fbpx Πλήθος πιστών στο εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2019 - 10:00
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ

Πλήθος πιστών στο εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έλαβε χώρα ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον παρεκκλήσι από τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα

Διονύσης Βοργιάς

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η Εκκλησία τίμησε στις 12 Ιουλίου την μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη, ενός σύγχρονου Αγίου που η παρουσία του στους πιστούς, κυρίως μέσα από τις διδαχές του, είναι σχεδόν καθημερινή. Στο πλαίσιο αυτό ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, το βράδυ της Πέμπτης 11 Ιουλίου, χοροστάτησε κατά την ακολουθία του εσπερινού στο εορτάζον παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Παΐσιο που βρίσκεται μπροστά στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής. Πλήθος πιστών βρέθηκαν το διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή στο εκκλησάκι που τοποθετήθηκε πριν από μερικά χρόνια έξω από τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.


Ο Άγιος Παϊσιος στον χριστιανικό βίο
Ο Όσιος πατήρ Παΐσιος ο Αγιορείτης γαλουχούμενος με τις διηγήσεις για το θαυμαστό βίο του Αγίου Αρσενίου, έλεγε ότι θα γίνει μοναχός από την ηλικία των 5 ετών! Και αφού έμαθε να διαβάζει, αγαπημένη του ασχολία υπήρξε η ανάγνωση των βίων των Αγίων, των οποίων εμιμείτο τους ασκητικούς αγώνες με θερμό ζήλο. Μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του δεν θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα, αλλά προτίμησε να μιμηθεί τον Χριστό και μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Στην ηλικία των 15 ετών αξιώθηκε της θέας του Κυρίου, για ένα μόνο φιλότιμο λογισμό, μέσω του οποίου απέκρουσε μία δαιμονική προσβολή του πειρασμού της απιστίας.

Από τότε φούντωσε μέσα του ακόμη περισσότερο η φλόγα της αγάπης του Θεού και ο πόθος για τη μοναχική ζωή. Ακολούθησαν καιροί ταραχής και αναστάτωσης για την Ελλάδα, λόγω της ξένης Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου. Ο Όσιος Παΐσιος όμως, τόσο ως πολίτης όσο και ως στρατιώτης κατά τη θητεία του (1945 – 1949 μ.Χ.), επέδειξε απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία. Ήταν πρόθυμος να δώσει κάθε στιγμή και τη ζωή του ακόμα για τη σωτηρία των άλλων. Ευρισκόμενος μάλιστα συχνά μέσα στον καταιγισμό των φονικών πυρών, συνέβη να σώσει με τις θερμές προσευχές του πολλούς στρατιώτες, αλλά να σωθεί και ο ίδιος με τρόπο θαυμαστό.


Επειδή το μεγαλύτερο διάστημα της στρατιωτικής του θητείας το υπηρέτησε με την ειδικότητα του ασυρματιστή, πολλές εκδόσεις αφιερωμένες στη ζωή του Γέροντα τον αναφέρουν ως «Ασυρματιστή του Θεού». Μάλιστα, ο Γέροντας φέροντας ως παράδειγμα την ειδικότητα του στον στρατό, απάντησε σε κάποιον που αμφισβητούσε τη χρησιμότητα της μοναχικής ζωής ότι οι μοναχοί είναι «ασυρματιστές του Θεού», εννοώντας την θερμή τους προσευχή και την έγνοια τους για την υπόλοιπη ανθρωπότητα.


Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Το εκκλησάκι στην Κομοτηνή
Κατευθείαν μετά την κατάταξή του ως Αγίου, η μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, στις αρχές του 2015, έλαβε πρωτοβουλία, προκειμένου η Κομοτηνή να αποκτήσει ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στην μνήμη του. Ήταν Μάιος του ’15, όταν ο φακός του «Χ» κατέγραφε την τοποθέτηση του ναϊδρίου αυτού στον αύλειο χώρο του καθεδρικού ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Η λειτουργία του ξεκίνησε το καλοκαίρι του ’15, κι έκτοτε πλήθος πιστών έχουν σπεύσει για να προσευχηθούν εκεί, ανάβοντας ένα κεράκι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε μέρα  ένα διαφορετικό χτύπημα, μία νέα επιθετική ενέργεια εν είδη  εκβιαστικής ρητορικής από τον Ταγίπ Ερντογάν,  που περνάει από την γραφικότητα  και τη ανυπόστατη διπλωματία, σε επικίνδυνα μονοπάτια.