fbpx Πονοκέφαλος για τους επιχειρηματίες ο ΕΦΚΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΑΠΟ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Πονοκέφαλος για τους επιχειρηματίες ο ΕΦΚΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΦΚΑ
Επιχειρηματίες
Επιχειρήσεις
Θράκη

Ο Αντώνης Φραντζής  γ.γ. Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης ήταν στην Αθήνα και μεταφέρει το περιεχόμενο της συζήτησης στον «Χ»

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στην γενική συνέλευση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας  (ΕΣΕΕ) που έγινε την Κυριακή 19 Μαρτίου παρέστη αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης, με τον γραμματέα της Αντώνη Φραντζή, να μεταφέρει την κατάσταση στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm. 
Αυτό που σημείωσε ο κος Φραντζής είναι ότι την προηγούμενη της γενικής συνέλευσης της ΕΣΕΕ έγινε μια σύσκεψη με θέμα τον ΕΦΚΑ, δηλαδή τη νέα εισφορά των επαγγελματιών. Ωστόσο, όπως είπε ο κος Φραντζής, ο ΕΦΚΑ ναι μεν είναι χαμηλότερος σε σχέση με τις παλαιότερες εισφορές των επαγγελματιών, όμως είναι ένα μέτρο το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο και δεν επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκε, με αποτέλεσμα η κατάρρευση του συνταξιοδοτικού να λογίζεται ως πολύ πιθανή: «Αυτό που διαπιστώθηκε τουλάχιστον για τον ΕΦΚΑ είναι να μη χαιρόμαστε πρόσκαιρα. Μπορεί όντως να πληρώνουμε λιγότερες εισφορές, το θέμα είναι ότι δεν βγαίνει το σύστημα, δηλαδή δεν μπορούν να πληρωθούν οι συντάξεις. Φτάσαμε να φοβόμαστε ότι θα καταρρεύσει το σύστημα, εμείς που θα αργήσουμε να πάρουμε σύνταξη μας ευνοεί αυτό το πράγμα αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολλούς συναδέλφους που είναι πολύ κοντά στο να βγούνε στη  σύνταξη ή ήταν πολύ κοντά να βγούνε πριν 2 χρόνια και τώρα μετατίθενται στα 67.

Έχουμε ένα πολύ κακό ασφαλιστικό αλλά είναι καλύτερο από το να μην έχουμε καθόλου ασφαλιστικό. Έχουν χαθεί άπειρα χρήματα, έχουν χαθεί όλες οι προηγούμενες εισφορές που έχουν δώσει πολλοί συνάδελφοι που πλήρωναν 30 χρόνια. Είναι πραγματικά εξωφρενικά πράγματα και δεν υπάρχει καμία μέριμνα για εμάς, είτε πληρώνουμε είτε δεν πληρώνουμε» Ο κος Φραντζής τόνισε μεταξύ άλλων ότι το νέο ασφαλιστικό που εκφράζεται μέσω του ΕΦΚΑ είναι εν τέλει ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω: «Και το ασφαλιστικό πλέον έγινε φορολογικό μέτρο. Πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένα ασφαλιστικό και φορολογικό γιατί το ασφαλιστικό είναι φορολογικό πλέον και αυτό που παρατηρήθηκε τουλάχιστον στο ασφαλιστικό είναι ότι το 20% μονάχα πληρώνουν υπέρμετρες ασφαλιστικές εισφορές αλλά δυστυχώς όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση και αυτή κάποια στιγμή θα κοιτάξουν να τη διορθώσουν, θα μοιράσουν τις εταιρείες τους θα κάνουν διαφορετικού τύπου εταιρείες για να μπορέσουν να πληρώσουν λιγότερα, άρα δεν βγαίνει πάλι το ασφαλιστικό».


ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ
Ο κος Φραντζής εξέφρασε και την ανησυχία των εμπόρων για το κλείσιμο της αξιολόγησης, κι αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη Γενική Συνέλευση της ΕΣΕΕ. Παρόλα αυτά η ΓΣ κατέληξε σε ένα ψήφισμα που συνοψίζεται ως εξής: 


Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η κυβέρνηση:
• Οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010.
• Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα.
• Οφείλει να ανατάξει την οικονομία.
• Οφείλει να συνθέσει τη πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος - εργοδότη, αλλά κράτος - πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη.
• Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό.
• Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα.
• Οφείλει να αναστρέψει το εσωτερικό κλίμα δυσφορίας και θυμού.
• Οφείλει να διασφαλίσει ότι οι θυσίες μας οκτώ ετών και ο κόπος πολλών γενεών Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένα.


Στο ψήφισμα αυτό η ΕΣΕΕ κατέληξε κατόπιν μίας σειράς αιτημάτων, τα οποία είναι τα εξής: 

1. Την θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού επιχειρηματικού και ουσιαστικά «τροφοδότη λογαριασμού».
2. Επιλογή ένταξης όλων των ελευθέρων επαγγελματιών χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις σε έναν αποτελεσματικό και αντικειμενικό μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού.
3. «Πάγωμα» ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου και υποχρέωση απρόσκοπτης καταβολής των τρεχουσών εισφορών. 
4. Επίσπευση της άρσης των capital controls.
5. Εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της ισοπολιτείας σε αφορολόγητο και προστασία πρώτης κατοικίας για όσους ασκούν εμπορική δραστηριότητα.
Αξίζει ακόμη να αναφερθούν και ορισμένα σημεία από την ομιλία του Βασίλη Κορκίδη (προέδρου της ΕΣΕΕ), την οποία έκανε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης και οι οποίες αποτυπώνουν το οικονομικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι οποίες προκαλούν την ανησυχία τους: 


• Το ΑΕΠ με -27,3% επέστρεψε στα επίπεδα του 2003, αφού από 242 δις  ευρώ το 2008 μειώθηκε στα 175,8 το 2016 με απώλειες 66,1 δις ευρώ. 
• Η κατανάλωση σε ελεύθερη πτώση στα 119,6 δις ευρώ, με μείωση -25% και απώλειες 39,9 δις ευρώ μεταξύ 2008-16. Στα σούπερ μάρκετ τα στοιχεία της IRI δείχνουν μείωση πωλήσεων τον Ιανουάριο -9,9% και σε επίπεδο όγκου -8,1%.
• Οι εισαγωγές στο -38% με μείωση 32,8 δις ευρώ την ίδια περίοδο.
• Οι εξαγωγές παρά τα 53 δις ευρώ το 2016, απώλεσαν 3,5 δις ευρώ.
• Οι τραπεζικές καταθέσεις μειώθηκαν σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 2,1 δις ευρώ και στο συνολικό ύψος των 119 δις ευρώ.
• Η ανεργία από την αρχή του έτους κινείται στο 23,1% με τις προσλήψεις να μεταφέρονται προσεχώς, αφού η πρόβλεψη για προοπτική προσλήψεων είναι στο +9% για το α’ εξάμηνο του 2017 με το 65% των εργοδοτών να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή όσων απασχολούν. Σε αρνητικό έδαφος πέρασε η απασχόληση με -0,9% το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ενώ στην ΕΕ και την ευρωζώνη είναι 0,30% σύμφωνα με τη Eurostat. Στο λιανικό εμπόριο παρουσιάζεται αύξηση εργαζομένων +0,8% και μείωση μισθών -0,8%.
• Η υπερφορολόγηση έφερε σημάδια κόπωσης στα έσοδα των 8,3 δις ευρώ, το πρώτο δίμηνο του 2017 με αύξηση μόνο 2,4% ή 198 εκ. ευρώ. Η είσπραξη των 734 εκ. ευρώ ως μέρισμα από την ΤτΕ και το πάγωμα πληρωμών δημοσίων δαπανών δημιούργησαν το πλεόνασμα των 2,1 δις ευρώ που είναι χαμηλότερο από τα 2,85 δις ευρώ του 2016.
• Το 50% του τζίρου της έχασε 1 στις 5 ΜμΕ επιχειρήσεις το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ 8 στις 10 δεν έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Το 57% εμφάνισε μείωση τζίρου, ενώ το 62% μείωσε τις τιμές.
• Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές εκτινάχθηκαν στα 97 δις ευρώ με επιπλέον 13,9 δις ευρώ το 2016 και 1,6 δις ευρώ τον Ιανουάριο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για όσους βιάζονται να υποβαθμίσουν τη σημασία και τα  οφέλη η όχι,  που αποκόμισε ο  πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης με την επίσημη επίσκεψη του στη φιλικά φερόμενη προς την Τουρκία, Λιβύη, ας κρατήσουν χ