fbpx «Πίσω» έχει πάει την πρόληψη του καρκίνου η πανδημία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΩΝ ΔΥΝΑΜΗ ΨΥΧΗΣ

«Πίσω» έχει πάει την πρόληψη του καρκίνου η πανδημία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Δύναμη Ψυχής
Ροδούλα Κοκκινάκη
Λαμπρίνα Δουλγέρη
Απόστολος Θ. Σπάσης
Κωνσταντίνος Φιλιππάτος

Αυξημένες όμως οι ακτινοθεραπείες στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης μετά την ενεργοποίηση απογευματινής βάρδιας

«Άσκηση, διατροφή, πρόληψη» το κοινό μήνυμα τριών επιστημόνων σε διαδικτυακή εκδήλωση

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί οι ακτινοθεραπείες και οι επείγουσες εξετάσεις καρκίνου να μην έχουν σταματήσει παρά την πανδημία –με τις ακτινοθεραπείες μάλιστα να έχουν πληθύνει στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης- ωστόσο δεν είναι αντίστοιχα θετικά τα νέα ως προς τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις. Ασθενείς ή εν δυνάμει ασθενείς αμελούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, υπό τον φόβο του κορωνοϊού, κάτι το οποίο ενδέχεται μελλοντικά να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα, αφότου όσο πιο νωρίς ανιχνεύεται ο καρκίνος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης του ασθενούς.

Το παραπάνω ήταν μόλις ένα από τα πολλά κι εύληπτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε επιστημονική εκδήλωση του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής». Η εκδήλωση προβλήθηκε μέσω της σελίδας Facebook του Συλλόγου κι εκεί μπορεί να την παρακολουθήσει σε μαγνητοσκόπηση όποιος επιθυμεί.

Ευκαιρία ενημέρωσης
Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ροδούλα Κοκκινάκη, που ευχαρίστησε όλους όσοι συνέδραμαν ώστε να γίνει πράξη και να τύχει προβολής. Αργότερα έκανε λόγο για «χρήσιμες συμβουλές» από τους επιστήμονες, τις οποίες «οι περισσότεροι που παρακολουθούμε ή είμαστε ασθενείς ή έχουμε κάποιο ασθενή στο περιβάλλον μας».

«Οι ενεργοί πολίτες του τόπου είναι η μεγάλη μας δύναμη, μας βοηθούν να πάμε την κοινωνία μας μπροστά», ήταν το μήνυμα του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη, ο οποίος χαρακτήρισε τον Δύναμη Ψυχής «από τους πιο ενεργούς συλλόγους της πόλης» και την εκδήλωση ως μία ευκαιρία ο κόσμος να ενημερωθεί έγκυρα, επιστημονικά αλλά και κατανοητά.

Τρεις ομιλίες, ένα μήνυμα

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες, ως εξής:

Απόστολος Θ. Σπάσης, PhD κλινικός εργοφυσιολόγος, μέλος Ε.Ε.Π. ΣΕΦΑΑ.ΔΠΘ. Θέμα: «Ο ρόλος της άσκησης στην επιβίωση και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής ασθενών με Καρκίνο».

Λαμπρίνα Δουλγέρη, διαιτολόγος – διατροφολόγος, απόφοιτη Διατροφής και Διαιτολογίας Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Master Practitioner in Eatining Disorders & Obesity, NCfED. Θέμα: «Καρκίνος και Διατροφή: Ποιά η σύνδεσή τους;»

Κωνσταντίνος Φιλιππάτος, ακτινοθεραπευτής - ογκολόγος, επιμελητής Πανεπιστημιακής Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ΠΓΝ. Αλεξανδρούπολης. Θέμα: «Άσκηση, Διατροφή και Θεραπεία Καρκίνου. Ενδείξεις και Οφέλη».

Μετά τις ομιλίες τους, οι τρεις επιστήμονες συμφώνησαν στο κοινό μήνυμα πως η σωστή διατροφή, η επαρκής άσκηση και η διενέργεια προληπτικών εξετάσεων, είναι ένα πολύ σημαντικό τρίπτυχο στην πρόληψη του καρκίνου.


Αμελούν τις προληπτικές εξετάσεις λόγω covid
«Δυστυχώς», όπως προέκυψε από την συζήτηση μετά τις ομιλίες, «οι ασθενείς φοβούνται να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις μήπως εκεί που θα πάνε κολλήσουν τον κορωνοϊό και νοσήσουν», όπως είπε η Ροδούλα Κοκκινάκη στον «Χ» αλλά ξεκαθάρισε: «άτομα τα οποία έχουν διαγνωστεί με καρκίνο ή βρίσκονται σε  θεραπεία δεν έχουν μείνει πίσω οι θεραπείες τους. Βέβαια, αυτό έχει γίνει χάρη και στις φιλότιμες προσπάθειες που κάνουν οι ιατροί». «Δυστυχώς η πρόληψη έχει μείνει πίσω με τον κορωνοίό και δεν ξέρουμε τι θα βρούμε μετά το τέλος», είπε εμφατικά η πρόεδρος, ζητώντας από τον κόσμο να μην αμελεί τις εξετάσεις του, διότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι η απάντηση του ιατρού Κωνσταντίνου Φιλιππάτου. «Δυστυχώς αυτό που παρατηρούμε είναι πως οι ασθενείς, ενώ έχουν παραπεμφθεί για απεικονιστικό έλεγχο επανεξέτασης, δυστυχώς λόγω χαμηλής προσβασιμότητας και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά ακόμη και στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, υπό τον φόβο του covid, μένουν πίσω», δήλωσε και υπογράμμισε το εξής σημαντικό: «ο κίνδυνος δεν είναι τόσο σε ασθενείς που τους παρακολουθούμε ή μπορούμε να τους αφυπνίσουμε, αλλά το θέμα είναι για τις διαγνώσεις που δεν θα γίνουν». Σύμφωνα με τον επιστήμονα «το 2020 είμαστε στο 20-30% λιγότερες διαγνώσεις καρκίνου», αυτό όμως δεν σημαίνει πως ο καρκίνος μειώθηκε, «αλλά έχει κρυφτεί», όπως είπε χαρακτηριστικά, «γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει προληπτικός έλεγχος». «Δυστυχώς είναι λυπηρό και θα το βρούμε μπροστά μας», εκτίμησε.


Αυξημένες οι ακτινοθεραπείες στο ΠΓΝΑ
Το θετικό όμως είναι πως οι θεραπείες καρκινοπαθών, παρά την πανδημία, δεν έχουν σταματήσει ούτε λεπτό. «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν έχουμε σταματήσει από την έναρξη της πανδημίας να δεχόμαστε ασθενείς», δήλωσε ο κος Φιλιππάτος.

Μάλιστα, στο περιθώριο της εκδήλωσης έδωσε και την είδηση πως εδώ κι ένα μήνα περίπου στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης -στο οποίο σπεύδουν και πολλοί ασθενείς από την Κομοτηνή- οι ακτινοθεραπείες έχουν αυξηθεί. «Ίσα-ίσα έχουμε ένα μήνα στο Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης, που έχουμε ξεκινήσει την ολοήμερη λειτουργία το απόγευμα, με αποτέλεσμα να μπορούμε να βάλουμε 30-40% περισσότερους ασθενείς. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε βρίσκονται υπό ακτινοθεραπεία στο Τμήμα μας περί τους 40-45 ασθενείς ημερησίως, κάτι που δεν συνέβαινε ποτέ. Πριν από την έναρξη της ολοήμερης λειτουργίας, είχαμε 27-30 ασθενείς ημερησίως, διότι δυστυχώς έχουμε ένα μηχάνημα. Μακάρι να είχαμε και δεύτερο», είπε αναλυτικά.

Βίντεο:


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα