fbpx Περίπου 500 στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη στις Σάπες
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 11 Ιουλίου, 2020 - 10:00
ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΑΝ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Περίπου 500 στρέμματα πευκοδάσους έγιναν στάχτη στις Σάπες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημήτρης Πέτροβιτς
Ντίνος Χαριτόπουλος

Δ. Πέτροβιτς: «Το ελικόπτερο που έπρεπε να βρίσκεται στον Έβρο, βρίσκεται στην Ουγκάντα»

Διερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής

Θανάσης Τσολάκης

Με ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους όσοι συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς, αλλά και με έναν κύκλο επιτελικών επαφών ξεκίνησε την επομένη της πυρκαγιάς στον οικισμό των Ποντίων ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος.

Ανάμεσα στις επαφές του, ξεχωρίζει η τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ώστε να κηρυχθεί άμεσα η τοπική κοινότητα Σαπών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – πράγμα που θα συντελέσει στην από δω και πέρα καλύτερη διαχείριση του καταστροφικού συμβάντος, το οποίο δεν αποκλείεται να οφείλεται ακόμη και σε εμπρησμό.

Το χρονικό
Η πρώτη ενημέρωση για φωτιά στο περιαστικό δάσος των Σαπών το οποίο εφάπτεται καταληκτικά με τον οικισμό των Ποντίων ομογενών, έγινε λίγο μετά τις 17.00 το απόγευμα της Πέμπτης. Η πρώτη επιχείρηση έγινε από το πυροσβεστικό κλιμάκιο των Σαπών (που πλέον επιχειρείται να αναβαθμιστεί σε πυροσβεστικό σταθμό) και η άμεση συνδρομή έφτασε από την Κομοτηνή. Εν τέλει όμως, στην επιχείρηση συμμετείχαν οχήματα και πυροσβέστες/τριες από όλη την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και πιο συγκεκριμένα: 85 Πυροσβέστες (55 από οχήματα, 30 από πεζοπόρα), 22 υδροφόρα οχήματα, 9 βοηθητικά οχήματα, 1 αεροσκάφος Καναντέρ και 2 αεροσκάφη Πεζετέλ (σ.σ. την επόμενη μέρα, ήτοι στις 10/07 επιχείρησαν: 67 πυροσβέστες/τριες, (52 από οχήματα, 15 από πεζοπόρα, 21 υδροφόρα οχήματα, 7 βοηθητικά, 1 Καναντέρ, 2 Πεζετέλ, 1 Ελικόπτερο Erickson).

Ο άνεμος που έπνεε με κατεύθυνση προς τον οικισμό έφερε τη φωτιά γρήγορα κοντά στα πρώτα σπίτια και τις αρχές αντιμέτωπες με την απόφαση της εκκένωσης. Η σχετική εντολή δόθηκε λίγο μετά τις 18.30 και όσοι άνθρωποι δεν είχαν συγγενικά σπίτια εντός της πόλης ή σε κοντινές περιοχές, φιλοξενήθηκαν στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στις Σάπες με εντολή Μητροπολίτη και υπό την επίβλεψη του π. Γρηγορίου Βουλγαρέλη.

Παράλληλα σε όλη αυτή την επιχείρηση συνέδραμαν σημαντικά και οι εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», παρά το γεγονός ότι ήταν «ήδη πολύ κουρασμένοι με το τρέξιμο με τον κορωνοϊό τον προηγούμενο καιρό», όπως είπε ο Ντίνος Χαριτόπουλος.

Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε περίπου τα μεσάνυχτα, οπόταν και οι άνθρωποι επέστρεψαν στα σπίτια τους – όχι όμως και οι πυροσβέστες/τριες που παρέμειναν στα μέτωπα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μερικώς και την Παρασκευή. 

Το φράγμα Ιασίου και το ελικόπτερο από… την Ουγκάντα! 
«Το φράγμα Ιασίου είχε νερό, οι αντιπυρικές ζώνες είχαν φτιαχτεί, τα μηχανήματα ήταν σε ετοιμότητα», παρατήρησε ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος βάζοντας μάλιστα σε αντιδιαστολή: «αν η φωτιά γινόταν πριν ενάμιση χρόνο δεν ξέρω τι θα είχε γίνει».

Η Παρασκευή ξημέρωσε με ένα ελικόπτερο να ίπταται πάνω από τον οικισμό των Ποντίων στις Σάπες το οποίο είχε έρθει από την Αγχίαλο και όχι από την Αλεξανδρούπολη. Ο λόγος που δεν ήρθε από την Αλεξανδρούπολη είναι γιατί πολύ απλά στην βάση του αεροδρομίου ‘Δημόκριτος’ δεν έχει έρθει ακόμα το πυροσβεστικό ελικόπτερο που έρχεται κάθε χρόνο και φέτος θα έπρεπε να είναι στην περιοχή από τα μέσα Ιουνίου. Αντ’ αυτού το ελικόπτερο «βρίσκεται στην… Ουγκάντα!» σύμφωνα με τη δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς. 

Στο σημείο της πυρκαγιάς του πληγέντος οικισμού, από την πρώτη στιγμή μετέβη  ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ροδόπης Νίκος  Τσαλικίδης και όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, «οι αντιπυρικές ζώνες που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τα μηχανήματα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης αποδείχτηκαν σωτήριες στην αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Τα δάση είναι φυσικό αγαθό ανυπολόγιστης αξίας και πηγή ζωής, γι’ αυτό τον λόγο η προστασία και η διατήρηση τους είναι υποχρέωση όλων μας».

Επιπροσθέτως, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης  εκ μέρους της κοινωνίας, ευχαριστεί ιδιαίτερα τους  εθελοντές για την αρωγή τους και τους πολίτες, καθώς με την άμεση εκκένωση του οικισμού, βοήθησαν στο έργο των φορέων. Επίσης, ευχαριστεί το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης για τη σημαντική  παρουσία και προσφορά τους.

Η καμένη έκταση και ο εμπρησμός
Η πρώτη εκτίμηση πάντως αναφέρει ότι κάηκαν περίπου 500 στρέμματα πευκοδάσους, που περιζώνει την πόλη των Σαπών, ενώ από τα πιθανά αίτια της πυρκαγιάς δεν αποκλείεται ο εμπρησμός, που ερευνάται από το αρμόδιο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, το οποίο έφτασε χθες στην περιοχή με εντολή του Αρχηγού. Την διερεύνηση σε βάθος επιθυμούν και οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς ο και ο δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι «η νομική υπηρεσία είναι έτοιμη να συνδράμει, εφόσον χρειαστεί ή κριθεί απαραίτητο».

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο τελευταίο της όπλο  που είναι η επίταξη, των  δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης, προχώρησε η κυβέρνηση, μετά την άρνηση, τα προσκόμματα και τον διάλογο υπεκφυγής,  που προτίμησαν οι κλινικάρχες.