fbpx Περιφερειακό Συμβούλιο: Μια «Διαπαραταξιακή Επιτροπή»… για την Διακομματική Επιτροπή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:00
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Περιφερειακό Συμβούλιο: Μια «Διαπαραταξιακή Επιτροπή»… για την Διακομματική Επιτροπή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
διακομματική επιτροπή
Θράκη

Κουβέντα να γίνεται

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης να μετράει ήδη δύο μήνες εργασιών, εκ των υστέρων όμως το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ άρχισε να συζητά για την στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια ΑΜΘ, ώστε εν τέλει να μην γίνει απλώς «παρατηρητής» στα εν οίκω της.

Τη συζήτηση προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης η Αντιπολίτευση, με τον Χριστόδουλο Τοψίδη να εισηγείται το θέμα: «Διακομματική Επιτροπή για τη Θράκη. Αναγκαιότητα επεξεργασίας και υποβολής προτάσεων από την Περιφέρεια ΑΜΘ».

Θράκη, ή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη;
Μεγάλο μέρος της αναλυτικής συζήτησης που ακολούθησε μονοπώλησε το ερώτημα εάν η Επιτροπή που φέρει την ονομασία «για την Ανάπτυξη της Θράκης» εν τέλει θα ασχοληθεί και με ζητήματα της Ανατολικής Μακεδονίας. Πάντως, η πρόεδρος της Επιτροπής Ντόρα Μπακογιάννη επί του μικροφώνου έχει δεσμευτεί ότι η Επιτροπή θα ασχοληθεί με μείζονα ζητήματα και της Αν. Μακεδονίας.

«Αφορά μόνο την Θράκη, θέλουμε να διαιρέσουμε την Περιφέρειά μας σε δύο;», διερωτήθηκε ο Χριστόπουλος Τοψίδης, ενώ στη μεγάλη εικόνα ζήτησε από την Περιφέρεια «να είναι προετοιμασμένη», δηλαδή και να έχει προτάσεις και να προλάβει να τις καταθέσει.

Απαντώντας, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος είπε: «η σύσταση της Επιτροπής είναι ιδιαίτερα θετικό, δείχνει το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το κομμάτι της Περιφέρειάς μας που είναι η Θράκη. Έθεσα στην κα Μπακογιάννη το ότι δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Ανατολική Μακεδονία», ενώ επί της προετοιμασίας, απάντησε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει διεκδικούμενα έργα από την κυβέρνηση, που είναι γνωστά σε αυτή, ενώ τον σχεδιασμό του έχει καταθέσει ουκ ολίγες φορές ενώπιον των πολιτών.

Πως η ελάσσονα αντιπολίτευση εδώ και 20 ημέρες έχει εκδώσει αναλυτική ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει ως «λάθος» το «να γίνει προσπάθεια ανάπτυξης της Θράκης μεμονωμένα από τους άλλους δύο νομούς της Περιφέρειας», θύμισε ο Κώστας Κατσιμίγας, ζητώντας η Επιτροπή επί της ουσίας να αλλάξει όνομα σε Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης. Πρότεινε, επίσης, οι αποφάσεις της Επιτροπής να αποφασιστούν από την αιρετή Περιφέρεια.

«Η Θράκη έχει μία συμβολική σημασία, γι’ αυτό καλά κάνει και ονομάζεται (της Θράκης)», είπε από θέσης του ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σιμιτσής, ο οποίος πάντως ξεκαθάρισε η δήλωσή του γίνεται «ύστερα από την αποδοχή ότι θα ασχοληθούν με τα προβλήματα όλης της Περιφέρειας», δείχνοντας εμπιστοσύνη στα μέλη της Επιτροπής ότι η υπόσχεση θα τηρηθεί.

Τι αποφασίστηκε
«Να υπάρξει μία διαπαραταξιακή Επιτροπή της ΠΑΜΘ όπου θα συζητήσουμε ώριμα και να καταθέσουμε προτάσεις. Θα έρχεται να συμπληρώσει το έργο της Διακομματικής», ζήτησε ο κος Σιμιτσής, επί των προτάσεων.

Ως προς την ουσία πάντως της Διακομματικής αμφέβαλλε έντονα ο Χρήστος Τρέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης, θυμίζοντας την προ 30 ετών αντίστοιχα συγκληθείσα Επιτροπή, για να πει: «Ζούμε τη μεγαλύτερη φτώχεια από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας και της ΕΕ. Οι προτάσεις και τα έργα τί θα έχουν ως κριτήριο: την κάλυψη των λαϊκών αναγκών ή μεγάλα συμφέροντα;».

«Το θέμα είναι οι πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, όχι τα επικοινωνιακά», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θόδωρος Περεντίδης.

«Φαντάζομαι ότι τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα, ζητούμενη είναι η λύση τους», είπε ο Ανδρέας Καραγιώργης, επικεφαλής της τελευταίας σε δύναμη παράταξης.

Πως δεν διαφωνεί να συζητήσει «μέσα σε εύλογο διάστημα» κατ’ ιδίαν με τους επικεφαλής των παρατάξεων, είπε ο Χρήστος Μέτιος, εξηγώντας πάντως ότι «δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε τις προτάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο».

Τελικά, αυτό ήταν που αποφασίστηκε, το επόμενο διάστημα να πραγματοποιηθεί συνάντηση περιφερειάρχη και επικεφαλής παρατάξεων. Σε αυτή τη συνάντηση ο καθείς θα σπεύσει με τις δικές του προτάσεις -εγγράφως-, αλλά μόνο για σοβαρά προβλήματα και ζητήματα, καθώς και υποδομές, όπως ακούστηκε. Οι προτάσεις θα κατατεθούν εγγράφως και μετά θα απασχολήσουν ξανά το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πάντως, στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, ο περιφερειάρχης εξέφρασε την αισιοδοξία του καθώς και την ετοιμότητα της Διοίκησης, λέγοντας «έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για σημαντικά έργα και συγκεκριμένες πολιτικές».

Η συγκρότηση της ιδιότυπης αυτής «Διαπαραταξιακής Επιτροπής» των επικεφαλής αποφασίστηκε ομόφωνα από το Σώμα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και