fbpx Περιφέρεια ΑΜΘ: 2.000-15.000€ ανά πληττόμενη επιχείρηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΚΡΙΤΗΡΙΑ - ΠΟΣΑ - ΠΑΓΙΔΕΣ

Περιφέρεια ΑΜΘ: 2.000-15.000€ ανά πληττόμενη επιχείρηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Χρήστος Μέτιος

Λευκός «καπνός» για το πρόγραμμα Μέτιου - έτσι θα πάρετε τα χρήματα - οι «ευνοημένοι» και οι «χαμένοι»

Διονύσης Βοργιάς

Λευκός «καπνός» βγήκε χθες, από το κτίριο της πρώην Νομαρχίας, όπου ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ενημέρωσε τον επιχειρηματικό κόσμο για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέα ενίσχυσης που θα «τρέξει» η Περιφέρεια ΑΜΘ, μέσω του ΕΣΠΑ. Ο περιφερειάρχης έκανε γνωστό το πρόγραμμά του στο σύνολο και ο «Χ» καταγράφει όλα τα δεδομένα: κριτήρια, ποσά, παγίδες.

Συνολικά, οι πόροι που θα διατεθούν είναι 45εκ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, ενώ μπορούν να διατεθούν ακόμη και περισσότερα από 90εκ ευρώ. Η ενίσχυση είναι μη επιστρεπτέα, δηλαδή όχι σε μορφή δανεισμού, και στοχεύει στο να απαλύνει τις επιχειρήσεις από τις πληγές του κορωνοϊού.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: Όλα τα δεδομένα

 • Για να μπορέσουν να λάβουν την ενίσχυση, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν δύο συν ένα κριτήρια:
 • Πρώτον, να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας 
 • Δεύτερον, να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
 • Επιπλέον, θα πρέπει να είναι «πληττόμενη» επιχείρηση, όπως καταγράφεται στη λίστα (βλ. παρακάτω).

Η τελευταία προϋπόθεση φαίνεται να είναι και η πιο «ελαστική» καθώς σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων θεωρούνται «πληττόμενες».

Ωστόσο, οι δύο βασικές προϋποθέσεις αποτελούν «πονοκέφαλο» για αρκετούς επαγγελματίες. Στις επιχειρηματικά δοκιμαζόμενη Περιφέρεια ΑΜΘ πλήθος επαγγελματιών στερούνται φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας (λόγω σωρευμένων χρεών ετών), ενώ -αναφορικά με το κριτήριο μη απόλυσης εργαζομένων- φαίνεται πως οι κλάδοι που έχουν πληγεί περισσότερο, είναι κι αυτοί που πράγματι έχουν μειώσει το προσωπικό τους.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, η υποβολή των δικαιολογητικών θα γίνει μέσω της ΔΕΣΜΟΣ. Ο Χρήστος Μέτιος μάλιστα έκανε «παράκληση» προς τους επιχειρηματίες, «να μην κατατεθούν όλες οι αιτήσεις μαζί τις πρώτες μέρες αλλά σταδιακά, όσο αυτό είναι δυνατό, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με το πληροφοριακό σύστημα». Βεβαίως, οι επαγγελματίες που ήδη έχουν περιμένει αρκετούς μήνες και κάνουν λόγο ακόμη και για ζήτημα βιωσιμότητας, ενδέχεται να σπεύσουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες, όπως είναι λογικό. Οι καταθέσεις δικαιολογητικών γίνονται από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.

ΠΟΣΑ: Ο πίνακας κατανομής
Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε πως η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000€ έως 15.000€, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας. Αναλυτικά η κατανομή των ποσών στον πίνακα που ακολουθεί:


 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Η λίστα πληττόμενων
Σύμφωνα με την εκτίμηση του περιφερειάρχη, «η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 - 30.000 επιχειρήσεις συνολικά όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων». Στη συνέχεια, κατέγραψε ενδεικτικά (όχι εξαντλητικά) τους κλάδους που λογίζονται ως πληττόμενοι άρα ενισχύονται:

 • Τα ορυχεία και τα λατομεία
 • Η μεταποίηση
 • Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου
 • Η παροχή νερού
 • Η επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων
 • Οι κατασκευές
 • Το χονδρικό και λιανικό εμπόριο
 • Τα συνεργεία αυτοκινήτων
 • Οι μεταφορές και η αποθήκευση
 • Τα ξενοδοχεία και η εστίαση
 • Η ενημέρωση και η επικοινωνία
 • Η διαχείριση ακίνητης περιουσίας
 • Οι επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες
 • Η εκπαίδευση
 • Η υγεία και η κοινωνική μέριμνα
 • Οι τέχνες και η ψυχαγωγία
 • Οι υπηρεσίες

«Προσαρμογή» στις ανάγκες ή αστερίσκοι που θα κοστίσουν;
Σύμφωνα πάλι με τον περιφερειάρχη, το πρόγραμμα αυτό είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ, διότι «το 80% των επιχειρήσεων της ΠΑΜΘ είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζομένους, όπως επεσήμανε». Κατ’ αυτό τον τρόπο «η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση. Με την ενίσχυση που θα λάβουν, οι επιχειρήσεις θα μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκια, μισθούς, φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές, να επενδύσουν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην τηλε-εργασία και να προμηθευτούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους τους».

Επί της ουσίας των πραγμάτων τώρα, πράγματι φαίνεται πως θα ενισχυθεί η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας, χωρίς μία δύσκολη διαδικασία «υπολογισμού». Πλην όμως, φαίνεται να μην έχει ληφθεί υπ’ όψιν, το μέγεθος της «καταστροφής» που υπέστη κάθε επιχείρηση, δηλαδή -πολύ απλά- παίρνουν τα ίδια χρήματα δύο επιχειρήσεις με 10 εργαζομένους, ενώ η μεν πρώτη μπορεί να είδε τον κύκλο εργασίας της να μειώνεται κατά 90%, η δε δεύτερη κατά μόλις 10%. Επίσης, είναι αρκετά πιθανό η σφοδρότερα πληττόμενη να έχει απολύσει εργαζόμενο, άρα εν τέλει να μη λάβει καθόλου ενίσχυση! Επίσης, το πρόγραμμα εξαιρεί επιχειρήσεις με περισσότερους από 49 εργαζομένους, αν και ο περιφερειάρχης παρέπεμψε τις μεγάλες επιχειρήσεις σε άλλα «ανοιχτά» προγράμματα στήριξης.

Λιγότερα… για περισσότερους
Όπως κατέγραψε ο περιφερειάρχης, υπάρχουν πέντε διαφορές του προγράμματος από τα αντίστοιχα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από άλλες Περιφέρειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εν λόγω πρόγραμμα:

«Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000€.

Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.

Δεν θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021. 

Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.

Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%».

Στη μεγάλη εικόνα των πραγμάτων, φαίνεται ότι η Περιφέρεια είχε τη διάθεση να μοιράσει λιγότερο χρήματα αλλά σε περισσότερους επιχειρηματίες. Όπως κάθε απόφαση ενίσχυσης, όμως, έτσι κι αυτή, αναμένεται να έχει ευνοημένους και χαμένους. Σε πρώτη ανάγνωση, φαίνεται πως ευνοούνται οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και η ελαφρώς πληττόμενες, ενώ «χάνουν» όσες είδαν τον κύκλο εργασίας τους να «ναυαγεί» και ήλπιζαν σε μεγαλύτερη χρηματική στήριξη.

Το προσωπικό στοίχημα

Όλα όσα καταγράφηκαν παραπάνω, αναμένεται να μπουν στο «μικροσκόπιο» του επιχειρηματικού κόσμου, έχοντας κι ως δεδομένη την πρόσφατη επιστολή των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, τα οποία ζητούσαν περί τα 70εκ ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης από την ΠΑΜΘ.

Όλα τα παραπάνω, όμως, ενέχουν επίσης κι ένα προσωπικό στοίχημα για τον περιφερειάρχη Μέτιο. Στην χθεσινή εισαγωγή του, δεν το έκρυψε κι ο ίδιος: «[…] αποφασίσαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα στήριξης το οποίο θα ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες της δικής μας Περιφέρειας και θα συμπεριλάμβανε το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό επιχειρήσεων. Όταν είδαμε ότι αυτό είναι εφικτό να προχωρήσει, τότε κάναμε την πρώτη ανακοίνωση των 25 έως 30 εκ€. Και ενώ προχωρούσε ικανοποιητικά ο σχεδιασμός του προγράμματός μας, υπήρξε οδηγία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ οι Περιφέρειες να ακολουθήσουν το υπόδειγμα πρόσκλησης που είχε εκδώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εμείς, παρά την οδηγία, αποφασίσαμε να επιμείνουμε στο σχεδιασμό που είχαμε ξεκινήσει και να τον ολοκληρώσουμε γιατί πιστεύαμε ότι θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα συμφέροντα των επιχειρήσεών μας. Σημειώνω ότι πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειάς μας είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους. Επιμείναμε λοιπόν στο δικό μας σχεδιασμό και τα καταφέραμε. Μετά από συστηματική δουλειά, το πρόγραμμά μας εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στις 25 Σεπτεμβρίου και είναι πλέον έτοιμο να εφαρμοστεί».

«Επιμείναμε» και «τα καταφέραμε», είπε λοιπόν χθες ο περιφερειάρχης, ο οποίος επέλεξε… να μην το κάνει όπως ο Τζιτζικώστας, ευελπιστώντας μερικούς μήνες από σήμερα να λέμε «κάντο όπως ο Μέτιος». Το ταμείο, όμως, ως συνήθως θα γίνει στο τέλος.

Βίντεο:

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που