fbpx Πιστοποιήθηκαν οι έξι πρώτες παιδικές χαρές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 29 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΑΦΟΡΟΥΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Πιστοποιήθηκαν οι έξι πρώτες παιδικές χαρές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Κομοτηνής
Παιδικές Χαρές

Στους οικισμούς Νέου Σιδηροχωρίου, Αιγείρου, Φαναρίου, Μέσης, Πόρπης, Νέας Καλλίστης λειτουργούν και με τη "βούλα"

Ερωτηματικό παραμένει για όσες παιδικές χαρές ξηλώθηκαν διότι δεν πληρούσαν τα κριτήρια της νέας νομοθεσίας

 

Διονύσης Βοργιάς

Οι πρώτες πιστοποιήσεις παιδικών χαρών, που αφορούν στον δήμο Κομοτηνής, είναι γεγονός. Πρόκειται για έξι παιδικές χαρές, οι οποίες βρίσκονται σε -αντίστοιχα έξι- οικισμούς του δήμου Κομοτηνής. Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς που ξεκίνησε το μακρινό 2009, τροποποιήθηκε το 2014 και το είδαμε στην εφαρμογή του φέτος, οι δήμοι αναγκάστηκαν να ξηλώσουν πολλές παιδικές χαρές, καθώς δεν πληρούσαν τις νέες προϋποθέσεις ασφάλειας. 


Πιο αναλυτικά, το  υπουργείο Εσωτερικών καθόρισε τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των ΟΤΑ καθώς και τη διαδικασία πιστοποίησης και ελέγχου αυτών ορίζοντας την παιδική χαρά ως έναν "οριοθετηµένο υπαίθριος χώρος των ΟΤΑ που προορίζεται για ψυχαγωγία ανηλίκων, χωρίς την επίβλεψη προσωπικού".


ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΕΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Αναφορικά με τις υφιστάμενες παιδικές χαρές, αυτές είτε ξηλώθηκαν -όπως αρκετές στον δήμο Κομοτηνής- διότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ασφαλείας, είτε περνούν έλεγχο, προκειμένου να λάβουν σήμα "Πιστοποιημένης Παιδικής Χαράς". 


"Τα προβλήµατα που ανακύπτουν είναι ποικίλης φύσεως, επί παραδείγµατι αναφορικά µε την καταλληλότητα του χώρου υπάρχουν παιδικές χαρές που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας ή αντιµετωπίζουν άλλα χωροταξικά προβλήµατα. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν παιδικές χαρές, οι εξοπλισµοί των οποίων είναι ασφαλείς ή µπορούν κατόπιν παρεµβάσεων να γίνουν ασφαλείς, πλην όµως δεν υπάρχει φάκελος µε τα στοιχεία τους, καθώς πολλοί έχουν εγκατασταθεί πριν το Νοέµβριο του 1998, οπότε και θεσπίστηκαν τα αντίστοιχα πρότυπα και οι απαιτήσεις ασφαλείας στη χώρα µας", αναφέρει σχετικά το νομικό πλαίσιο, το οποίο κάνει λόγω για τα σήματα ασφαλείας: "Η βεβαίωση καταλληλότητας λειτουργίας και το ειδικό σήµα για µια υφιστάµενη παιδική χαρά, χορηγείται αφού η Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών ελέγξει και βεβαιώσει την πληρότητα του τελικού φακέλου χωρίς να απαιτηθεί προηγουµένως επιτόπου αυτοψία.

Ο φάκελος αυτός πρέπει να περιέχει: την τεχνική έκθεση χωροθέτησης, την οποία έχει εκπονήσει ο µηχανικός του ΟΤΑ, συνοδευόµενη από  φωτογραφική τεκµηρίωση του υλοποιηθέντος έργου,  τη µελέτη οργάνωσης, κατασκευής και λειτουργίας της παιδικής χαράς , το πιστοποιητικό συµµόρφωσης του διαπιστευµένου φορέα. Επισηµαίνεται ότι η Επιτροπή εφόσον κρίνει ότι πρέπει να διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος, είναι ελεύθερη να τον διεξαγάγει".


ΟΙ ΕΞΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Πρόεδρος στην Α' Επιτροπή Ελέγχου Παιδικών Χαρών Ροδόπης είναι ο Γιάννης Γκαράνης, ο οποίος μας πληροφορεί πως δόθηκαν σήματα στις παιδικές χαρές των οικισμών Νέου Σιδηροχωρίου, Αιγείρου, Φαναρίου, Μέσης, Πόρπης, Νέας Καλλίστης. "Μερικές είναι καινούργιες και σε μερικές έγιναν παρεμβάσεις για να πιστοποιηθούν. Το ερχόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες πιστοποιήσεις, και εντός Κομοτηνής", σημειώνει ο κ. Γκαράνης. Υπενθυμίζουμε πως αυτές οι παιδικές χαρές χρηματοδοτούνται μέσω leader, με κονδύλι που έχει εγκριθεί προ τριετίας. 


Οι συγκεκριμένες παιδικές χαρές είναι οι πρώτες που πιστοποιήθηκαν, καθώς, όπως μπορείτε να δείτε από τις ενδεικτικές φωτογραφίες της παιδικής χαράς Πόρπης, απαιτούνταν απλώς ένας καλός έλεγχος ασφαλείας και κάποιες μικρές παρεμβάσεις.
Το ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις παιδικές χαρές που έχουν ξηλωθεί στις οποίες θα πρέπει να υπάρξει μια ολική αναμόρφωση -και άρα να "πέσει" πολύ χρήμα, αν θέλουν να πάρουν σήμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ήταν θέμα χρόνου το πότε θα επιτευχθεί η συνεργασία Γιάννη Γκαράνη,  με τον νέο επικεφαλής της παράταξης «Ξεκίνημα για την πόλη» Πέτρο Ζωγράφου,  που ανέλαβε τα ηνία μετά το θάνατο του αείμνηστου δημάρχου Τά