fbpx Ποιοτικό, εύγευστο και πλέον ...εξωστρεφές το μέλι της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
4Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ποιοτικό, εύγευστο και πλέον ...εξωστρεφές το μέλι της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιορτή Μελιού
Μέλι
Μελισσοκομικός Σύλλογος Ροδόπης

Για τον σύλλογο μας μιλάει ο πρόεδρος Ν. Καρακωστίδης - Μελισσοκόμος μια ζωή ο 86χρονος Ν. Γκεβρέκης

Γέμισε εκδηλώσεις σχετικές με το μέλι η πλατεία Ειρήνης το Σαββατοκύριακο

Διονύσης Βοργιάς

Το στοίχημα μίας επιτυχημένης εκδήλωσης κέρδισε η τέταρτη γιορτή μελιού, που πραγματοποιήθηκε με πλήθος εκδηλώσεων, συμμετεχόντων και κόσμου, το Σαββατοκύριακο 6-7 Οκτωβρίου στην πλατεία Ειρήνης, από τον μελισσοκομικό σύλλογο Ροδόπης "Το Κεντρί". Ήταν μία διήμερη γιορτή γύρω από το μέλι, κατά την οποία μικροί και μεγάλοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν πολλά μέλια και άλλα παράγωγα προϊόντα της περιοχής, να μάθουν για τα θρεπτικά στοιχεία και το λόγο που ξεχωρίζουν, να κεραστούν γλυκές δημιουργίες όπως λουκουμάδες και γιαούρτι με μέλι, να αγοράσουν μέλι σε χαμηλές τιμές, να δουν τη μέλισσα επί τω έργω και την επίδειξη εξαγωγής μελιού μέσω ειδικού εξαγωγέα και πολλά ακόμη.

Στην πλατεία ο "Χ" συνάντησε τον πρόεδρο του συλλόγου Νίκο Καρακωστίδη, να λέει ότι "φέτος έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία και διορθώσαμε κάποια πράγματα που πέρσι δεν πήγαν σωστά και φέτος έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή, δηλαδή είμαστε 13 μελισσοκόμοι εκθέτες δύο εκ των οποίων είναι από τη μειονότητα γιατί έχει αρχίσει να σπάει ο πάγος της δυσπιστίας". Μάλιστα, κάθε χρόνο ο σύλλογος αυξάνει τα μέλη του, πλέον έχει φτάσει τα 107, εκ των οποίων επτά μελισσοκόμοι είναι από τη μειονότητα κάτι που είναι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον πρόεδρο.

Παρατηρεί μάλιστα ο κος Καρακωστίδης ότι κατά τη διάρκεια της γιορτής μελιού ο κόσμος πέρασε από τους πάγκους όλων των εκθετών γνωρίζοντας τους τοπικούς παραγωγούς και αγοράζοντας μέλι και λοιπά προϊόντα. "Τα μέλια μας είναι φθηνά έχουν εφτά ευρώ το κιλό, φέτος είχαμε διαφορετικά μέλια γιατί αλλάζουν ανάλογα με το κλίμα", πρόσθεσε ο πρόεδρος και συνέχισε "ο σύλλογος πηγαίνει καλά κι έχουμε κατά νου κάποια πράγματα τα οποία θα προτείνουμε στην πολιτεία αλλά ξέρουμε πως ...θα φάμε πόρτα. Θα μπορούσαμε για παράδειγμα η γιορτή να γίνει περιφερειακή που θα λειτουργούσε εποικοδομητικά για την μελισσοκομία και τους καταναλωτές".

Πάντως, αυτό που άφησε αδιαπραγμάτευτο ο μελισσοκόμος στο περιθώριο της συζήτησης ήταν η ποιότητα του μελιού. "Η ποιότητα για μας είναι σταθερή αξία, γιατί δεν έχουμε παρεμβάσεις, και να θέλουμε να κάνουμε ...μαϊμουνιές δεν έχουμε τις γνώσεις", είπε.

Μελισσοκόμος ετών 86
Τι κι αν έφτασε τα 86 του χρόνια και είναι πάνω από μισό αιώνα μελισσοκόμος, ο Νίκος Γκεβρέκης δηλώνει έτοιμος να συνεχίσει τη μελισσοκομία που τόσο αγαπά για όσο τον βαστούν τα πόδια του. Ο κος Γκεβρέκης φαίνεται ακούραστος, μας δείχνει τα μέλια του και μας παροτρύνει να μάθουμε κάποια πράγματα από τη μέλισσα η οποία είναι μία ακούραστη εργάτρια που με υπομονή φτιάχνει το μέλι. Από αυτή ακριβώς την υπομονή και εργατικότητα θα μπορούσαμε να διδαχθούμε μικροί και μεγάλοι, εξηγεί ο μελισσοκόμος.

"Την αγαπώ πάρα πολύ αυτή τη δουλειά. Εκεί βρίσκω τον εαυτό μου. Δουλεύω όλη μέρα και νομίζω ότι δεν δούλεψα καθόλου. Είμαι μόνιμα στη φύση", είναι μερικά από τα λόγια του μελισσοκόμου στον "Χ".

Το «παρών» στη γιορτή και φέτος έδωσε ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» που ενημέρωσε το κοινό για τον καρκίνο του μαστού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τη μέθοδο της συνάντησης ανά δίμηνο αρχικά, που έγινε τρίμηνο τώρα, μέχρι να σταματήσει προφανώς κάποια στιγμή, των «μικρών κυβερνητών»,  όπως θεωρούνται οι περιφερειάρχες,  με τον πρωθυπουργό,  εφαρμόζει κα