fbpx Παραβατικότητα και έλλειψη ελέγχου αχρηστεύουν τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 7 Ιουνίου, 2019 - 10:00
ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΑΜΕΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Παραβατικότητα και έλλειψη ελέγχου αχρηστεύουν τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑμΕΑ
προσβασιμότητα ΑμεΑ
Τρύφωνας Καρούντζος
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

Ο Δήμος Κομοτηνής έχει οριοθετήσει θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία και υπάρχει διάθεση να αυξηθούν περαιτέρω

Στην παραβατικότητα και στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου, βλέπει το πρόβλημα ο Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης

Δήμητρα Συμεωνίδου

Στο Δημαρχείο Κομοτηνής, στο Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στη δημοτική αγορά, στο Εργατικό Κέντρο, στο κατάστημα Public, στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, μπροστά και πίσω από το κτίριο της Νομαρχίας Ροδόπης, έξω από το παλιό κατάστημα Δωδώνη, μπροστά από το Αστυνομικό Μέγαρο Κομοτηνής, στον σιδηροδρομικό σταθμό, στο μικρό παρκινγκ έξω από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο Πανθρακικό Στάδιο, στο θέατρο του ΔΗΠΕΘΕ.

Σε όλα τα παραπάνω σημεία, τα τελευταία χρόνια μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες και σύμφωνα με την νομοθεσία ο Δήμος Κομοτηνής έχει οριοθετηθεί θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία και υπάρχει διάθεση να αυξηθούν περαιτέρω. Συμπληρωματικά στις παραπάνω λειτουργούν θέσεις εντός των υποδομών δημοσίων (π.χ. νοσοκομείο Κομοτηνής, ΔΠΘ) και ιδιωτικών φορέων (π.χ. σούπερ μάρκετ, εμπορικό κέντρο Κοσμόπολις). Επίσης, με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής έχει προβλεφθεί μέσα στην σύμβαση παραχώρησης του δημοτικού παρκινγκ, δίπλα στην πρώην νομαρχία, ο ανάδοχος να προσφέρει δωρεάν στάθμευση σε κατόχους αναπηρικής κάρτας στάθμευσης.

Θέσεις στάθμευσης υπάρχουν, σεβασμός προς τα άτομα με αναπηρία υπάρχει; Στην παραβατικότητα και στο ότι δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου, βλέπει το πρόβλημα ο Τρύφωνας Καρούντζος, πρόεδρος σωματείου ΑμεΑ Ροδόπης, απαντώντας στο ερώτημα. Πρακτικά οι δύο αυτοί παράγοντες συντελούν ώστε οι θέσεις στάθμευσης να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα με αναπηρία όταν τις χρειάζονται. "Για δύο λεπτά στάθμευσα", αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ατάκα που χρησιμοποιούν οι οδηγοί που καταλαμβάνουν θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία, μας λέει ο κος Καρούντζος και εξηγεί τι σημαίνουν αυτά τα δύο λεπτά για ένα άτομο με αναπηρία "οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία είναι δίπλα σε τράπεζες, σε δημαρχεία, σε νοσοκομεία, δίπλα σε εκκλησίες, σε σημεία όπου το άτομο με αναπηρία θα πάει για να κάνει τη δουλειά του. Ο στόχος είναι να καταλάβουν οι πολίτες ότι οι θέσεις στάθμευσης για άτομα με αναπηρία δεν έχουν γίνει τυχαία".

Στην πόλη μας υπάρχει παραβατικότητα, διαπιστώνει ο πρόεδρος του σωματείου και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί ελέγχου. Ο ίδιος κατανοεί ότι "λόγω της οικονομικής κρίσης αντί να έχουμε 100 τροχονόμους στην Κομοτηνή, έχουμε 5. Αν τύχει ένα ατύχημα στο Φανάρι και πρέπει να πάνε εκεί έφυγαν από την πόλη". Κατά τον κο Καρούντζο "πρέπει το ίδιο το κράτος να αυξήσει τους μηχανισμούς ελέγχου" και ομολογεί με θλίψη πως "δεν πιστεύω ότι η παιδεία μας μπορεί να φτάσει σε σημεία τέτοια έτσι ώστε ο υγιής άνθρωπος να αντιλαμβάνεται τι σημαίνει να σταθμεύεις που προορίζεται για κάποιον άνθρωπο που το έχει ανάγκη. Ούτε εύχομαι να έρθεις στην θέση μας για να το καταλάβεις, αυτό είναι κάτι που απεύχομαι".

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος προέβη στην πλήρη σήμανση αρκετών θέσεων στάθμευσης ατόμων με αναπηρία προκειμένου να είναι πιο ευδιάκριτες και για τους άμεσους χρήστες τους όσο και για τον σεβασμό τους από τους υπόλοιπους. Στόχος είναι μια πόλη φιλική προς κάθε πολίτη και σε αυτό ο Δήμος Κομοτηνής χρειάζεται την βοήθεια όλων αρχίζοντας από τον σεβασμό των θέσεων στάθμευσης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.