fbpx “Πλέον έρχονται με ολόκληρο στόλο”, καταγγέλλουν για τους Τούρκους οι ψαράδες της Θράκης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΒΔΗΡΩΝ

“Πλέον έρχονται με ολόκληρο στόλο”, καταγγέλλουν για τους Τούρκους οι ψαράδες της Θράκης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλιεία
Κώστας Τσολάκης
Τουρκία
Θράκη

 Η ζημιά που προκαλούν στο αλιευτικό απόθεμα είναι τεράστια
 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακόμη μία φωνή αγωνίας έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, που ζητούν την εδώ και τώρα λήψη μέτρων για την αποτροπή των Τούρκων αλιέων από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου όχι μόνο ψαρεύουν, αλλά προκαλούν τρομακτική ζημιά στο αλιευτικό απόθεμα της περιοχής, απειλώντας ακόμα και τη βιωσιμότητά του.


Το περιστατικό που καταγγέλλει μέσω της συχνότητας του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αβδήρων Κώστας Τσολάκης, υποδηλώνει το θράσος των Τούρκων αλιέων, που πλέον έχει φτάσει στον υπερθετικό βαθμό. Το περιστατικό συνέβη στις 24 Μαρτίου και ο κος Τσολάκης το εξιστόρησε ως εξής: “49 σκάφη μέτρησα εγώ το ένα δίπλα στο άλλο. Έχουνε τρομακτικούς προβολείς πάνω στα σκάφη, δεν πετάνε λάμπες κάτω όπως τα δικά μας τα γρι-γρι. Εμείς -η δική μας η αλιεία- έχουμε τις λάμπες, έτσι δουλεύουμε, αλλά αυτοί έχουν τρομακτικά led πάνω στα σκάφη και είναι οργανωμένοι, είναι θάνατος για την δική μας αλιεία.

Εμείς είμαστε της παράκτιας αλιείας έχουμε γύρω στα δέκα ναυτικά μίλια από στεριά δικαιώματα να ψαρεύουμε. Είμαστε από την Ποταμιά στα πέντε μίλια ανατολικά είχαμε δίχτυα τρία καΐκια και μας πλευροκόπησαν αυτοί. Περάσανε πάνω από τα δίχτυα μας, από την σημαία μας πάνω κάνανε βόλτες. Τους φωνάξαμε αλλά δεν καταλαβαίνουν. Αυτοί είναι ένας στόλος ολόκληρος, με δεκαπέντε είκοσι-άτομα προσωπικό”


Σύμφωνα με τον κο Τσολάκη, οι Τούρκοι “κυνηγάνε τα αφρόψαρα, αυτά που δίνουν ζωή στην θάλασσα” μόνο που τα ελληνικά αφρόψαρα που ψαρεύονται στην Ελλάδα από Τούρκους αλιείς, επιστρέφουν πίσω ως εισαγόμενα, αφού “πριν από δύο Κυριακές πήγανε δικά μας σκάφη με οκτώ ψυγεία και φόρτωσαν από το Μπόντρουμ αφρόψαρα για την Πάτρα”, όπως λέει ο κος Τσολάκης.
Οι αλιείς νιώθουν απροστάτευτοι, αφού όπως εξηγεί ο πρόεδρος “οι κανόνες δεν προστατεύουν τον Έλληνα εδώ γιατί είναι στα έξι μίλια - ο Τούρκος έρχεται νόμιμα και ψαρεύει στα έξι μίλια γιατί θεωρούνται διεθνή ύδατα.

Τα έξι μίλια είναι έξω από την Θάσο - ο 25ος μεσηβρινός που κατεβαίνει από το Φανάρι μέχρι την Κρήτη - αυτόν θέλουν, είναι μέσα ψαρεύουνε και αυτοί δηλαδή από εδώ από εμάς και δεν μπορεί να τους κάνει κανένας κάτι. Έχουμε ειδοποιήσει τα λιμεναρχεία, έρχονται κάθονται στα έξι μίλια, αλλά αυτοί είναι στα έξι διακόσια όταν έρχονται οι δικοί μας”.


Εν τω μεταξύ μία πρόταση που είχε γίνει στο παρελθόν για μετακίνηση του ορίου στα 12 μίλια, έχει πέσει στο κενό, όμως οι αλιείς πλέον πιστεύουν ότι αν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά των Τούρκων “δεν θα υπάρχουν αποθέματα, αφού τα ψαρεύουν αυτοί και τι θα βρούνε μετά να φάνε τα δελφίνια, τι θα βρούνε οι τούνες, τίποτε. Αυτή την περίοδο έχουμε γαύρο και σαρδέλα, δεν ξέρω με τα τρομακτικά φώτα που έχουνε αυτοί μήπως ξεσηκώνουν και την γαρίδα γιατί η γαρίδα θα βγει να ρίξει αβγό στον γιαλό” κατέληξε ο κος Τσολάκης.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πάνω από ένα χρόνο λόγω της πανδημίας,  βιώνουμε πρωτόγνωρες  καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα, με  παγκόσμιες διαστάσεις, αρκετούς πειραματισμούς, λανθασμένες πολιτικές αποφάσεις, αλλά δυστυχώς και αλληλοσυγκρ