fbpx Pharmathen: 31η μεταξύ 4.500 εταιρειών έρευνας στην ΕΕ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟΥ ΔΟΡΑΤΟΣ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Pharmathen: 31η μεταξύ 4.500 εταιρειών έρευνας στην ΕΕ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Pharmathen
Έρευνα
Βιομηχανία
Ανάπτυξη

Δημιουργεί κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 1% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά

Συγκαταλέγεται μεταξύ των 150 πιο κερδοφόρων και των 200 μεγαλύτερων εταιρειών στην Ελλάδα. Παρουσιάζει αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ειδικά μέσα στα χρόνια της κρίσης. Δημιουργεί κάθε χρόνο νέες θέσεις εργασίας ενώ οι εξαγωγές της αποτελούν το 1% των ελληνικών εξαγωγών συνολικά.


Πρόκειται για τη Pharmathen, την πολυεθνική φαρμακευτική βιομηχανία που η καρδιά της χτυπάει στην Ελλάδα και όπως όλα δείχνουν, αντιστέκεται σθεναρά και συνεχίζει το δημιουργικό της ταξίδι, μεσούσης της ύφεσης.


Με βάση της στρατηγική της το τρίπτυχο «Έρευνα – Εξωστρέφεια – Επενδύσεις», η Pharmathen αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες φαρμακευτικές βιομηχανίες. Σήμερα επικεντρώνεται στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων, την παραγωγή τους στα εργοστάσιά της και την εμπορία ενός διαφοροποιημένου portfolio προϊόντων που αποτελείται από πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα και παραφαρμακευτικά προϊόντα.


Το 2016 ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 200 εκατομμύρια ευρώ, με ρυθμούς ανάπτυξης που ξεπερνούν το 10% ετησίως κάθε χρόνο για τα 5 τελευταία χρόνια που η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Η Pharmathen έχει διεθνή παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες και διαθέτει παγκόσμιο δίκτυο, απασχολώντας περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους. Με περισσότερες από́ 8.000 άδειες κυκλοφορίας προϊόντων ήδη εγκεκριμένες, κατατάσσεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας μας, με το 75% του συνολικού κύκλου εργασιών της να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές, μέσω του παγκόσμιου δικτύου της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτέλεσε την 1η ελληνική ιδιωτική εταιρεία που έλαβε το 2015 χρηματοδότηση 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB) για την ενίσχυση του προγράμματος Έρευνας και Ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων.


Παράλληλα, τo 2015, άνοιξε μια νέα προοπτική για τη Pharmathen με την είσοδο στο μετοχικό σχήμα της εταιρείας του επενδυτικού fund BC Partners, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και την περεταίρω ενδυνάμωση της Pharmathen στο εξωτερικό μέσω εξαγορών.


Έρευνα, Ανάπτυξη και Παραγωγή
Η Pharmathen είναι ο μεγαλύτερος ερευνητικός φορέας της χώρας μας. Εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και συνεργάζεται με μερικές από τις ισχυρότερες εταιρείες του κλάδου των φαρμάκων παγκοσμίως καθώς και με κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλη την Ευρώπη.


Διαθέτει τρία υπερσύγχρονα ερευνητικά κέντρα, στην Παλλήνη, στη Θεσσαλονίκη και στην Ινδία και επενδύει ετησίως πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα νέων φαρμάκων και τεχνολογιών, με στρατηγικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα αυτού με επενδύσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2020. Δημιουργεί 10 – 12 νέα γενόσημα μόρια ανά έτος και αναπτύσσει 3 – 4 μελέτες καινοτόμων σκευασμάτων κάθε χρόνο, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη προηγμένων φαρμακευτικών τεχνολογιών και τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων.


Διαθέτει πάνω από 90 διπλώματα ευρεσιτεχνίας που πιστοποιούν την καινοτομία των προϊόντων και των τεχνολογικών πλατφορμών που εφαρμόζει, ενώ έχει αφήσει το αποτύπωμά της στον παγκόσμιο χάρτη της καινοτομίας στη φαρμακευτική βιομηχανία με δύο τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν στα εργαστήριά της τα ενέσιμα παρατεταμένης αποδέσμευσης (Long Acting Injectables – LAI) και τα χωρίς συντηρητικά οφθαλμικά διαλύματα, καινοτομίες που άνοιξαν νέους δρόμους για τη Pharmathen στη παγκόσμια αγορά προσφέροντας νέες θεραπευτικές επιλογές στους ασθενείς.


31η μεταξύ 4.500 εταιρειών έρευνας στην ΕΕ
Απασχολεί περισσότερους από 160 ερευνητές και κατατάσσεται στην 31η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 4.500 ερευνητικές φαρμακευτικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι η μόνη καθετοποιημένη φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα και από τις λίγες στην Ευρώπη, που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν φαρμακευτικά προϊόντα από το στάδιο της δραστικής πρώτης ύλης έως το στάδιο του τελικού σκευάσματος.
Η παραγωγική ισχύς της εταιρείας βρίσκεται σε δύο πρωτοποριακές μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης. Το εργοστάσιο των Σαπών αποτελεί την παραγωγική αιχμή του Ομίλου Pharmathen.

Η Pharmathen έχει ήδη επενδύσει 10 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στην συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα, ενώ άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να επενδυθούν επιπρόσθετα μέσα στο επόμενο έτος. Η μονάδα των Σαπών πληροί́ τις πιο σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις και προδιαγραφές, ενώ́ στοχεύει να είναι η μοναδική ελληνική παραγωγική μονάδα εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), αφού σύντομα αναμένεται να επιθεωρηθεί και να πιστοποιηθεί και από τον οργανισμό αυτό.


Στην Pharmathen, «η καινοτομία είναι εμπνευσμένη από την ζωή», υποστηρίζει η διοίκηση της εταιρείας και σε αυτό, φαίνεται ότι συμφωνούν εργαζόμενοι και ασθενείς.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποιος,  η τι φταίει που φτάσαμε να φορτωθεί σε τέτοια μεγάλα ποσοστά επιδημιολογικά η χώρα μας, αλλά  και ο νομός Ροδόπης,  προφανώς είναι ένα δύσκολο ερώτημα για να απαντηθεί.