fbpx Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια - γλύτωσαν οι άνθρωποι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου, 2021 - 09:00
ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Πλημμύρισαν δρόμοι και σπίτια - γλύτωσαν οι άνθρωποι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
κακοκαιρία
Λοφάριο
Δήμος Κομοτηνής
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών
Δήμος Αρριανών

Απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους δύο οικογένειες στο Λοφάριο

«Άντεξε» η Κομοτηνή παρά τις μεγάλες πλημμύρες σε χωριά του νομού

Διονύσης Βοργιάς

Περισσότερες από 15 ώρες ασταμάτητης βροχόπτωσης έπληξαν χθες τη Ροδόπη. Τα σφοδρά καιρικά φαινόμενα εμφανίστηκαν κυρίως στους Δήμους Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών, χωρίς να λείπουν προβλήματα και στον Δήμο Κομοτηνής. Ο Δήμος Ιάσμου, παρότι «επιρρεπής» στις πλημμύρες, την «γλύτωσε».

Δύσκολες ώρες έζησαν κάτοικοι κυρίως στα χωριά Λοφάριο, Λύκειο, Βέλκιο, Αμάραντα, Τσιφλίκι, μεταξύ άλλων, τα οποία πλημμύρισαν. Με νερά γέμισαν ισόγεια σπιτιών, κοινόχρηστοι χώροι και αυτοκίνητα. Πλημμύρισαν επίσης χωράφια και δρόμοι σε όλη τη Ροδόπη.

Η ανασκόπηση της χθεσινής κακοκαιρίας
Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν από τις πλημμυρισμένες κατοικίες τους, προληπτικά, δύο οικογένειες στον οικισμό Λοφάριο της Ροδόπης. Την περίληψη των χθεσινών γεγονότων έκανε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Αναλυτικά: «Από νωρίς το πρωί εκτεταμένα πλημμυρικά φαινόμενα σε οικισμούς κυρίως στην ανατολική Ροδόπη, προκαλούν τα εξαιρετικά έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή μας μέχρι και αυτή τη στιγμή. Με την συμμετοχή της διεύθυνσης τεχνικών έργων της ΠΕ Ροδόπης συνεχίζουμε τις αυτοψίες κατά τόπους. Με την συνδρομή της ΕΜΑΚ, απομακρύνθηκαν κάτοικοι και ζώα από δύο πλημμυρισμένες κατοικίες που βρίσκονται κοντά στην κοίτη ποταμού στο Λοφάριο. Για την προσωρινή φιλοξενία κατοίκων που βρίσκονται σε ανάγκη, άνοιξε και θα παραμείνει ανοικτός ο χώρος του σχολείου.

Λόγω των πλημμυρών, διεκόπη η οδική πρόσβαση προς την είσοδο του οικισμού της Αρίσβης από τον επαρχιακό δρόμο της Κομοτηνής. Στον ίδιο οικισμό έλαβε χώρα επιχείρηση της ΕΜΑΚ με την συνδρομή ερπιστριοφόρου και βάρκας για τον απεγκλωβισμό ζώων. Μεγάλοι όγκοι νερού που προέρχονται από τα ορεινά της Ροδόπης, κατακλύζουν τα Αμάραντα, τον Βάκο, το Βελκιο, και χωριά στην ευρύτερη περιοχή, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες. Κλειστή παραμένει κι η γέφυρα του Λίσσου, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού. Η κατάσταση παραμένει σταθερή και ευτυχώς το φαινόμενο υποχωρεί. Παραμένουμε σε εγρήγορση όλες οι μονάδες».

Ο Λίσσος απείλησε χωριά
Σε απέραντη «λίμνη» κατάντησε χθες, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, η Ανατολική Ροδόπη, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Λίσσου. Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφηκαν από το νότιο μέρος του νομού, στο Μαυρομμάτι (βλ. σελ. 16) και συνεχίστηκαν προς το κεντρικό μέρος του νομού σε χωριά όπως Αρίσβη, Πάμφορο, Τσιφλίκι, Λύκειο, Λοφάριο, Ίσαλο, Ιάσιο, Πρωτάτο, Μύστακα, Πάσσο, Βραγιά, Αρχοντικά, Δελινά, Ιάσιο, Αμάραντα, Μικρό Πιστό και αλλού. Όλος ο «κάμπος» μεταξύ Εγνατίας Οδού Κομοτηνής – Μέστης και παλιάς Εθνικής Εγνατίας – Μέστης πλημμύρισε. Πλημμύρες καταγράφηκαν επίσης και σε άλλα σημεία του νομού, που δεν «γειτνιάζουν» με τον Λίσσο, όπως παραλιακά στον οικισμό Πλατανίτη, αλλά και σε αρκετά χωριά του ορεινού όγκου.

Η εξαντλητική καταγραφή των στρεμμάτων που πλημμύρισαν είναι αδύνατη, τουλάχιστον το βράδυ της Τρίτης 12/01 που γράφεται το παρόν. Το «θετικό» είναι πως ο Ιανουάριος δεν είναι κομβικός μήνας για βασικές καλλιέργειες του νομού. Σε όλα τα παραπάνω χωριά καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια, καταστήματα και κοινόχρηστους χώρους, η έκταση των οποίων θα καταγραφεί με μεγαλύτερη βεβαιότητα αύριο.

Πλημμύρισε το Μαυρομμάτι – απηυδισμένοι οι κάτοικοι
Πλημμύρισε από την σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την Θράκη το χωριό Μαυρομμάτι στη νότια Ροδόπη. Το χωριό ανήκει γεωγραφικά στον Δήμο Κομοτηνής και συγκεκριμένα ανήκει στον πρώην Δήμο Νέου Σιδηροχωρίου. Βρίσκεται μεταξύ της τεχνητής λίμνης Νέας Αδριανής και του ποταμού Λίσσου. Λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, ο ποταμός Λίσσος πλημμύρισε και τα νερά μπήκαν μέσα στο χωριό.

Ο «Χ» βρέθηκε στο χωριό τις τελευταίες απογευματινές ώρες της Τρίτης 12/01. Σύμφωνα με τους κατοίκους, πλημμύρισαν τουλάχιστον δέκα σπίτια του χωριού, καθώς και κοινόχρηστοι χώροι του χωριού.

Στο σημείο βρέθηκε άμεσα κι ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, προκειμένου να δει με τα μάτια του την κατάσταση και να βρεθούν λύσεις για το που θα κοιμούνταν κάτοικοι των οποίων τα σπίτια έχουν πλημμυρίσει.

Κάτοικοι μιλώντας στον φακό του «Χ» εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση και τα παράπονά τους προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, που δεν έχει θωρακίσει αντιπλημμυρικά το μικρό χωριό. «Πλημμύρισε το 40% του χωριού», μας είπε ένας κάτοικος.

Το χωριό έχει πλημμυρίσει και κατά το παρελθόν, αλλά –σύμφωνα πάντα με τις μαρτυρίες των κατοίκων- ποτέ ξανά σε τόσο μεγάλη έκταση.

«Βούλιαξαν» ιρλανδικές διαβάσεις και δρόμοι
Παρά την σφοδρή κακοκαιρία που επικρατεί στη Ροδόπη από χθες το βράδυ, τρεις ιρλανδικές διαβάσεις της περιοχής, άντεξαν και δεν έκλεισαν, κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της βροχής.

Πρόκειται για τις ιρλανδικές διαβάσεις Γρατινής, Κάλχα και Δοκού. Τα έτη 2019-2020 πραγματοποιήθηκαν εργασίες αναβάθμισής τους από παλαιού τύπου σε σύγχρονες από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για ανυψωμένες ιρλανδικές διαβάσεις, με μεγάλους σωλήνες κάτω από το δρόμο, προκειμένου να διαχέεται το νερό.

Την ίδια ώρα, πάντως, σε όλες τις υπόλοιπες ιρλανδικές διαβάσεις του νομού, που είναι παλιές και προβληματικές, καταγράφηκαν προβλήματα. Ενδεικτικά καταγράφηκαν προβλήματα στις ιρλανδικές διαβάσεις: Αγίας Μαρίνας, Μεσοχωρίου, Λοφαρίου, Ιασίου, Αετοκορυφής, Διώνης, Μωσαϊκού, Ηφαίστου, Σκαλώματος, Αρριανών και πολλές άλλες μικρότερες. Η ΕΛΑΣ εφιστά και σήμερα την προσοχή στους διερχόμενους οδηγούς να μην χρησιμοποιούν ιρλανδικές διαβάσεις, παρά μόνο εάν δεν υπάρχει νερό σε αυτές.

Επίσης, έκλεισαν για λίγες ώρες ή και σχεδόν όλη μέρα οι δρόμοι: Εθνική Οδός Σάπες – Κομοτηνής σε μερικά σημεία, διασταύρωση Λοφάριο-Τσιφίλι-Μικρό Πιστό, επαρχιακά δίκτυα Βραγιά-Πάσσος, Φιλύρα-Δοκός, Αμάραντα-Φύλακας, παραεγνατία Φύλακας-Ίσαλος κι άλλοι μικρότεροι δρόμοι, καθώς φυσικά κι όλη η αγροτική οδοποιία.

 «Άντεξε» η Κομοτηνή, προβλήματα σε οικισμούς
Μπορεί να καταγράφηκαν αρκετά σοβαρά προβλήματα με την βροχή σε οικισμούς της Ροδόπης, ωστόσο βγήκε μία… απρόσμενη είδηση από την χθεσινή κακοκαιρία. Δεν καταγράφηκαν πλημμύρες στον αστικό ιστό της πόλης. Επίσης, οι «γέφυρες» στην δυτική είσοδο-έξοδο Κομοτηνής, δεν πλημμύρισαν, παρά την έντονη βροχόπτωση. Πρόκειται για ένα σημείο που είναι σύνηθες να πλημμυρίζει στις πρώτες βροχές. Ο Δήμος Κομοτηνής και η ΔΕΥΑΚ είχαν μεριμνήσει ώστε το δίκτυο να είναι καθαρό και να διοχετευτούν τα νερά. Πάντως, όπως πολλές φορές έχει καταγραφεί, αναγκαία είναι μία μόνιμη παρέμβαση στο σημείο, προκειμένου να μην πλημμυρίζει εύκολο, «αποκόπτοντας» την δυτική είσοδο-έξοδο Κομοτηνής.

Επίσης, αναφοράς χρήζει το ότι «επιρρεπείς» στις πλημμύρες περιοχές του Δήμου Κομοτηνής, όπως Κικίδιο, Κάλχας, Μελέτη, στις οποίες έγιναν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις τα περασμένα χρόνια, δεν αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα με την κακοκαιρία, κάτι που αποδεικνύει πως τα έργα έφεραν θετικό αντίκτυπο.

Προβλήματα πάντως δεν έλειψαν από άλλους οικισμούς του Δήμου, όπως κατά τόπους πλημμυρικά φαινόμενα σε Κόσμιο, Υφαντές, Ανθοχώρι και Ροδίτη, μεταξύ άλλων σημείων. «Χείμαρρος» έγινε ο δρόμος Ανθοχωρίου-Κομοτηνής, κυρίως μπροστά από το Ανθοχώρι (όπου καταγράφηκαν και μερικές πλημμύρες σπιτιών) και στον Ροδίτη. Επίσης, προβλήματα καταγράφηκαν στην είσοδο των Παγουρίων, μεταξύ άλλων τοποθεσιών.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με δηλώσεις των μελών και της ίδιας της προέδρου,  είχε ποντάρει η Διακομματική για τη Θράκη, για να υλοποιηθούν  μεγάλα έργα και δράσεις,  από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την επι