fbpx Περιφέρεια ΑΜΘ: Πρώτη αναδίπλωση στο θέμα της ΤΕΡΝΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΠΑΝΤΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ «ΚΛΕΙΣΕΙ»

Περιφέρεια ΑΜΘ: Πρώτη αναδίπλωση στο θέμα της ΤΕΡΝΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΡΝΑ
Περιφέρεια ΑΜΘ

Η επένδυση θα ξαναζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ

Δήμος Μπακιρτζάκης

Μία σημαντική εξέλιξη με αρνητικό πρόσημο προκάλεσε τελικά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που έγινε με τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Τετάρτης 19 Μαΐου. Στο «ηλεκτρονικό» τραπέζι της συζήτησης ήρθε και πάλι το θέμα κατασκευής νέου εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, καθώς σύσσωμη η αντιπολίτευση έθεσε εν αμφιβόλω την προηγούμενη γνωμοδότηση του οργάνου, που ήταν θετική και τελικά η επανασυζήτηση του θέματος και η εκ νέου ψηφοφορία ανάγκασαν τη Διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση και να παραπέμψει το θέμα για νέα συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του οργάνου.

Με λίγα λόγια, στη δεδομένη χρονική στιγμή, το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ δεν έχει γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επικείμενης επένδυσης της ΤΕΡΝΑ στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, αφού έχει ανακαλέσει τη σχετική απόφαση που είχε λάβει πριν από έναν μήνα.

Το χρονικό
Όπως είναι γνωστό, η ΤΕΡΝΑ εκδήλωσε ενδιαφέρον κατασκευής μίας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής, με τη χρήση φυσικού αερίου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ κλήθηκε πριν από έναν μήνα να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης επένδυσης και με οριακή πλειοψηφία έδωσε θετική απάντηση.

Όπως είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κωστής Σιμιτσής, εκείνη η γνωμοδότηση ήταν θετική «με την προϋπόθεση ότι θα ενσωματωθούν και οι προτάσεις του κου Τσαλικίδη». Σημειώνεται ότι ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης επικαλούμενος και την επαγγελματική του ιδιότητα, είχε ζητήσει η γνωμοδότηση να είναι θετική αλλά με αυξημένους περιβαλλοντικούς όρους δεδομένου του βεληνεκούς της επένδυσης (σ.σ. πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα Σιμιτσή, καθώς οι συνεδριάσεις του Π.Σ. την περίοδο της καραντίνας δεν είναι προσβάσιμες στα ΜΜΕ!).

Μεταξύ των δύο συνεδριάσεων όμως η αντιπολίτευση εξέγειρε ενστάσεις επί της γνωμοδότησης, που κατά τον κο Σιμιτσή «δεν γράφτηκε όπως θα το ήθελε ο κος Κατσιμίγας και ζήτησε να ξαναγραφεί η απόφαση» και έτσι στη συνεδρίαση της 19ης Μαΐου το θέμα συζητήθηκε ξανά και η εκ νέου ψηφοφορία δεν έφερε το ίδιο αποτέλεσμα, καθώς όπως είναι γνωστό η παράταξη που διοικεί την Περιφέρεια ΑΜΘ δεν έχει και την πλειοψηφία στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Τουτέστιν, η προηγούμενη απόφαση ανακλήθηκε και η νέα ορίζει ότι το θέμα της ΤΕΡΝΑ πρέπει να συζητηθεί εκ νέου σε διά ζώσης συνεδρίαση του οργάνου και μάλιστα με την παρουσία εκπροσώπου της εταιρίας ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα των συμβούλων.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη ανησυχία της αντιπολίτευσης είναι ο όγκος των ρύπων του εργοστασίου της ΤΕΡΝΑ ο οποίος δύναται να έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις κι επίσης δύναται να «μπλοκάρει» τη ΒΙ.ΠΕ. και να μην επιτρέπει την δημιουργία άλλων εργοστασίων αν αθροιστεί με τον αντίστοιχο του εργοστασίου της ΔΕΗ και αγγίξουν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο.

Κ. Σιμιτσής: «Διυλίζουμε τον κώνωπα»
Προφανώς, η «ανατροπή» που οδήγησε το Περιφερειακό Συμβούλιο σε προσωρινή έστω αναδίπλωση δεν έτυχε θετικής αντιμετώπισης από τη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ με τον κο Σιμιτσή να σχολιάζει ότι «δεν χρειαζόταν αυτό το πισωγύρισμα» καθώς και ότι «διυλίζεται ο κώνωπας και καταπίνεται η κάμηλος».

Παρέμβαση Καζάκου
Παρεμβαίνοντας στο ράδιο Χρόνος 87.45fm η σύμβουλος της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Φελίνα Καζάκου, εξέφρασε την άποψη ότι «οι άνθρωποι (εν. η διοίκηση) πάνε να κάνουν ανάπτυξη στην πλάτη ενός ιδιώτη» και κατηγόρησε ευθέως την διοικούσα (συν)παράταξη ότι δεν έχει κανένα οργανωμένο σχέδιο ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας για την μετά-Covid εποχή και ως εκ τούτου κάνει σπασμωδικές κινήσεις.

Διευκρίνισε δε, ότι η ίδια αλλά και η παράταξη στην οποία ανήκει δεν τάσσονται κατά της επένδυσης της ΤΕΡΝΑ, αλλά διερωτήθηκε: «για ποιο λόγο πρέπει να πιέσουμε τόσο πολύ μία κατάσταση, όταν υπάρχουν θέματα που μας απασχολούν και χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τον εκπρόσωπο της εταιρίας;». 

Για τον κο Σιμιτσή από την άλλη, η ανάκληση της απόφασης υποδηλώνει «μία καχυποψία τόσο προς τις υπηρεσίες και τον περιφερειάρχη ότι δεν μπορεί να διαπραγματευτεί σοβαρά, αλλά και προς τον ίδιο τον επενδυτή, που είναι μία δύναμη διεθνούς επιπέδου και μπορεί να κάνει τη δουλειά σωστά».

Η κα Καζάκου, εν τέλει, εκτιμά ότι «αυτό που ενόχλησε τη Διοίκηση ήταν η ήττα» και εν τέλει το μόνο δεδομένο είναι ότι στο τέλος Ιουνίου, οπότε και θα ξανακληθεί σε συνεδρίαση το Σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το θέμα της ΤΕΡΝΑ θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και κάποιος εκπρόσωπος της στην αίθουσα «Γιώργος Παυλίδης».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.