fbpx "Πολυγλωσσούπολη" σε δύο δημοτικά της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ

"Πολυγλωσσούπολη" σε δύο δημοτικά της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Europe Direct Κομοτηνής
Πρωτοβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης

Τα στελέχη του Κέντρου  Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Χρ. Δερβεντλής και Σ. Χατζησαββίδου μας μιλούν για την συγκεκριμένη δράση 
και τον σχεδιασμό για τις επόμενες

Διονύσης Βοργιάς

Με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής (26 Σεπτεμβρίου) ευρωπαϊκής ημέρας γλωσσών, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, πραγματοποίησε ενημερωτική επίσκεψη, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, υλοποιώντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο "Πολυγλωσσούπολη". Η δράση συνεχίζεται σήμερα στο 4ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής.

Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος αφορά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών για την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, τον γλωσσικό πλούτο της Ευρώπης, την πολυγλωσσία και την προώθηση της εκμάθησης ξένων γλωσσών. Είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών του δημοτικού, ευφάνταστο και δημιουργικό. Στο πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε παρουσίαση Power Point για την σημασία της γλώσσας, τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις περιφερειακές και μειονοτικές γλώσσες και τα εργαλεία της πολυγλωσσίας. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος οι μαθητές συνεργάστηκαν  και ψυχαγωγήθηκαν παίζοντας παιχνίδια με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Τα στελέχη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής Χρήστος Δερβεντλής και Σοφία Χατζησαββίδου μίλησαν στον "Χ" για την συγκεκριμένη καθώς και τις σχεδιαζόμενες προσεχώς δράσεις. 

"Μπήκαμε δυναμικά", σημειώνει ο Χρ. Δερβεντλής, εξηγώντας μας εν πολλοίς το περιεχόμενο της δράσης. Από πλευράς της η Σ. Χατζησαββίδου μας δίνει πληροφορίες αναφορικά με την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, που είναι μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία που έχει καθιερωθεί από το συμβούλιο της Ευρώπης και γιορτάζεται στις 26 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Ο στόχος της ευρωπαϊκής αυτής γιορτής είναι να ενημερωθεί το κοινό για την σημασία της μάθησης γλωσσών, ώστε να αυξηθεί η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική κατανόηση. Επίσης, προάγει την πλούσια γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη, που πρέπει να διατηρηθεί και να καλλιεργηθεί και ενθαρρύνει τη δια βίου μάθηση γλωσσών, μέσα και έξω από το σχολείο, είτε για σκοπούς σπουδών, είτε για επαγγελματικές ανάγκες, είτε για σκοπούς κινητικότητας ή για διασκέδαση και ανταλλαγές. Πρόκειται για μία μεγάλη ευρωπαϊκή γιορτή στην οποία πρωταγωνιστούν η πολυγλωσσία και η διαπολιτισμική εκπαίδευση.

Ο Χρ. Δερβεντλής μας κρατά ενήμερους και για τις προσεχείς εκδηλώσεις, καθώς - σύμφωνα με τον ίδιο - "βιώνουμε έναν δημιουργικό χειμώνα". Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν ζωντανές μεταδόσεις με ευρωβουλευτές και νέους "για να μπορέσουν να θέσουν τα ερωτήματά τους και να κάνουνε ένα ντιμπέιτ με τους ευρωβουλευτές", όπως είπε το στέλεχος. Κατόπιν, όπως μας πληροφορούν και οι δύο νέοι, η Α21 και το Europe Direct Κομοτηνής διοργανώνουν το 5ο Διεθνές Walk For Freedom στην Κομοτηνή. Στις 20 Οκτωβρίου 2018 εκατοντάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στο Walk For Freedom, μια πορεία που στόχο έχει την αφύπνιση και ενημέρωση του κοινού για την εμπορία ανθρώπων.

 Ενώ για τον Νοέμβριο υπάρχει επίσης μία σημαντική δράση, που αφορά στην βία και στην ριζοσπαστικοποίησή της στους νέους. Πρόκειται για μία στοχευμένη δράση, διαφορετική από αυτές που μας έχουν συνηθίσει στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, που θα αφορά ένα "κλειστό" αριθμό συμμετεχόντων. 

Φυσικά, μέχρι την ολοκλήρωσή της η ακαδημαϊκή χρονιά θα έχει πολλές ακόμη δράσεις και σχέδια, ενώ και φέτος θα λειτουργήσουν οι εθελοντικές ομάδες του Κέντρου, που είναι κοινωνικών θεμάτων, ομάδα επαφής με τα ΜΜΕ, ομάδα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής και, όπως μας λένε τα στελέχη, φέτος γίνεται προσπάθεια για την συγκρότηση μίας ακόμη ομάδας, αυτή των νέων τεχνολογιών και κοινωνικών δικτύων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και