fbpx Το "παζλ" του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής συμπληρώθηκε
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Το "παζλ" του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής συμπληρώθηκε

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νοσοκομείο Κομοτηνής
Γιώργος Φιλιππίδης
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η πρόεδρος του Johns Hopkins Medicine βρέθηκε στο Σισμανόγλειο, μαζί με ανθρώπους του Ιδρύματος "Νιάρχος"


Οι μελέτες υδροδότησης, βιολογικού καθαρισμού, οδοποιίας θα είναι έτοιμες μέχρι το τέλος του χρόνου, δεσμεύεται ο Δ. Καρασταύρου


Τον πρόεδρο του ιδρύματος "Νιάρχος" Αν. Δρακόπουλο, τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Ρ. Ντάνιελς και τον αρχιτέκτονα Ρ. Πιάνο συνάντησε ο Αλ. Τσίπρας

Διονύσης Βοργιάς

Με διπλή συνάντηση σε Κομοτηνή και Αθήνα το "παζλ" του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής συμπληρώθηκε, με τις τελευταίες λεπτομέρειες, πριν την αρχή του μεγάλου αυτού εγχειρήματος, να ολοκληρώνονται. 

"Νιάρχος" και "Johns Hopkins" στην Κομοτηνή
Στην Κομοτηνή βρέθηκε κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μαζί με εκπροσώπους της Johns Hopkins Medicine του Johns Hopkins Hospital. Οι απεσταλμένοι κατέφτασαν στην Κομοτηνή περί τις 11:30, όπου τους υποδέχθηκαν από κοινού ο διοικητής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης και ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ευστράτιος Πλωμαρίτης, προκειμένου να γίνει συνάντηση, παρόντων εκπροσώπων εργαζομένων, λοιπών εμπλεκομένων, και του τοπογράφου-μηχανικού και προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρη Καρασταύρου.

Η Pamela D. Paulk στον "Χ"
Ο "Χ" είχε την ευκαιρία να καταγράψει ένα σχόλιο από την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της Johns Hopkins Medicine. Οι άνθρωποι του μεγάλου αυτού νοσοκομείου των Η.Π.Α. συνεργάζονται με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, προκειμένου να παράσχουν την τεχνογνωσία, δηλαδή να δουν το πώς ακριβώς πρέπει να κατασκευαστεί το νοσοκομείο, για να καταστεί λειτουργικό για ασθενείς, ιατρούς, προσωπικό, επισκέπτες. "Οι ασθενείς, ιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό αυτής της δομής, θα πρέπει να είναι πολύ ενθουσιασμένοι αναφορικά με το νέο νοσοκομείο. Στην Johns Hopkins Medicine είμαστε χαρούμενοι που θα μπορέσουμε να προσφέρουμε τις συμβουλές μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μαζί και με τους υπόλοιπους εκλεκτούς συνεργάτες του Ιδρύματος, για να δημιουργήσουμε το καλύτερο, με την πιο σύγχρονη τεχνολογία, νοσοκομείο για τους ντόπιους", ήταν το σχόλιο της κας Paulk. 

Γ. Φιλιππίδης: "Πολύ παλιό το Νοσοκομείο μας"
Την εικόνα του τί ισχύει στο Σισμανόγλειο, έδωσε τους καλεσμένους ο διοικητής Γιώργος Φιλιππίδης, που μίλησε για την παλαιότητα της δομής που δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και την ανησυχητική διαπίστωση ότι "το κτίριο έχει σοβαρά θέματα στατικότητας". Ανέδειξε ότι 30-40% των κατοίκων της Ροδόπης πάνε σε άλλα νοσοκομεία, κυρίως εξαιτίας των υποδομών του, ενώ την ίδια στιγμή το νοσοκομείο καλείται να καλύψει πάνω από 120.000 ανθρώπους συνολικά, δηλαδή μόνιμους κατοίκους, φοιτητές, στρατιωτικούς κι επισκέπτες. Επίσης, ενημέρωσε τους καλεσμένους για τις ενέργειες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με νέο εξοπλισμό και προσλήψεις ιατρών, καθώς και για τα ευχάριστα νέα σχετικά με το νέο Νοσοκομείο που ανέδειξε σε προηγούμενο δημοσίευμα ο "Χ", δηλαδή αναφορικά και με τη λειτουργία Ψυχιατρικής στο Νέο Νοσοκομείο, καθώς και άλλες βελτιώσεις όπως περισσότερες κλίνες. 

Ερωτήματα και απαντήσεις για την στελέχωση του Νέου Νοσοκομείου
Πολλές ήταν οι ερωτήσεις που ακούστηκαν κατά τη μακρά συζήτηση, αναφορικά με το πώς θα στελεχωθεί το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, μιας που σπουδαίοι ιατροί δεν θα έχουν οικονομικά κίνητρα για να έρθουν στην περιοχή, κίνητρα που θα κληθεί να βρει η τοπική κοινωνία, όπως για παράδειγμα ο Δήμος Κομοτηνής. "Υπήρχε έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά ήρθαν νέοι ιατροί κι αυτό αύξησε τις ανάγκες του νοσοκομείου, γιατί αυξήθηκαν οι επεμβάσεις που γίνονται", απάντησε ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Ευστράτιος Πλωμαρίτης που αναγνώρισε τις μικρές οικονομικές δυνατότητες της Πολιτείας αλλά και το ότι "γίνεται τεράστια προσπάθεια αναδόμησης του συστήματος υγείας, γι αυτό γίνεται και η παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, και για να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία". 

Μίλησε για τα 23εκ ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, που "μεταφράζονται" σε νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στα νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, συγκαταλέγοντας τον εξοπλισμό αυτό ως ένα κίνητρο για τους νέους επιστήμονες ώστε να εργαστούν σε αυτά. Αναφορικά με το ιατρικό προσωπικό, ο Γιώργος Φιλιππίδης από πλευράς του εξήγησε ότι "έχουμε και τώρα καλούς ιατρούς, έχουν και τα περιφερειακά ιατρεία καλούς ιατρούς".

Μελέτες μέχρι το τέλος του 2018
Το έργο αυτό είναι πολυδιάστατο, καθώς από τη μία θα προχωράει η κατασκευή του Ιδρύματος "Νιάρχος" από την άλλη, τοπικά, θα πρέπει να προχωρούν ζητήματα όπως οδοποιία, υδροδότηση, βιολογικός καθαρισμός, και άλλα. Προς την κατασκευή των τελευταίων, έχει γίνει δωρεά - προς τον Δήμο Κομοτηνής και τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής - των μελετών που απαιτούνται για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών, από τον Σύλλογο Διπλωματούχων Τοπογράφων Μηχανικών Ροδόπης. 

Πρόκειται για ενέργεια που πραγματοποιείται για πρώτη φορά, μετά από σχετική πρωτοβουλία του προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής και μέλους του εν λόγω συλλόγου, Δημήτρη Καρασταύρου, ο οποίος - παρών στην συζήτηση - δεσμεύτηκε: "Υπολογίζουμε μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε πλήρεις μελέτες κι αυτό δεν είναι δύσκολο για μας. Θα έχουμε κοινό χρονοδιάγραμμα", ενώ υπενθύμισε πως, αν δεν υπήρχε αυτή η δωρεά, και περνούσαμε σε διαγωνιστικές διαδικασίες, το όλο χρονοδιάγραμμα θα πήγαινε πίσω.

Αθήνα: Συνάντηση Τσίπρα - "Νιάρχος"
Το μεσημέρι της Τετάρτης, όχι στην Κομοτηνή αλλά στην Αθήνα, με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για να ενημερωθεί σχετικά με τον σχεδιασμό των έργων στον τομέα της Υγείας που έχει αναλάβει το Ίδρυμα με την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας με την Ελληνική Δημοκρατία, τον Μάρτιο του 2018. 

Όπως ανέφερε σχετική ανακοίνωση, στην συνάντηση συμμετείχαν ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει τον σχεδιασμό των έργων υποδομής Ρέντζο Πιάνο, καθώς και ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου "Johns Hopkins" Ρόναλντ Ντάνιελς.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όνειρο θερινής νυκτός για το νέο ακαδημαϊκό έτος το τμήμα Ψυχολογίας του ΔΠΘ για το Διδυμότειχο.