fbpx «Πονάει» η αγορά των Σαπών, αντιστέκονται οι μαγαζάτορες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΑΠΕΣ

«Πονάει» η αγορά των Σαπών, αντιστέκονται οι μαγαζάτορες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σάπες
αγορά
Εργασία
Ροδόπη
Κέντρο Υγείας Σαπών

Με χαμόγελο και παράδοση στους τομείς τους, κρατιούνται οι Μουσταφά Κιασήφ και Χρήστος Κασέρης


Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν: ΙΚΑ, Ειρηνοδικείο, Εφορεία, υποβαθμίστηκε η Αστυνομία. Μοναδική «ανάσα» το Κέντρο Υγείας

 

Διονύσης Βοργιάς

Ζουν για μία ..Παρασκευή στις Σάπες, οι περισσότεροι μαγαζάτορες, καθώς τότε κινείται λίγο καλύτερα η περιοχή, χάρη στη λαϊκή αγορά. Σε γενικές γραμμές, όμως, η πρωτεύουσα του δήμου Μαρώνειας-Σαπών, ακολουθεί την τάση των περισσότερων επαρχιακών κωμοπόλεων της Ελλάδας, δηλαδή αυτής της ...φυγής των κατοίκων. Το συμπέρασμά μας για την περιοχή είναι πως οι κάτοικοι είναι φιλόξενοι, ο δήμος ακόμη στέκεται, όμως χρόνο με τον χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν, οι κάτοικοι μειώνονται, το ίδιο και οι επιχειρήσεις.


Με χαμόγελο και χρόνια στο «κουρμπέτι», αντιστέκονται οι επιχειρηματίες της περιοχής. Ένας από αυτούς και ο Μουσταφά Κιασήφ, με τα γνωστά κεφτεδάκια που ανοίγουν την όρεξη σε κάθε περαστικό. «Το μαγαζί το λειτουργούμε εδώ και τρεις γενιές. Προσπαθούμε ακόμη, αν και η αγορά ερημώνει μέρα με τη μέρα», μας λέει εργαζόμενος του μαγαζιού, ενώ ο κ. Κιασήφ απαριθμεί τα προβλήματα στις Σάπες αλλά και το θετικό στοιχείο. «Τα τελευταία χρόνια έχει κλείσει η Εφορεία, το Ειρηνοδικείο, το ΙΚΑ, έχουν μείνει μόνο δύο τράπεζες και οι ...γιατροί μας. Ευτυχώς έρχεται ακόμη κόσμος από την περιοχή, γιατί έχουμε το Κέντρο Υγείας», λέει. Το πως κρατιέται το δικό του μαγαζί, το αποδίδει στην ...παράδοση. «Για το μαγαζί μας έρχονται επίσης από διάφορες περιοχές, γιατί έχουμε παράδοση στα κεφτεδάκια, τα οποία σερβίρουμε όλη μέρα, ενώ το πρωί σερβίρουμε πατσά και σούπα. Τις Παρασκευές κάνουμε και κάποια φαγητά», καταλήγει.


Ένας ακόμη επιχειρηματίας ο οποίος δραστηριοποιείται από ...γεννησιμιού στις Σάπες είναι ο Χρήστος Κασέρης με τον φούρνο-ζαχαροπλαστείο του. «Με προσωπικό κόπο τα καταφέρνουμε ακόμα, γιατί είμαστε οικογενειακή επιχείρηση από το 1978», παραδέχεται, βλέποντας παράλληλα την τάση των καταναλωτών να αγοράζουν τα βασικά και να μην κάνουν πολυτέλειες. «Από τις Σάπες έχει φύγει η νεολαία, αν και σαν δήμος είμαστε καλός. Σε δέκα χρόνια ...δεν θα υπάρχει κανείς, γιατί δεν υπάρχουν πολλές δουλειές εδώ. Έχουμε μείνει περίπου 20 άτομα στην ηλικία μου. Ευτυχώς ήρθε η Pharmathen και δουλεύουν κάποια άτομα. Πολλές υπηρεσίες κλείνουν, όπως το Ειρηνοδικείο, ενώ έχει υποβαθμιστεί και η Αστυνομία», αναδεικνύει ο κάτοικος, με ανησυχίες για την περιοχή του.


Τα περισσότερα μαγαζιά στην κεντρική οδό, Αντωνίου Παπαδήμα, παραμένουν μεν ανοιχτά, παρατηρούν όμως μειωμένο τζίρο, όπως άλλωστε παρατηρούν και οι περισσότεροι επιχειρηματίες της Κομοτηνής. 


Αντίστοιχα, κάποια καταστήματα αναγκάζονται να βάλουν «λουκέτο», αφού νομοτελειακά δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη ζωή στις Σάπες, οι οποίες είναι εξαιρετικά φιλόξενες κι εξαιρετικά ...γευστικές. Επισκεφτείτε τις!
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με μια επίσκεψη στη Θράκη της προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής, προφανώς δεν μπορεί να μείνουν ικανοποιημένοι όλοι, όπως συνέβη και με την επιλογή των συναντήσεων με τους δημάρχους,  που έφεραν τα γνωστά