fbpx Πολιτικές κοκορομαχίες με φόντο άδειες τσέπες πληττόμενων επαγγελματιών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
«ΔΕΣΜΑ» ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Πολιτικές κοκορομαχίες με φόντο άδειες τσέπες πληττόμενων επαγγελματιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Επιμελητήρια ΑΜΘ
Δεσμός ΑΜ-Θ

Πως η κόντρα μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και των Επιμελητηρίων ΑΜΘ «στερεί» πολύτιμο χρήμα και χρόνο από τις επιχειρήσεις του τόπου

Διονύσης Βοργιάς

Κουβάρι δίχως άκρη έχει καταντήσει το καθεστώς λειτουργίας της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, που αντί για αναπτυξιακό εργαλείο έχει καταντήσει «δεσμός» στο επιχειρείν χιλιάδων επαγγελματιών του τόπου μας. Ευθύνες υπάρχουν ένθεν κακείθεν, με τους κ.κ. Μέτιο-Τοψίδη να εργαλειοποιούν την εταιρία ως «δείκτη» μέτρησης του πολιτικού τους αναστήματος, αντί να παραμερίσουν το «εγώ» τους, προτάσσοντας ως μείζον το κοινό καλό της εταιρίας.

Αποτέλεσμα; Ενώ οι δύο πολιτικοί άντρες και οι άτυπες «ομάδες» τους συγκρούονται εντός πολιτικών γραφείων και δικαστικών αιθουσών, οι επαγγελματίες να περιμένουν με άδειες τις τσέπες. Τελικά, Περιφέρεια ΑΜΘ και Επιμελητήρια ΑΜΘ –δύο φορείς που οφείλουν να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα- τους τελευταίους μήνες έχουν ορθώσει το μεγαλύτερο σε αυτήν εμπόδιο μετά τον covid.

Τι είναι η ΔΕΣΜΟΣ – ποιος την ελέγχει
Η Διαχειριστική Έργων Στήριξης μικρών, πολύ μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Οικονομική Συμβουλευτική (ΔΕΣΜ-ΟΣ) είναι σύμφωνα με το καταστατικό της μία αστική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1996 και ονομάστηκε Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης Κοινοτικών Προγραμμάτων τύπου ΕΣΠΑ το 1997.

Επιγραμματικά, το 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας, ορίζεται (τα 8 μέλη) από τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ και (τα 7 μέλη) από τα Επιμελητήρια ΑΜΘ. Επομένως, τον «έλεγχο» του Διοικητικού Συμβουλίου φέρει η Περιφέρεια ΑΜΘ, εν προκειμένω ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, ο οποίος «έδειξε» ως πρόεδρο της Κατερίνα Ιωαννίδου, υποψήφια με τον συνδυασμό του ως περιφερειακή σύμβουλο στις εκλογές του 2019. Από την άλλη, έχουμε τον Χριστόδουλο Τοψίδη, επικεφαλής του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, αλλά και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Πρόσφατα, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων ΑΜΘ επισκέφτηκαν τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, από τον οποίο ζήτησαν πολιτική παρέμβαση, προκειμένου το Δ.Σ. της ΔΕΣΜΟΣ να περάσει στον «έλεγχο» των Επιμελητηρίων. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Πρώτον, εάν τα 8 μέλη της Περιφέρειας ΑΜΘ επιλέγονται κατ’ αναλογία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κι όχι καθ’ υπόδειξη της Διοίκησης της Περιφέρειας. Δεύτερον, εάν η σύνθεση του Δ.Σ. της ΔΕΣΜΟΣ αλλάξει, με τα Επιμελητήρια εξ αρχής να ορίζουν περισσότερα μέλη από την ΠΑΜΘ. Τρίτον, με άλλους πιο πολύπλοκους αλλά εφικτούς τρόπους.

Ποιο είναι το πρόβλημα
Η «μάχη» για τη διοίκηση της ΔΕΣΜΟΣ, όμως, ουδόλως θα απασχολούσε τους εχέφρονες πολίτες του τόπου, εάν δεν επηρέαζε άμεσα τις τσέπες των επαγγελματιών του τόπου, ιδιαίτερα σε μία κομβική για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων συγκυρία για τον τόπο μας.

Στις αρχές Οκτωβρίου ’20 ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης της ΠΑΜΘ, μέσω ευρωπαϊκών πόρων, προς ανακούφιση πληττόμενων επαγγελματιών. Τα ποσά είναι από 2.000 έως 15.000 ευρώ και η επιδότηση βασίζεται κυρίως στον αριθμό εργαζομένων κι όχι στη «χασούρα» των επιχειρήσεων. Έχουν εκφραστεί αντεπιχειρήματα από επαγγελματίες, αναφορικά με τη φύση του προγράμματος, που φέρεται να ευνοεί κάποιους και να αδικεί άλλους, τα οποία αρκούντως έχουν καταγραφεί από τον «Χ» στο παρελθόν. Το θέμα τώρα, είναι πότε οι επαγγελματίες θα δουν χρήματα στις τσέπες τους, καθώς το πρόγραμμα αφορά χρηματοδότηση για το πρώτο «κύμα» του κορωνοϊού, ενώ είμαστε ήδη σχεδόν στο τρίτο.

Η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ με το υπάρχον προσωπικό της αδυνατούσε μέχρι πρότινος να ανταποκριθεί στο πλήθος των αιτήσεων εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήμα για τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Μέσα σε όλα, η κόντρα μεταξύ της ΠΑΜΘ και των Επιμελητηρίων ΑΜΘ για τον έλεγχο της εταιρίας, «φούντωνε».

Στο σήμερα, από τις 22.000 αιτήσεις που έχουν ήδη κατατεθεί, δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα σε κανένα από τους δικαιούχους. Η κόντρα, όμως, συνεχίζεται, με τις δύο πλευρές να ισχυρίζονται πως ενδιαφέρονται μόνο για το καλό των επαγγελματιών, οι οποίοι με τη σειρά τους παραμένουν με την απορία πότε θα πληρωθούν.

Τι υποστηρίζει ο Χριστόδουλος Τοψίδης
Τρεις ερωτήσεις για την εμπλοκή των Επιμελητηρίων ΑΜΘ στην ΔΕΣΜΟΣ δέχθηκε την Κυριακή ο Χριστόδουλος Τοψίδης, σε επετειακή-διαδικτυακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια Επιμελητηρίου Έβρου. «Τα ΜΜΕ προσπαθούν ένα θέμα να το κάνουν πολιτικό», είπε εξαρχής, ισχυριζόμενος στη συνέχεια πως «θα αφήσω στην άκρη το πολιτικό κομμάτι, γιατί εδώ είμαστε Επιμελητήριο Έβρου και πρέπει να αντιμετωπίζουμε τεχνοκρατικά τα θέματα όταν αφορούν τις επιχειρήσεις».

Για την εταιρία διαχρονικά και το που είμαστε σήμερα δήλωσε τα εξής: «Η ΔΕΣΜΟΣ είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, που επί 23 συναπτά έτη τη διοίκηση την είχαν τα Επιμελητήρια. Και αφού είχαν τη Διοίκηση την είχαν τα  Επιμελητήρια, η ΔΕΣΜΟΣ αποτελεί μία από τις επτά αντένες του ΕΦΕΠΑΕ που είναι ο επιτελικός φορέας και ήταν πάντα στις πρώτες θέσεις. Τί συνέβη τον τελευταίο χρόνο; Στον τελευταίο χρόνο, με την αλλαγή της διοίκησης της Περιφέρειας, η Περιφέρεια τοποθέτησε τη συγκεκριμένη πρόεδρο στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ και θέλησε να αναλάβει τη διοίκηση εξ ολοκλήρου και να κάνει τις δικές της αλλαγές.

Αυτή τη στιγμή, αυτό έχει επιφέρει καθυστερήσεις γενικότερα στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ και όλα τα προγράμματα που είναι υπό αξιολόγηση και ένα από τα προγράμματα αυτά είναι και της Μη Επιστρεπτέας. Το πρόγραμμα όμως της Μη Επιστρεπτέας, τα Επιμελητήρια από τον Απρίλιο είχαμε στείλει επιστολή στον Περιφερειάρχη για να κάνουμε διάλογο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είμαστε από αυτούς που θέλουμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είμαστε από αυτούς που επιζητήσαμε από τα υπουργεία αυτό το πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι παρά τις ελλείψεις (που δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ΚΑΔ, αλλά δεν θα μπούμε σήμερα στην εξειδίκευση του προγράμματος), είναι ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».

Στη συνέχεια, ο κος Τοψίδης κατηγόρησε ευθέως την πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ Κατερίνα Ιωαννίδου για κωλυσιεργία και φραγμούς στην πρόοδο του προγράμματος. Εδώ είπε αναλυτικά τα εξής: «Στις 18 Νοεμβρίου (εν. 2020) έγινε Γενική Συνέλευση και αποφασίσαμε ομόφωνα εκεί πέρα για να το ξεκαθαρίσω: έφερε μία πρόταση η πρόεδρος που έλεγε ότι πρέπει να κάνουμε 15 προσλήψεις για να τρέξει το πρόγραμμα αυτό γρήγορα και άμεσα. Η άλλη πρόταση που έγινε από τα Επιμελητήρια, από κάποιον πρόεδρο Επιμελητηρίου, ήταν να αξιοποιήσουμε το Μητρώο του ΕΦΕΠΑΕ, που είναι ένα Μητρώο Αξιολογητών και αν δεν κάνω λάθος πρέπει να είναι πάνω από 5.000 σε όλη τη χώρα. Αυτό το Μητρώο αξιοποιεί το Υπουργείο Ανάπτυξης για όλα τα προγράμματα, αυτό το Μητρώο αξιοποίησαν οι υπόλοιπες Περιφέρειες για να έχουν γρήγορη αποτελεσματικότητα. Και στη Γενική Συνέλευση της 18/11/2020 αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, του εκπροσώπου της Περιφέρειας, ομόφωνα, ότι θα πάμε σε αυτό το Μητρώο. Και η πρόεδρος δεν έχει εκτελέσει αυτήν την απόφαση, γιατί εμμένει στη δικιά της απόφαση να πάρει τους 15 υπαλλήλους.

Είναι καθαρά ευθύνη της Προέδρου, δεν αφορά τα Επιμελητήρια, δεν υπάρχει καμιά κόντρα, δεν υπάρχει καμιά δικαστική διαμάχη από τα Επιμελητήρια προς την Περιφέρεια και όπως είπα όλα τα υπόλοιπα είναι πολιτικά».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου υπενθύμισε πως τα Επιμελητήρια ΑΜΘ ζήτησαν πολιτική παρέμβαση από τον Άδωνι Γεωργιάδη, και ξεκαθάρισε: «Με τη μεσολάβηση του υπουργού, αλλά και χωρίς τη μεσολάβηση του Υπουργού, τις επόμενες ημέρες, θα επανέλθουμε, θα ζητήσουμε ξανά Γενική Συνέλευση – ούτως ή άλλως έχει προγραμματιστεί Γενική Συνέλευση στις 02 Φεβρουαρίου και εκεί θα επιλυθεί το θέμα».

Ως επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου των Επιμελητηρίων ΑΜΘ ισχυρίστηκε, επίσης, πως «η δική μας η θέση είναι πάντοτε συναινετική. Δεν διεκδικήσαμε ποτέ τα Επιμελητήρια να έχουμε την πρωτοκαθεδρία, να έχουμε τη Διοίκηση – κανένας Πρόεδρος Επιμελητηρίου δεν θέλει να γίνει πρόεδρος στη ΔΕΣΜΟΣ» και ξαναεπιτέθηκε στην κα Ιωαννίδου: «Θα είμαστε συναινετικοί για το καλό της επιχειρηματικότητας και καλούμε την Πρόεδρο να μην ψεύδεται, να ‘ρθει και να καθίσει σε ένα τραπέζι διαλόγου γιατί οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων είναι αιρετοί και εκλεγμένοι, η πρόεδρος δεν είναι αιρετή, είναι διορισμένη. Να σεβαστεί τους εκλεγμένους προέδρους και την πλευρά της Περιφέρειας και να κάνει πράξη την ομόφωνη απόφαση, που στην ουσία ο φορέας που την έχει τοποθετήσει, έχει λάβει θέση στο να πάρουμε το Μητρώο των Αξιολογητών. Και τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι αν πάρουμε αύριο 1000 αξιολογητές, έχουμε περίπου 25.000 προτάσεις σήμερα στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ, σε μόλις δέκα μέρες θα αξιολογηθούν και στις επόμενες δέκα μέρες οι υπάλληλοι της ΔΕΣΜΟΣ μπορούν να κάνουν τη  διεκπεραίωση των χρημάτων. Και να το πω και αυτό, επειδή η κα Πρόεδρος λέει “δεν μου επιτρέπουν τα Επιμελητήρια”. Μόλις τη Δευτέρα, μετά τη συνάντηση μας στον Υπουργό η κα Πρόεδρος έστειλε επιστολή στους υπαλλήλους να ασχοληθούν μόνο με το πρόγραμμα αυτό. Γιατί αυτή την επιστολή που έστειλε τη Δευτέρα δεν την έστειλε δύο μήνες πριν; Ποιος της στέρησε το δικαίωμα δύο μήνες πριν και τώρα έχει αυτό το δικαίωμα;».

Ισχυρίστηκε, τέλος, πως τα Επιμελητήρια ΑΜΘ «θα είμαστε συναινετικοί 100% να λυθεί το πρόβλημα» και ζήτησε το πρόγραμμα να προχωρήσει το ταχύτερο για να πληρωθούν οι επαγγελματίες.

Τι υποστηρίζει η Κατερίνα Ιωαννίδου
Ως προσωρινή πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ μίλησε χθες στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, στον απόηχο της εκδήλωσης του Επιμελητηρίου Έβρου, η Κατερίνα Ιωαννίδου. Η πρόεδρος επέμεινε στο επιχείρημα πως τα Επιμελητήρια ΑΜΘ -κι ο κος Τοψίδης τον οποίο ονομάτισε- είναι αυτά που βάζουν φραγμούς στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Δήλωσε αναλυτικά: «έχει βγει η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που επιτάσσει να προχωρήσουμε άμεσα σε συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου. Συγκλήθηκε η γενική συνέλευση προ 20 ημερών, αλλά οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων δεν εμφανίστηκαν. Δεν προσήλθαν, ενώ είχαν δεσμευτεί στην προηγούμενη γενική συνέλευση, με την αιτιολογία ότι ο κος Τοψίδης και κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι έχουν καταθέσει αίτημα για προσωρινή διαταγή για να μην εκτελεστεί η απόφαση. Απορρίφθηκε κι αυτό το αίτημα. Τώρα έχω συγκαλέσει γενική συνέλευση για την επόμενη εβδομάδα. Εάν ανταποκριθούν έστω και την ύστατη στιγμή και προχωρήσουμε στην συγκρότηση διοικητικού συμβουλίου, ώστε η εταιρία να έχει μία διοίκηση όπως πρέπει, τότε τα πράγματα θα προχωρήσουν γρήγορα. Εάν επιμείνουν στο να χρησιμοποιούν δικαστικές αποφάσεις ή να περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις… έχουμε ήδη πάει έναν χρόνο πίσω.

Οι εταιρίες διοικούνται από τα διοικητικά συμβούλια. Η όποια προστριβή υπάρχει με τα ποσοστά στην εταιρία μεταξύ της Περιφέρειας και των Επιμελητηρίων δεν έχει να κάνει με τη διοίκηση της εταιρίας και είναι άδικο να χρησιμοποιείται μία τέτοια πρόφαση, για να πηγαίνουν όλα πίσω και να δείχνουν το δάχτυλο ότι ευθύνομαι εγώ. Τώρα το ποιος ευθύνεται, ποιος δεν ευθύνεται, ποιος κάνει προσπάθειες προκειμένου να λυθεί όλο αυτό το ζήτημα, νομίζω το έχει καταλάβει κι ο κόσμος πλέον».

Μάλιστα, σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου η Διοίκηση της ΠΑΜΘ εκδήλωσε εμπράκτως τη βούλησή της για εξεύρεση συναινετικής λύσης. «Ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας κος Μουλταζά, προκειμένου να δοθεί μία συμβιβαστική λύση, υποχώρησε στο αίτημα των Επιμελητηρίων, δείχνοντας μία καλή διάθεση για συνεργασία και ψήφισε να προχωρήσουμε στο μητρώο αξιολογητών αλλά παράλληλα να γίνουν περίπου έξι προσλήψεις», δήλωσε και ξεκαθάρισε πως «ήταν δική μου πρόταση, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Εκτίμησε, στη συνέχεια, πως «εφόσον συγκροτηθεί το διοικητικό συμβούλιο, εκπρόσωποι της Περιφέρειας έχουν την πλειοψηφία. Και γι’ αυτό το λόγο ίσως να καθυστερούν τη σύγκλιση του διοικητικού συμβουλίου».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, μετέφερε την απογοήτευσή της, διότι «ό, τι κι αν συμβεί, ο χρόνος που χάθηκε χωρίς ουσιαστικό λόγο –το θέμα μας είναι ποιος θα έχει την πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο; Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας είναι όλοι άνθρωποι 35-45 χρονών, δεν παίρνουν εντολές από κανέναν, είναι όλοι μορφωμένοι και νομίζω ότι θα είχαν τα μέγιστα να δώσουν, εάν τους δινόταν η ευκαιρία. Το εάν κολλάμε στα πρόσωπα…» και ισχυρίστηκε επίσης το εξής: «Εάν είναι να γίνει ένα νέο διοικητικό συμβούλιο στο οποίο εγώ δεν θα μετέχω, αλλά θα δω τον φορέα να πηγαίνει μπροστά, επειδή θα υπάρχει συναίνεση σε άλλα πρόσωπα, δεν έχω εξάρτηση από καμία καρέκλα».

«Βρίσκομαι στη μέση κι όσο και να προσπαθώ πέφτω σε τοίχο», είπε για την θέση που κατέχει και πρόσθεσε πως «τους ενδιαφέρει (εν. τους επαγγελματίες) πότε θα πληρωθούν, όχι να ακούν τη γκρίνια κανενός. Η ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ είναι αναπτυξιακό εργαλείο που πρέπει να δουλεύει προς όφελος των επαγγελματιών και της ανάπτυξης. Με κούρασε πάρα πολύ (εν. η κατάσταση), έχω μάθει σε ό, τι αναλαμβάνω να το φέρνω εις πέρας. Πρώτη φορά έχω συναντήσει τόσα εμπόδια και τρικλοποδιές».

Αναφορικά με την σχέση της με τους εργαζομένους, δεν έκρυψε τα εξής: «την προηγούμενη εβδομάδα απέστειλα ένα email στους υπαλλήλους της ΔΕΣΜΟΣ, στους οποίους ζητούσα να επισπεύσουν τη διαδικασία και τους ζήτησα συγκεκριμένο αριθμό προτάσεων ανά άτομο, ανά ημέρα και εβδομάδα. Ανταποκρίθηκε το 95% και ήδη ‘τρέχει’ πάρα πολύ γρήγορα το πρόγραμμα αυτή την εβδομάδα», ενώ σε άλλη αποστροφή του λόγου της είχε πει «όταν είναι ένας ‘ακέφαλος’ οργανισμός, υπάρχει μία χαλαρότητα». Και: «η παρέμβασή μου ήταν τελείως συμβουλευτική και ουσιαστικά ζήτησα την βοήθεια των εργαζομένων σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η εταιρία και ανταποκρίνονται. Αλλά αυτό είχε ως αποτέλεσμα να λάβω μία επιστολή από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων που λένε ότι ουσιαστικά δεν έχω καμία αρμοδιότητα να κάνω τέτοια πράγματα και να ζητούν την παραίτησή μου. Εγώ ζήτησα σε φιλικό τόνο να εργαστούν περισσότερο. Εντολές δεν δίνω και δεν έχω δώσει ποτέ. Δεν ξέρω τι θέλουν (εν. τα Επιμελητήρια): από τη μία φταίω που δεν ‘τρέχει’ η διαδικασία, από την άλλη δεν μπορώ ούτε στους εργαζομένους να μιλήσω με έναν φιλικό τόνο. Τί θέλουν τελικά;».

Λεφτά με κιάλια
Ως προς το μείζον τώρα, δηλαδή το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, η κα Ιωαννίδου πληροφορεί πως έχουν κατατεθεί περί των 22.000 αιτήσεων, ενώ η προθεσμία παραμένει ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι τις 31/03/21. Κάλεσε όσων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί να τις επανυποβάλουν. Μέχρι στιγμής έχουν αξιολογηθεί συνολικά 3.000 αιτήσεις και από εδώ και στο εξής «θα έχουμε κάθε εβδομάδα 1.500 έτοιμες, με το υπάρχον προσωπικό», σύμφωνα με την κα Ιωαννίδου, η οποία καταληκτικά εκτίμησε πως με αυτό τον ρυθμό –εάν δεν γίνουν προσλήψεις ή δεν ενεργοποιηθούν άτομα από το Μητρώο- ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί «στα μέσα Απριλίου».

Όσο για τις πληρωμές; «Υπολογίζουμε ότι αυτή η διαδικασία (εν. των πληρωμών) θα προχωρήσει το επόμενο δεκαήμερο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές