fbpx Πετρίδης – Καζάκου διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, 2018 - 11:00
ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΦΑΝΑΡΙΟΥ, ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΜΕΣΗΣ

Πετρίδης – Καζάκου διασταυρώνουν τα ξίφη τους για την αναβάθμιση της παραλιακής ζώνης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παραλία Μέσης
Φανάρι
Μέση
Γιώργος Πετρίδης
Φελίνα Καζάκου

Φ. Καζάκου: Να μη χάσει ο δήμος τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Γ. Πετρίδης: Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις εδώ και 1,5 μήνα 

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα δελτίο τύπου – προτροπή προς το δήμο Κομοτηνής δημοσίευσε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς...η πόλη» Φελίνα Καζάκου, στο οποίο αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα ενέργειες ώστε ο δήμος Κομοτηνής να αποσπάσει χρηματοδότηση από συγκεκριμένο πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας για την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου σε Φανάρι και Μέση. 


Μεταφέροντας αυτή την πρότασή της στον αέρα του ράδιο Χρόνος 87.5fm η κα Καζάκου, είπε μεταξύ άλλων: «επανερχόμαστε ακόμα μια φορά με μια εξαιρετική πρόταση η οποία αφορά ένα πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Ανακοινώθηκε πρόσφατα και αφορά την χρηματοδότηση συγκεκριμένων σημείων της παραλιακής ζώνης, στην οποία μπορούμε να εντάξουμε και εμείς ως δήμος Κομοτηνής την παραλιακή ζώνη της περιοχής του Φαναρίου και της Μέσης.

Η χρηματοδότηση αναφέρεται σε κάποιες εξειδικευμένες παρεμβάσεις που αφορούν τα άτομα με αναπηρία, αλλά οι παρεμβάσεις αυτές είναι προς όφελος όλων των επισκεπτών αλλά και της εικόνας που παρουσιάζει η παραλιακή ζώνη, δηλαδή δημιουργία λυόμενων αποδυτηρίων, φορητών χώρων υγιεινής, διαδρόμων προσβασιμότητας, φωτισμός, σήμανση, χώροι σκίασης. Όλα αυτά δεν αφορούν μόνο τα άτομα με αναπηρία αλλά το ευρύτερο κοινό. Μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση αυτού του προγράμματος για να βοηθηθούν και άλλοι χώροι, να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις προς όφελος όλων των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής αλλά κυρίως και των ΑμεΑ. Μας δίνονται δύο ευκαιρίες, μια ευκαιρία να αναδείξουμε την περιοχή μας ως τον ιδανικό τόπο προορισμού για άτομα με αναπηρία, αλλά ταυτόχρονα να γίνουν εκείνες οι παρεμβάσεις που αυτή τη στιγμή λείπουν ως έργα από την παραλιακή ζώνη».


Απαντώντας σε αυτή την «προτροπή» ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιώργος Πετρίδης, επίσης μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fm σχολίασε ότι ο Δήμος έχει ήδη εκκινήσει τις σχετικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα είπε: «εδώ και ενάμιση μήνα έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα αυτό. Το δημοτικό συμβούλιο ενημερώνεται όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και θα κατεβεί για έγκριση η πρόταση. Πριν υποβάλεις μια πρόταση δεν την βλέπεις στον ύπνο σου γράφεις δύο σειρές και υποβάλεις την πρόταση, πρέπει να κάνεις μελέτες. Εμείς ήδη από τις 8 Δεκεμβρίου έχουμε ανοίξει αλληλογραφία και με την διαχειριστική αρχή του προγράμματος και με την ΕΤΑΔ που έχει την διαχείριση των μισών παραλιών της περιοχής μας.

Η αντιπολίτευση είναι καλό να έχει ιδέες και να καταθέτει προτάσεις, αλλά πριν τις δημοσιοποιήσει τις προτάσεις θα πρέπει να ενημερώνεται για το τι έχει κάνει η διοίκηση του Δήμου και οι υπηρεσίες του Δήμου για το συγκεκριμένο θέμα. Ενημερώνω ότι ήδη εμείς ενάμιση μήνα πριν την παρέμβαση της κας Καζάκου έχουμε ξεκινήσει τα σχετικά έγγραφα και είναι στη διάθεση του καθενός. Στις 29 του μηνός που έχουμε δημοτικό συμβούλιο θα περάσει και η τυπική έγκριση της πρότασης από το δημοτικό συμβούλιο για να υποβληθεί».


Με το σχόλιο του αυτό ο κος Πετρίδης απάντησε και στην παρατήρηση της κας Καζάκου ότι θα παροτρύνει το Δήμο να ασκήσει πιέσεις στην ΕΤΑΔ, που ελέγχει κάποια τμήματα της παραλιακής ζώνης του δήμου Κομοτηνής, ώστε να προχωρήσουν σε από κοινού αξιοποίηση των τμημάτων αυτών. 


Έτι περισσότερο, ο κος Πετρίδης επεσήμανε ότι «χωρίς να περιμένουμε την προκήρυξη του  προγράμματος τον περασμένο χρόνο καινοτομήσαμε τοποθετώντας τον γνωστό σύστημα seatrack για τους αναπήρους στην παραλία Φαναρίου. Αυτό που εγώ έχω εισπράξει το καλοκαίρι και από τον ίδιο το σωματείο ατόμων με αναπηρία είναι ότι το σύστημα λειτουργεί πολύ καλά. Άλλωστε με την δική τους συνδρομή το λειτουργούμε και για το 2018 έχουμε προγραμματίσει και κάποιες πρόσθετες εγκαταστάσεις για να γίνει καλύτερη η λειτουργία του»


Ο δήμαρχος ανέλυσε περισσότερο την πρόταση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας για να πει: «Με την πρόταση που θα υποβάλουμε στο πρόγραμμα αυτό, παρεμβαίνουμε συνολικά σε πέντε σημεία των παραλιών, σε τρία σημεία στην παραλία Αρωγής και δύο σημεία στην παραλία Μέσης.

Προμηθευόμαστε και τοποθετούμε διαδρόμους, αποδυτήρια, τουαλέτες κλπ που να κάνουν απόλυτα φιλικές τις παραλίες αυτές στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες της περιοχής μας με προβλήματα κινητικότητας. Εμείς θα καταθέσουμε αυτή την πρόταση και περιμένουμε και από την ΕΤΑΔ εάν τελικά δεν καταθέσει πρόταση στην δική της περιοχή να μας εκχωρήσει το δικαίωμα να καταθέσουμε πρόταση και για την δική της περιοχή".


Σε κάθε περίπτωση πάντως η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για τις 29 Ιανουαρίου, μάλλον θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού αμφότερες οι πλευρές προετοιμάζονται για debate επί του συγκεκριμένου θέματος. 


Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο δήμος Κομοτηνής –σημείωσε ο κος Πετρίδης- είναι από τους Δήμους με τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Ειδικότερα, ο δήμαρχος σημείωσε: «Ο δήμος Κομοτηνής και οι επιχειρήσεις του είναι πρωταθλητές, και προκαλώ να αποδείξει κάποιος το αντίθετο, στην έγκριση έργων στο interreg. Σε πέντε έργα συνολικά συμμετέχει ο Δήμος Κομοτηνής και οι επιχειρήσεις του. Κανένας άλλος δημόσιος φορέας στην βόρεια Ελλάδα δεν συμμετέχει σε τόσο μεγάλο αριθμό έργων. Επίσης ήδη η ΔΕΥΑΚ έχει εντάξει, κάποια έχουν δημοπρατηθεί και κάποια υλοποιούνται ακόμα από την νέα προγραμματική περίοδο και από άλλα προγράμματα του υπουργείου Εσωτερικών, του interreg κτλ, εννέα συνολικά έργα 36 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Δήμος Κομοτηνής μετά την ιστορία με τα 8,5 εκατομμύρια που χάθηκαν, αυτό που υποσχεθήκαμε είναι ότι θα βρούμε τα λεφτά για να κάνουμε τα έργα από αλλού και ήδη το υλοποιούμε μέσω της ΟΧΕ. Είναι τουλάχιστον άδικο και υποδηλώνει κακή ενημέρωση από την αντιπολίτευση, να προσάπτουμε στον Δήμο Κομοτηνής ότι χάνει ευκαιρίες χρηματοδοτήσεων», κατέληξε. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο ίδιο έργο θεατές, παρακολουθώντας την ανικανότητα διαχείρισης του προβλήματος  οι κάτοικοι  του  Μαυρομματίου,  για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες βλέπουν να πλημμυρίζουν πάλι τα σπίτια τους,  μόλις τα