fbpx Παρόντες και αναποφάσιστοι για την θέση του Δημάρχου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΝΤΟΝΟ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Παρόντες και αναποφάσιστοι για την θέση του Δημάρχου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοτικό Συμβούλιο
Δήμος Κομοτηνής

Όλα φαίνονται να κινούνται γύρω από την απόφαση Πετρίδη αν θα ξανακατέβει ή όχι


Ελ. Λαφτσή και Κ. Καραϊσκος έχουν δηλώσει επίσημα παρόντες ως επικεφαλής των παρατάξεών τους

Διονύσης Βοργιάς

Ο Μάιος του '19 πλησιάζει και, ενώ στους περισσότερους γειτονικούς Δήμους όπως και πανελλαδικά - οι δημοτικές παρατάξεις της πλειοψηφίας και της μείζονος αντιπολίτευσης, μία - μία ανακοινώνουν το πρόσωπο που θα ηγηθεί του συνδυασμού τους στις ερχόμενες εκλογές, στον Δήμο Κομοτηνής υπάρχει (εξωτερικά) σιγή ιχθύος και (εσωτερικά) έντονο παρασκήνιο.

Τι έγινε το 2014 
Οι προηγούμενες εκλογές πραγματοποιήθηκαν το 2014 και οι δημότες της Κομοτηνής έβγαλαν από τον πρώτο κιόλας γύρο ως δήμαρχο τον Γιώργο Πετρίδη. Με ποσοστό 56,11% η "Κοινωνία Πολιτών" κατάφερε να πείσει συγκεντρώνοντας 17.110 ψήφους και 25 έδρες. Ακολούθησε η παράταξη "Εμείς η πόλη" της Φελίνας Καζάκου-Βρούζου με 19,68%, 6.002 ψήφους και 7 έδρες, η παράταξη "Πολη-τική Ανατροπή" της Ελένης Λαφτσή με 11,12%, 3.392 ψήφους και 4 έδρες, ο "Σπάρτακος - παράταξη πολιτών για τον Δήμο Κομοτηνής" με τότε επικεφαλής τον Νεκτάριο Δαπέργολα, με 9,22%, 2.810 ψήφους και 3 έδρες, και η "Λαϊκή Συσπείρωση" με επικεφαλής τον Νίκο Φακιρίδη, με 3,87%, 1.179 ψήφους και 2 έδρες. Συνεπώς, η "ψαλίδα" ήταν αρκετά μεγάλη και ευθύς εξαρχής από την πρώτη Κυριακή οι παρατάξεις πήραν το μερίδιό τους στο δημοτικό συμβούλιο.

Κλειστά χαρτιά κρατάει ο Πετρίδης 
Αν και διανύουμε ανεπίσημα προεκλογική περίοδο, ο δήμαρχος Γ. Πετρίδης επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, για το αν θα είναι πράγματι εκ νέου υποψήφιος. Κάποιοι ισχυρίζονται πως ο δήμαρχος έχει κουραστεί και δεν έχει όραμα για την πόλη, κάποιοι άλλοι πως βολιδοσκοπεί την κατάσταση μη θέλοντας να βγει από νωρίς μπροστά ώστε να δει και τους χειρισμούς από τις άλλες παρατάξεις όσο κι από τη δική του. Πάντως, το ενδεχόμενο ο Γ. Πετρίδης να μην κατέβει για δήμαρχος, παρότι δεν έχει δηλώσει ρητά την βούλησή του, συγκεντρώνει σημαντικά λιγότερες πιθανότητες από το αντίθετο.

Την ίδια ώρα όμως, το παρασκήνιο είναι έντονο. Γνώστης της Κομοτηνής που έχει ασχοληθεί με τα πολιτικά δρώμενα φαίνεται να επικοινώνησε με τον δήμαρχο ζητώντας του - εμμέσως πλην σαφώς - να τον δείξει ως διάδοχο, αν δεν κατέβει τελικά. Επίσης, το επιτελικό στέλεχος της παράταξης και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Δ. Καρασταύρου έκανε κάποιες συζητήσεις για την επόμενη μέρα της παράταξης, αλλά μέχρι στιγμής έχει συνταχθεί μαζί με τον Πετρίδη, κατόπιν και σχετικής συνάντησης. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα στελέχη της παράταξης, που λόγω του χαρακτήρα τους δεν θα έβγαιναν μπροστά χωρίς πρώτα να δηλώσει ο δήμαρχος ότι δεν θα κατέβει, αλλά έχουν αποδείξει - διατηρώντας θέση ευθύνης - πως μπορούν να τακτοποιήσουν τον Δήμο Κομοτηνής και να τον διοικήσουν χρηστά.

Τέλος, όλα δείχνουν πως η δημοτική σύμβουλος Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού και οι δημοτικοί σύμβουλοι που την ακολουθούν, όπως και ο κόσμος, θα συστρατευτούν για μία ακόμη εκλογική περίοδο με την "Κοινωνία Πολιτών", κρίνοντας από τις κοινές εμφανίσεις της κας Μουσταφά Ογλού με τον Γ. Πετρίδη. Μπορεί όμως να υπάρξουν και "αντάρτες" της τελευταίας στιγμής (κυρίως λόγω "Κλεισθένη"), με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Αβεβαιότητα και στην αντιπολίτευση 
Τίποτα δεν είναι σίγουρο ούτε στην αντιπολίτευση, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του "Χ", η επιλογή επικεφαλής στην μείζονα αντιπολίτευση, θα έχει άμεση συνάφεια με την απόφαση Πετρίδη για το αν θα κατέβει ή όχι. Η Φελίνα Καζάκου, ούσα πιο έμπειρη, φαίνεται πως θα είναι η εκλεκτή για μία δεύτερη απόπειρα να πετύχει κάτι καλύτερο στα ποσοστά. Άλλωστε, η ίδια έχει αναπτύξει έντονη αυτοδιοικητική δράση το τελευταίο διάστημα και - τουλάχιστον σε συζητήσεις και στα social media - η δυναμική της έχει αυξηθεί. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά της ήταν πολύ πίσω σε σχέση με τα αντίστοιχα της "Κοινωνίας Πολιτών", άρα σε ένα ενδεχόμενο επαναληπτικό "αγώνα" καλείται να καλύψει πολύ μεγάλο έδαφος.

Την ίδια ώρα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, αν ο Γ. Πετρίδης δεν δηλώσει υποψήφιος, φαίνεται πως θα είναι άλλος ο εκλεκτός που θα διεκδικήσει τον Δήμο. Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρο του Βιοτεχνικού και Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος παραμένει στο πλευρά της κας Καζάκου, αλλά φαίνεται πως θα βγει μπροστά, μαζί με την επικεφαλής, αν η παράταξη Πετρίδη αλλάξει επίσης πρόσωπο.

Οι σίγουροι: Λαφτσή και Καραϊσκος 
Οι μόνοι που φαίνονται πανέτοιμοι να διεκδικήσουν ως επικεφαλής είναι η Ελένη Λαφτσή με την "Πολη-τική Ανατροπή" και ο Κώστας Καραϊσκος με τον "Σπάρτακο".

Όπως είχε δηλώσει στο ράδιο Χρόνος 87,5fm η κα Λαφτσή δηλώνει παρούσα ως επικεφαλής, κάτι που επιβεβαίωσε και σε χθεσινή της τηλεφωνική επικοινωνία με τον "Χ", έχοντας ανεβάσει και την αντιπολιτευτική της δράση το τελευταίο διάστημα. Άλλωστε, ο "Κλεισθένης" αναμένεται να φέρει ανακατατάξεις στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού και η "Πολη-τική Ανατροπή" θα πιέσει για πιο υψηλά ποσοστά που - ίσως - να συνεπάγονται και αυξημένες αρμοδιότητες, δεδομένου ότι μία σύμπραξη Πετρίδη - Καζάκου (ή αντίστοιχα άλλων προσώπων) θεωρείται αδύνατη, ενώ επίσης δύσκολα φαίνεται πως η διοικούσα παράταξη θα συγκεντρώσει ξανά τόσο μεγάλο ποσοστό.

Την ίδια ώρα, ο Κώστας Καραϊσκος έχει ήδη - από τον Ιούνιο κιόλας - διαμοιράσει φυλλάδια με τα οποία διαφημίζει το έργο του Σπάρτακου, στην πρώτη σελίδα των οποίων φαίνεται ο ίδιος ως επικεφαλής της παράταξης. Έχοντας έρθει στο προσκήνιο για τον πατριωτικό του αγώνα (σ.σ. Μακεδονικό - αντιδράσεις σε επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη Ροδόπη) αλλά και για ζητήματα της καθημερινότητας (σ.σ. αδέσποτα, ατμοσφαιρική ρύπανση), μεταξύ άλλων, ο Κ. Καραϊσκος φαίνεται πως έχει αυξήσει τη δυναμική του Σπάρτακου, αλλά φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως - δίχως άλλο - θα αποτυπωθεί και στην κάλπη.

Πεπειραμένος αλλά αναποφάσιστος 
Πεπειραμένος στα αυτοδιοικητικά, αλλά μέχρι στιγμής αναποφάσιστος φαίνεται πως είναι ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Φακιρίδης. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον "Χ" εξέφρασε ευθύς εξαρχής ότι η "Λαϊκή Συσπείρωση" θα προσπαθήσει να έχει δυναμικό παρόν στις εκλογές, αλλά εξήγησε πως δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο επικεφαλής για τις επόμενες εκλογές, είτε ο ίδιος είτε κάποιο "φρέσκο" πρόσωπο, επιφυλασσόμενος για ανακοινώσεις στα μέσα Οκτωβρίου. Πάντως νεαρό στέλεχος του χώρου φαίνεται να είναι έτοιμο να διαδεχθεί τον πολύπειρο κο Φακιρίδη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του