fbpx Πλημμύρισε αλλά δεν «βούλιαξε» ο Ίασμος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, 2021 - 10:00
«ΣΩΤΗΡΙΟ» ΤΟ ΝΕΟ ΦΡΑΓΜΑ

Πλημμύρισε αλλά δεν «βούλιαξε» ο Ίασμος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Ιάσμου
Νικόλαος Τσαλικίδης
Κυριάκος Αμούτζας
Οντέρ Μουμίν

Το μικρό αντιπλημμυρικό έργο που έκανε πρόσφατα η Π.Ε. Ροδόπης φαίνεται να απέδωσε, αλλά από μόνο του δεν επαρκεί

Διονύσης Βοργιάς

Πλημμύρισε αλλά δεν «βούλιαξε» ο Ίασμος από την κακοκαιρία της Κυριακής 3/1. Η Κυριακάτικη βροχόπτωση ήταν έντονη μεν, αλλά ευτυχώς όχι μεγάλης διάρκειας, κι έτσι τα πλημμυρικά φαινόμενα εκτονώθηκαν γρήγορα, ενώ ήταν και μικρότερης έκτασης σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν χάρη στο νέο φράγμα στο βόρειο μέρος του οικισμού και στα φρεάτια που ήταν επαρκώς καθαρισμένα.

Η βροχόπτωση ξεκίνησε περί τις 12 το μεσημέρι. Γρήγορα το φράγμα γέμισε με νερό κι αναγκαστικά «εκτονώθηκε» προς τον οικισμό, δημιουργώντας προβλήματα στον Ίασμο. Οι δρόμοι του χωριού πλημμύρισαν αλλά όχι με το «βάθος» που είδαμε πέρσι, ενώ αυλές και υπόγεια κατοικιών επίσης γέμισαν νερά, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν αισθητά λιγότερα. Ακόμη, το φράγμα κατάφερε να συγκρατήσει φερτά υλικά, τα οποία με την σειρά τους δεν «φράκαραν» τα φρεάτια του οικισμού, επιτρέποντας καλύτερη απορροή των υδάτων.

Συμπερασματικά, φαίνεται πως τα πρώτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση έγιναν, ωστόσο ο Ίασμος χρειάζεται περαιτέρω αντιπλημμυρική θωράκιση, για την καλύτερη δυνατή συγκράτηση του βρόχινου νερού στον ορεινό όγκο ο οποίος έχει αποψιλωθεί. Άλλωστε, τα καιρικά φαινόμενα με τα χρόνια θα εντείνονται, προκαλώντας άστατες και μεγάλης έντασης βροχοπτώσεις ακόμη και τους θερινούς μήνες.

Ν. Τσαλικίδης: «Σωτήριο το φράγμα»
Στο σημείο βρέθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, σύμφωνα με τον οποίο το νέο φράγμα αποδείχθηκε «σωτήριο». «Η βροχόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν κυρίως την περιοχή Ιάσμου. Ευτυχώς δεν προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το νέο φράγμα αποδείχθηκε “σωτήριο” καθώς θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα. Οι εικόνες αποδεικνύουν πως ο όγκος νερού και των φερτών υλών που μετακινήθηκαν από την ορεινή περιοχή ήταν τεράστιος».

Το ότι το φράγμα (επί της ουσίας είναι δύο μικρά διαδοχικά φράγματα) δοκιμάστηκε, σημείωσε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιάσμου Ηλίας Μπούκας. «Η σημερινή ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή μας, έδωσε την δυνατότητα να δοκιμαστούν τα δύο νέα φράγματα της Περιφέρειας στη θέση ΛΑΚΟΣ στον Ίασμο», δήλωσε κι εκτίμησε: «Κατάφεραν να συγκρατήσουν τα φερτά υλικά και τον μεγάλο όγκο νερού περιορίζοντας σημαντικά την υπερχείλιση από τον τελικό ταμιευτήρα, η οποία προκάλεσε ευτυχώς λίγες και μικρές ζημιές σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες καταστάσεις. Το πρόβλημα πλημμύρας του οικισμού φαίνεται να περιορίζεται σημαντικά και σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των ποιμνιοστασίων, την δεντροφύτευση, την παρέμβαση στα φρεάτια, μπορεί να έρθει η στιγμή που μια τέτοια νεροποντή δεν θα οδηγεί σε συναγερμό τους κατοίκους του Ιάσμου».

Επί ποδός ο μηχανισμός
Η Πυροσβεστική βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, με οχήματα κι άντρες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ιάσμου να βρίσκονται επί ποδός από την αρχή της βροχόπτωσης. Στη συνέχεια, ενισχύσεις έφτασαν από την Πυροσβεστική της Κομοτηνής στον Δήμο. Άνθρωποι της ΕΛΑΣ επίσης επιχείρησαν στο σημείο. Επικουρικά, επιχείρησαν συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας ΑΜΘ και του Δήμου Ιάσμου, ενώ συνέδραμαν κι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

«Το μέτωπο των καταιγίδων επισκέφθηκε και την περιοχή μας. Έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του Ιάσμου αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά», σημείωσε ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας ΠΑΜΘ Κωνσταντίνος Χουβαρδάς.

«Άμεσα και συντονισμένα, ο Δήμος, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, η Πολιτική Προστασία (Περιφέρεια), ο Ερυθρός Σταυρός επιχειρήσαμε στον Ίασμο», δήλωσε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως «επιδείξαμε για άλλη μία φορά γρήγορα αντανακλαστικά οι συναρμόδιοι φορείς», ενώ δεν έκρυψε πως «λειτούργησε το φράγμα της Περιφέρειας και τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας με τους καθαρισμούς ρεμάτων που πραγματοποιήσαμε όλο το διάστημα». Χαρακτήρισε «ελάχιστες» τις κατοικίες και τις αυλές που πλημμύρισαν από την καταιγίδα και πληροφόρησε πως τα συνεργεία καθαριότητας άρχισαν να καθαρίζουν τον οικισμό μετά το πέρας της βροχής.

Προβλήματα δημιούργησε η βροχή και στο οδικό δίκτυο, το οποίο αποκλείστηκε μεταξύ Ιάσμου και Πελεκητής, κάτι το οποίο δεν έκρυψε ο δήμαρχος.

Κόντρα Αμούτζα - Οντέρ
Η βροχόπτωση ήταν ικανή να προσφέρει στους δημότες μία ακόμη κόντρα μεταξύ του δημάρχου Οντέρ Μουμίν και του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κυριάκου Αμούτζα, με αφορμή αναλυτική ανακοίνωση της αντιπολίτευσης, η οποία αρχικά συνεχάρη τον κρατικό μηχανισμό για την επέμβασή του κι έπειτα έστρεψε το βλέμμα της στον δήμαρχο λέγοντας:

«Ο κος Δήμαρχος από την άλλη πλευρά, ενώ εδώ και καιρό έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δηλώσεις περί μέριμνας του Δήμου για τον δημότη Ιάσμου, σήμερα “βγήκε” στο διαδίκτυο να μας πει πως “ο Δήμος θα καθαριστεί”. Μα το θέμα δεν είναι να “καθαριστεί”. Το θέμα είναι να μη χρειάζεται να “καθαριστεί” κάθε φορά που έχουμε έντονη βροχόπτωση, ούτε οι συνδημότες μας να τρέμουν στην ιδέα πως θα πλημμυρίσουν! Επίσης, ο κος Δήμαρχος μας ενημέρωσε πως “κόπηκε το δίκτυο σε 3-4 σημεία”. Μα, πώς συνέβη αυτό αφού έχουν καθαριστεί τα φρεάτια; Κάποιο λάκκο έχει η φάβα! Η Αντιπολίτευση επανειλημμένα έχει ζητήσει από τον κο Δήμαρχο να καθαριστούν οι χείμαρροι που προκαλούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο και ανυπολόγιστες ζημιές στον κάμπο του Ιάσμου αλλά δυστυχώς ο κος Δήμαρχος ολιγωρεί. Σπεύδει όμως να στείλει-όχι κακώς- μηχανήματα και υπαλλήλους του Δήμου για παροχή βοήθειας στην Καρδίτσα! Μήπως οι δημότες της Καρδίτσας είναι πιο πάνω από τους δημότες του Ιάσμου ή μήπως όλα τελικά γίνονται για την προσωπική προβολή του Δημάρχου;

Τέλος, είναι το λιγότερο προκλητικό ο υπέρμαχος της τήρησης των μέτρων κατά της διασποράς του covid-19, να κάνει δηλώσεις στην κάμερα χωρίς να τηρεί τα στοιχειώδη, τη χρήση της μάσκας».

Στην παραπάνω ανακοίνωση, ο δήμαρχος Ιάσμου επέστρεψε με σύντομο κείμενο, κατηγορώντας τον Κυριάκο Αμούτζα για προσωπικά οφέλη. «Η παράταξη Αμούτζα εξέδωσε ανακοίνωση: “Ζητήσαμε επανειλημμένα να καθαριστούν οι χείμαρροι” αναφέρουν μεταξύ άλλων. Την προηγούμενη Κυριακή, ο Αμούτζας ζήτησε μηχάνημα για το κτήμα του. Του εξήγησα ότι οι προσωπικές του εξυπηρετήσεις γινόντουσαν επί Ισμέτ. Εκείνη η εποχή τελείωσε. Άντε από εκεί. Σα δε ντρέπεσαι».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην