fbpx Πατρινές αντιδράσεις στην ...αντίδραση της ΑΜ-Θ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2018 - 11:00
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ

Πατρινές αντιδράσεις στην ...αντίδραση της ΑΜ-Θ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Πάτρα

Δημοσίευμα της Γνώμης Πατρών υπεραμύνεται την ίδρυση τέταρτης Νομικής
 

Διονύσης Βοργιάς

Φυσικό επόμενο και λογικό, ήταν να υπάρξουν και θέσεις από πλευράς Πατρινών, υπέρ της ίδρυσης μίας νέας Σχολής στον τόπο τους. Ακαδημαϊκά μία νέα σχολή αναβαθμίζει σε μία νύχτα την περιοχή, οικονομικά φέρνει εκατοντάδες ακόμη φοιτητές που θα τονώσουν το τοπικό επιχειρείν.


Επομένως, έτσι όπως οι άνθρωποι στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ προσπαθούν να διασώσουν, να αναδείξουν και να εμπλουτίσουν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έτσι και οι άνθρωποι στην Πάτρα φαίνεται "να γλυκοκοιτάζουν" το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας νέας σχολής, μιας που άλλωστε οι κτιριακές υποδομές υπάρχουν και δεν απαιτείται πρώτα να κατασκευαστούν. 


Η ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Υπενθυμίζουμε ότι προχθές πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή διευρυμένη σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Σε αυτή τέθηκε επί τάπητος το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα και την πιθανή συγχώνευση του ΤΕΙ-ΑΜΘ με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών.


Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο πρυτανεύων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Σταύρος Τουλουπίδης και ο πρύτανης του ΤΕΙ-ΑΜΘ Δημήτρης Μπαντέκας, πήραν το λόγο περισσότεροι από 25 αιρετοί και εκπρόσωποι φορέων από όλη την Περιφέρεια.  Οι φορείς εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μια ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής όσο και οποιουδήποτε νέου Τμήματος θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ.


Στη σύσκεψη, ο κ. Μπαντέκας αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μέτιου για τη σύστασης κοινής επιτροπής του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων ενώ ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα θέσει την πρόταση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου. Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν πρόσθετα επιχειρήματα για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ-ΑΜΘ στο διάλογό τους με το Υπουργείο Παιδείας. Αν ωστόσο η εξέλιξη των ζητημάτων δεν είναι θετική για την περιοχή, οι φορείς της Περιφέρειας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΓΝΩΜΗΣ ΠΑΤΡΩΝ"
Όπως ήταν λογικό, η άνω σύσκεψη σχολιάστηκε και στον Τύπο της Πάτρας. Η τοπική εφημερίδα της περιοχής "Η Πρωινή Γνώμη: Ημερήσια Εφημερίδα Πατρών", με σχετικό δημοσίευμά της, σχολιάζει την αντίδραση των φορέων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.
Το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: "Διαβάσαμε και εμείς χθες, ότι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συγκάλεσε σύσκεψη φορέων της περιοχής, με θέμα τη συγχώνευση του ΤΕΙ της περιοχής με εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και των Σερρών, αλλά και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας νομικής σχολής στην Πάτρα.


Οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης λοιπόν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο δημιουργίας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα. Και η απορία μας μεγαλώνει: Γιατί, ιδιαίτερα οι ακρίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης αντιτίθενται τόσο στη δημιουργία Νομικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Πατρών; Τι νομίζουν ότι μπορεί να χάσει η περιοχή τους από αυτό το ενδεχόμενο; 


Ας μας επιτραπεί η άποψη ότι αυτό το αίσθημα… «διαφύλαξης των τοπικών συμφερόντων» που ακόμα υπάρχει σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας - και δεν βγάζουμε και την «δική μας» ουρά απ’ έξω - είναι ανούσιο, ανώφελο και αντιπαραγωγικό".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Κάθε φορά που παρουσιάζεται οποιαδήποτε  διαδικασία αξιολόγησης που  αφορά δημοσίους  και δημοτικούς υπαλλήλους, όπως και τώρα με τους εκπαιδευτικούς,  πάντα αντιδρούν οι συνδικαλιστικές τους  οργανώσεις και