαν εδώ και πολλά χρόνια δυσπρόσιτα, όχι λόγω της γεωγραφικής τους θέσης ή της απόστασης από το κέντρο, ούτε λόγω των κακών συγκοινωνιακών συνθηκών, αλλά για τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σε αυτά. Ιδιαιτερότητες όπως οι διαφορετικές μαθησιακές αφετηρίες των μαθητών, οι διαφορετικές γλώσσες, οι διαφορετικές θρησκείες, η διαφορετική καταγωγή, οι διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές συνήθειες μεταξύ των παιδιών, και άλλα.

Η λειτουργία τους ως δυσπρόσιτα με τα ευεργετήματα που αυτά έχουν, ελαχιστοποιούσε τα προβλήματα και άμβλυνε τις όποιες διαφορές υπήρχαν, βοηθώντας στην ομαλή πορεία των μαθητών και στην καλύτερη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Παράλληλα τα έκανε ελκυστικά για τους εκπαιδευτικούς και έτσι δεν παρατηρούνταν κενά, κάτι που θα έβλαπτε περαιτέρω την πορεία τους. Σε περίπτωση που τα σχολεία του Δήμου μας πάψουν να λειτουργούν ως δυσπρόσιτα, να είστε βέβαιος ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα πλήγματα, τόσο στην εκπαιδευτική διαδικασία όσο και στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, αφού πολλές οικογένειες, (όπως και στο παρελθόν), θα πάρουν τα παιδιά τους από τα σχολεία αυτά και θα μετακινηθούν σε γειτονικές πόλεις".

Για το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας αποχαρακτήρισε τουλάχιστον πέντε δυσπρόσιτα σχολεία στη Ροδόπη, δύο στις Σάπες, δύο στον Ίασμο και ένα στην Οργάνη, ο "Χ" είχε καταγράψει και την αντίδραση του Μιχάλη Βασιλειάδη πρόεδρου της ΕΛΜΕ Ροδόπης. Σε νέα επικοινωνία μας μαζί του καταγράφουμε τα παρακάτω: "Είναι σημαντικό να αντιδράσουν οι τοπικές κοινωνίες και θεωρώ σημαντική την παρέμβαση του κου Χαριτόπουλου.

Όμως εκείνο που με τρομάζει είναι η σιγή της δημοτικής αρχής στην περιοχή του δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Σύμφωνα με αυτές τις εξαγγελίες ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών θα πληγεί περισσότερο, ίσως και ο πρώτος που θα πληγεί πανελλαδικά. Η τοπική δημοτική αρχή θα πρέπει να μπει στο παιχνίδι και να αντιδράσει περισσότερο. Είναι κρίμα για την περιοχή μας που έχει πληγεί από την οικονομική κρίση περισσότερο και από τα μνημόνια να μη υπάρχει αντίδραση. Καλά που είναι και το συνδικάτο και αντιδράμε και εμείς
".

Πάντως χρόνος για αλλαγές υπάρχει, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να επανεξετάσει τα δυσπρόσιτα σχολεία, λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.