fbpx Πλημμελώς προετοιμασμένη η Ελλάδα για την αφρικανική πανώλη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Πλημμελώς προετοιμασμένη η Ελλάδα για την αφρικανική πανώλη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος Τσαλικίδης
Ζωονόσος

Προσπάθειες συντονισμού προς την σωστή κατεύθυνση κάνει η Π.Ε. Ροδόπης, τι λέει ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης

Διονύσης Βοργιάς

Στον καλύτερο συντονισμό της δράσης πρόληψης και στον σχεδιασμό μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, αποσκοπούσε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, ο δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών Γιάννης Σταυρίδης, ο πρόεδρος της Γευσιγνωσίας ΑΕ Θέμης Τζενετίδης, εκπρόσωποι των Δήμων Αρριανών και Ιάσμου, ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης, εκπρόσωποι της 29ης Ταξιαρχίας, ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ της ΠΑΜΘ, της ΠΕ Ροδόπης και της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης.

Ζώνη αυξημένης επιτήρησης

Στην παρούσα συγκυρία, εντατικοποιείται η εφαρμογή μέτρων στη Ζώνη Αυξημένης Επιτήρησης στην περιοχή, με ενέργειες για επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιοασφάλειας, ενημέρωση των χοιροτρόφων και κυνηγών και συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου και απολύμανσης στο συνοριακό σημείο της Νυμφαίας. Μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί καταγραφή των οικόσιτων χοίρων. Επιπλέον κατά την συνάντηση, συμφωνήθηκε η υλικοτεχνική συνδρομή των ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας , για την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Ν. Τσαλικίδης: «Συντονίζουμε την προληπτική δράση»
«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση της πανώλης των χοίρων στην περιφέρεια Burgas της Βουλγαρίας και στην περιοχή της Φιλιππούπολης και την ανησυχητική έξαρση της επιζωοτίας σε αγριόχοιρους όσο και οικόσιτους χοίρους στη γειτονική χώρα. Συντονίζουμε την προληπτική δράση σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς και τις αρμόδιες υπηρεσίες, για να αποτρέψουμε την εξάπλωση της θανατηφόρου ζωονόσου και να διαφυλάξουμε το ζωικό κεφάλαιο στην περιοχή μας. Συνεργαζόμαστε με την διοίκηση της Εγνατίας Οδού για την υλοποίηση απαραίτητων εργασιών στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, όπου βρίσκεται και το βασικό σημείο εισόδου από τη Βουλγαρία προς τη χώρα μας. Στην σημερινή συνάντηση καταλήξαμε σε ένα ενιαίο σχεδιασμό ενεργοποίησης για την αντιμετώπιση της ζωονόσου. 

Η αντιμετώπιση της πανώλης των χοίρων είναι θέμα εθνικής σημασίας. Αφορά άμεσα όμως και την Περιφέρεια μας και σχετίζεται με την οικονομία της». δήλωσε αναφερόμενος στην σύσκεψη ο κος Τσαλικίδης.

Δεν υπάρχει χώρος απολύμανσης στα σύνορα
Μείζον πρόβλημα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι απροετοίμαστη για τέτοιες καταστάσεις, παρά τις φιλότιμες πρωτοβουλίες της Π.Ε. Ροδόπης, είναι ότι ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί χώρος απολύμανσης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Για την δημιουργία τέτοιου απολυμαντικού χώρου πρέπει πρότερα να συνεργαστούν το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών και η Εγνατία Οδός. Πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες υποδομές σε νερό και ρεύμα, που τουλάχιστον για τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα της Ροδόπης δεν έχουν γίνει ακόμη. Συνεπώς, παρά τον καλό συντονισμό εκ μέρους της Π.Ε. Ροδόπης, η Ελλάδα σε κεντρικό επίπεδο είναι πλημμελώς προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση της ζωονόσου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άλλος ένας επαγγελματικός κλάδος όπως είναι οι φαρμακοποιοί,  έπεσε θύμα των μνημονιακών  καταστάσεων, των ευρωπαϊκών κανονισμών και δεσμεύσεων και με απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, θα αλωθεί μελλοντικά από