fbpx Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Νέα Δημοκρατία κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
Η ΘΡΑΚΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ

Περιφέρεια ΑΜ-Θ και Νέα Δημοκρατία κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Νομική ΔΠΘ
Περιφερειακό Συμβούλιο
Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Στο περιφερειακό συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα και διαπιστώθηκε η ομόφωνη εναντίωση, στην Αθήνα με τον κο Μητσοτάκη συναντήθηκαν άνθρωποι της Νομικής ΔΠΘ και του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής θέτονται κι επίσημα η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Νέα Δημοκρατία, κάτι που έγινε γνωστό στο πλαίσιο της βραδινής συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της 19ης Δεκεμβρίου και της πρωινής συνάντησης φορέων με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα την 20η Δεκεμβρίου.

Κάτι πιο δυναμικό από ψήφισμα θέλουν οι άνθρωποι της Νομικής
Κάτι ακόμη πιο δυναμικό από ένα ψήφισμα που θα μείνει στο συρτάρι, ζήτησαν από τους ανθρώπους της ΠΑΜ-Θ οι εκπρόσωποι του νομικού κόσμου της Κομοτηνής που βρέθηκαν στην συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νομικής Ιωάννης Μπέκας, η καθηγήτρια Νομικής Λευκή Κιοσσέ - Παυλίδου και ο αντιπρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Αργύρης Χουρμουζέλης παρέστησαν στην συνεδρίαση και υπερτόνισαν τα επιχειρήματα κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής.

Με την ελπίδα η κυβέρνηση να πάρει πίσω την εξαγγελία, όπως το '93 με την εξαγγελία Νομικής στην Πάντειο, τοποθετήθηκε ο κος Μπέκας και ανέδειξε την υποστελέχωση και την έλλειψη κονδυλίων στη Νομική Κομοτηνής.  "Έχουμε μόνο 59 μέλη ΔΕΠ, θα φύγουν άλλα 28 τα επόμενα χρόνια", είπε σχηματικά για την υποστελέχωση και το ότι αυτή θα επιδεινωθεί με την ίδρυση μίας νέας - η οποία θα θεωρείται 'επαρχιακή' - Νομικής. "Είναι μοιραίο τα επόμενα δέκα χρόνια να φθίνει η Νομική, μέχρι να κλείσει", είπε, και διαπίστωσε "δεν θέλουμε μόνο ένα ψήφισμα από εσάς, θέλουμε και αυτό και επιπλέον πίεση από πλευράς σας".

Λιγότεροι φοιτητές θα επιλέγουν τη Νομική Κομοτηνής αν ιδρυθεί τέταρτη σχολή δίπλα στην Αθήνα, εξήγησε η κα Κιοσσέ. "Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από τον ανταγωνισμό", είπε, αναδεικνύοντας μία σειρά προτερημάτων κι επιτυχιών της ακριτικής Νομικής, αλλά "μας φοβίζει η απόσταση", δεν έκρυψε, ανασκευάζοντας κατόπιν ένα - ένα τα υπουργικά επιχειρήματα.

"Διαβλέπουμε όλοι τον κίνδυνο υποβάθμισης", είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα υποβαθμιστεί μονό η Νομική αλλά μακροπρόθεσμα και το πτυχίο των νυν αποφοίτων της. "Χωρίς να είμαι απρεπής,  θέλουμε από εσάς κάτι πιο δυναμικό, που να κάνει αίσθηση", τόνισε.

Τον υπερπληθυσμό του επαγγέλματος ανέδειξε ο κος Χουρμουζέλης και διερωτήθηκε "ποιος ο λόγος να ιδρυθεί μία ακόμη σχολή", αναδεικνύοντας πως το επιχείρημα ότι δεν θα εισαχθούν περισσότεροι φοιτητές στις σχολές δεν είναι πειστικό, καθώς αυτό μπορεί να αλλάξει εύκολα με μία μόνο απόφαση από χρονιά σε χρονιά. "Το ΔΠΘ θα ήταν πρώτο στην Ευρώπη αν του δίναμε αυτά τα κονδύλια", είπε σχηματικά για τα χρήματα που θα σπαταληθούν, ώστε να στηθεί μία ακόμη Νομική, την ίδια ώρα που οι υπάρχουσες αντιπαλεύουν σειρά ζητημάτων καθημερινά.

Ομόφωνο "όχι" της ΠΑΜ-Θ
Το "όχι" από πλευράς περιφερειακών συμβούλων ήταν ομόφωνο. Η συζήτηση ξεπέρασε την μία ώρα, καθώς πλήθος περιφερειακών συμβούλων τοποθετήθηκε επί του θέματος, με τον περιφερειάρχη Χρ. Μέτιο να λέει σχηματικά "ο στόχος είναι κοινός".

Να πάρει το ζήτημα πανελλαδικές διαστάσεις με κάθε πρόσφορο μέσο, "να μην περιοριστούμε σε ένα ψήφισμα", ζήτησε ο Β. Τραϊφόρος της Γνώσης και Συνεργασίας. "Έχουμε 17 βουλευτές στην ΠΑΜ-Θ. Να τους ακούσουμε δημόσια, να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους", πρόσθεσε ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Αλ. Ιωσηφίδης. "Είναι καθήκον μας να προτάξουμε το κυρίαρχο επιχείρημα, την απογύμνωση Θράκης και Ροδόπης", τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης. "Να γίνει κάτι δυναμικό, να παράξουμε ένα γεγονός που θα στρέψει την δημοσιότητα στην περιοχή μας", ζήτησε ο περιφερειακός σύμβουλος της Κοινωνικής Συμμαχίας Π. Δαμιανιδης, προτιθέμενος ακόμη και να παραιτηθεί ώστε να πάρει διαστάσεις το ζήτημα. Θέση επί του θέματος πήραν κι άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι. "Το ψήφισμα είναι το πρώτο βήμα. Το θέμα είναι σοβαρό και αποτελεί θέμα ανάπτυξης της περιοχής μας", είπε κλείνοντας την συζήτηση ο περιφερειάρχης.

Θέση πήρε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Θέση κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής, οπουδήποτε στην Ελλάδα, πήρε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Αθήνα βρέθηκαν χθες, προκειμένου να συναντηθούν μαζί του η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου, ο κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ Χρήστος Μαστροκώστας και μία σειρά επιτελικών νομικών και δικηγόρων από Κομοτηνή και άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως και μέλη του συλλόγου φοιτητών Νομικής ΔΠΘ. Κατά την συζήτηση ο κος Μητσοτάκης εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της ΝΔ και προτάθηκε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να ανακινήσει το ζήτημα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το γνωστό κρυφτούλι όσον αφορά την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και των πολιτών,  παίζουν πάλι υγειονομικές αρχές και  ΕΟΔΥ,   στα στοιχεία που δίνονται για το επιδημιολογικό φορτίο.