fbpx Παραδίδουν κλειδιά οι εστιάτορες της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ

Παραδίδουν κλειδιά οι εστιάτορες της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Ροδόπη
Ανέστης Βαφειάδης
ΠΟΕΣΕ
Άδωνις Γεωργιάδης

Ζητούν ρευστότητα κι όχι ειρωνείες από τους κυβερνώντες

Διονύσης Βοργιάς

Εδώ κι ένα χρόνο η πανδημία δοκιμάζει τις αντοχές των επαγγελματιών Εστίασης. Σα να μην έφτανε αυτό, οι μικροί και μικρομεσαίοι του Κλάδου, βλέπουν την ελληνική πολιτεία όχι μόνο να μην τους στηρίζει ουσιαστικά, αλλά και να τους ειρωνεύεται.

Το «κερασάκι» στην τούρτα, ήταν η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 που άφησε εκτός τους βαρέως πληττόμενους εστιάτορες και καφεπώλες, ενώ μία μέρα αργότερα το τελειωτικό -ψυχολογικό- χτύπημα ήρθε δια στόματος του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός ζήτησε από τους επαγγελματίες της Εστίασης να του παραδώσουν τα κλειδιά τους, εάν δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα, ισχυριζόμενος πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει βάλει πλάτη στα δύσκολα για τους μικρομεσαίους εστιάτορες.

Ο υπουργός έσπευσε μεν να ανασκευάσει την δημόσια τοποθέτησή του, η κυνική τοποθέτηση όμως είχε ήδη πάρει διαστάσεις. Η δημόσια διατυπωθείσα προ(σ)κληση παράδοσης των κλειδιών, έγινε αποδεκτή από τους εστιάτορες. Ανά την Ελλάδα πλέον οργανώνονται και ετοιμάζουν να καταθέσουν συμβολικά τα κλειδιά τους στο Μαξίμου.

Αδ. Γεωργιάδης: «Σκιζόμαστε κάθε μέρα για το πως θα βρούμε χρήματα και λύσεις»
Για «σπέκουλα» έκανε λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης, που με μακροσκελή του ανάρτηση υπεραμύνθηκε της ασκούμενης από την κυβέρνηση πολιτικής στήριξης των πληττόμενων καταστηματαρχών. Ο υπουργός έκανε λόγο για «πρωτόγνωρα αντίξοες συνθήκες» παρά τις οποίες «και εγώ και όλη η κυβέρνηση σκιζόμαστε κάθε μέρα για το πως θα βρούμε χρήματα και λύσεις για να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση», ενώ σε άλλη αποστροφή του ισχυρίστηκε: «Εγώ, ως επιχειρηματίας από τα νεανικά μου χρόνια, δεν θυμάμαι καμία άλλη κυβέρνηση ποτέ να έχει στηρίξει σε αυτό τον βαθμό τις επιχειρήσεις».

Στη συνέχεια περιέγραψε το ‘οπλοστάσιο’ της κυβέρνησης για τους επαγγελματίες, που συναπαρτίζουν τα μέτρα Επιστρεπτέας Προκαταβολής, αναστολής εργασίας εργαζομένης, εγγυημένων δανείων, καθώς και το τωρινό νομοσχέδιο περί πληρωμής παγίων, με τον κο Γεωργιάδη να ισχυρίζεται πως όλα τα μέτρα έχουν κοινή συνισταμένη «να μην μείνει κανένας πίσω μόνος του» .

Αναφορικά με την επίμαχη δήλωσή του, ο υπουργός απάντησε: «Σχολιάζοντας μία συνδικαλιστική υπερβολή, ότι δήθεν θα παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων τους κάποιοι από την Εστίαση, είπα ότι αν θέλουν να το κάνουν εγώ τα παραλαμβάνω. Φυσικά, η δήλωση αυτή είναι ειρωνική σε μία υπερβολή του ότι δήθεν αυτή η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις επιχειρήσεις της εστιάσεως ή και για οποιαδήποτε άλλη […] Αν κάποιος καλόπιστα θίχτηκε, θα καταλάβει τι είπα και θα με δικαιώσει».

ΠΟΕΣΕ: «Ο κλάδος μας στην κρισιμότερη θέση της ιστορίας του»
«Ο κλάδος μας βρίσκεται στο κρισιμότερη θέση της ιστορίας του. Υποσχέσεις που μας δίνουν δεν τηρούνται. Η στήριξη ανίκανη να μας βγάλει από τον κυκεώνα των απαιτήσεων. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και οι δυνάμεις μας στέρεψαν».

Με τα παραπάνω λόγια η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελματιών (ΠΟΕΣΕ) περιγράφει τη ζοφερή πραγματικότητα στον κλάδο, κατόπιν έκτακτης τηλεδιάσκεψης του ΔΣ της. Μάλιστα, η παραδοχή «ο κλάδος μας βρίσκεται στην κρισιμότερη θέση της ιστορίας του» προκαλεί προστιθέμενο προβληματισμό, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη και τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης δεν διατυπώθηκε αντίστοιχη θέση από το συνδικαλιστικό όργανο.

Παραδίδουν κλειδιά οι εστιάτορες και στη Ροδόπη
«Με πλήρη συναίσθηση ευθύνης προσπαθούμε επί σειρά ετών να αναδείξουμε τα προβλήματα του κλάδου. Με τεκμηριωμένες θέσεις και απόψεις προτείνουμε λύσεις έχοντας σαν γνώμονα την ισχυροποίηση των επιχειρήσεων Εστίασης με σκοπό της ανάπτυξη της Οικονομίας μας και την συμμετοχή μας στην προκοπή της πατρίδας μας», είναι η θέση της ΠΟΕΣΕ εν είδει απάντησης στην ειρωνεία Γεωργιάδη, με τους επαγγελματίες να προαναγγέλλουν αντιδράσεις: «Η απόγνωση η οργή και η αγανάκτηση έχουν κυριεύσει όλους τους συναδέλφους. Καιρός να αντιδράσουμε. Συνεκτιμώντας τις συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και η γενικότερη κατάσταση επιλέξαμε έναν πρωτότυπο, εφικτό και όπως φιλοδοξούμε πετυχημένο και αποτελεσματικό τρόπο. Η επιτυχία του εξαρτάται από όλους μας.  Το βάρος πέφτει στα τοπικά Σωματεία που είναι και η βάση του κλάδου».

Τα κλειδιά θα συγκεντρωθούν την επόμενη Τετάρτη 10/02 και θα παραδοθούν από αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί.

Στην Εντατική η Εστίαση
Ως προς το ουσιαστικό μέρος της διαμαρτυρίας, αυτή προέκυψε όχι μόνο ως αντίδραση στα λόγια του υπουργού, αλλά κι ως επακόλουθο του ναυαγίου για τον κλάδο του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5. Ο Ανέστης Βαφειάδης επεξηγεί: «(Η αντίδραση) προέκυψε μετά την Επιστρεπτέα 5, που ήταν μία θρυαλλίδα που ‘έσπασε’, γιατί το 60% του χώρου της Εστίασης παραμένει για επτά μήνες κλειστό αλλά πετάχτηκε έξω από την Επιστρεπτέα. Και μιλάμε… για δανειοδοτήσεις από το κράτος, όχι επιδοτήσεις, εκτός από τις δύο τελευταίες Επιστρεπτέες που στο 50% είναι επιδότηση κι όχι δάνειο». Μάλιστα, λόγω του αλγορίθμου που εφαρμόστηκαν και όσες επιχειρήσεις πήραν λεφτά, αυτά ήταν μειωμένα, ενώ ο κος Βαφειάδης εκτιμά πως «ουσιαστικά έκαναν ένα ‘μαγείρεμα’ για να πεταχτούν έξω περισσότερες επιχειρήσεις, γιατί δεν τους έβγαιναν τα κουκιά».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ και των Ζυθεστιατόρων Ροδόπης «σε άλλες χώρες δεν υπάρχει δανειοδότηση, είναι επιχορηγήσεις τα πάντα. Μόνο στην Ελλάδα έχουμε βρει την εφεύρεση των δανείων». Γι’ αυτό, οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν «επιχορηγήσεις επί του (χαμένου) τζίρου», διότι άλλωστε «επιχορηγήσεις παίρνουν οι πάντες, μόνο στην επιχειρηματικότητα -που έκλεισε με εντολή κράτους- δίνουν δάνεια. Δεν έχει λογική, διότι όταν θα γυρίσω εγώ στη δουλειά μου εν ευθέτω χρόνο, θα βρεθώ χρεωμένος, γιατί κάποιος μου είπε να κλείσω υποχρεωτικά και θα βρεθώ χρεωμένος γι’ αυτό το λόγο», περιγράφει ο κος Βαφειάδης.

Στη μεγάλη εικόνα ο κλάδος της Εστίασης χρειάζεται “οξυγόνο”, δηλαδή μη επιστρεπτέα ρευστότητα, κι αυτό είναι το βασικό αίτημα προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. «Χρειαζόμαστε νέα μέτρα στήριξης. Οι επιχειρήσεις της Εστίασης έχουν πολύ μεγάλα πάγια έξοδα», λέει ο πρόεδρος, ο οποίος δεν κρύβει πως «θα είναι πάλι μία χρονιά δύσκολη το 2021, θα είναι όλη με περιοριστικά μέτρα. Το πόσο αυστηρά ή χαλαρά θα είναι, θα είναι ανάλογα με την κατάσταση».

Καταληκτικά, ο Ανέστης Βαφειάδης ξεκαθαρίζει «η οικονομία είναι οικονομία, αλλά πάνω από όλα είναι η υγεία», γι’ αυτό καταλήγει στο εξής συμπέρασμα: «Δεν ζητούμε να μας ανοίξουν σήμερα, αλλά ζητούμε μέτρα στήριξης για όσο διάστημα είμαστε κλειστοί για λόγους υγειονομικούς».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Ζυθεστιατόρων

Στην ΟΕΒΕΣ Ροδόπης την επόμενη Τετάρτη 10/02 μαζεύουν τα κλειδιά τους τα μέλη του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής.

Η ανακοίνωση: 

Το Σωματείο Ζυθεστιατόρων Κομοτηνής συμμετέχει στην δράση κινητοποίησης «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» που αποφασίστηκε από την ΠΟΕΣΕ στο πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου για την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, εξαιτίας του lockdown λόγω πανδημίας.

Καλούμε τους συναδέλφους των ανωτέρω κλάδων και μη, να στηρίξουν την δράση μας στέλνοντας μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Η δράση Παράδοση των Κλειδιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 10 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Νομού Ροδόπης επί της οδού Σοφ. Κομνηνού 13.

Η ανακοίνωση του Σωματείου Καφεποτοπωλών

Στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής θα παραδίδουν τα κλειδιά τους επίσης την προσεχή Τετάρτη 10/02 μέλη του Σωματείου Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας.

Η ανακοίνωση:

Το Σωματείο Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφερείας συμμετέχουν στη δράση κινητοποίησης «ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ» που αποφασίστηκε από την ΠΟΕΣΕ στο πλαίσιο αντίδρασης του κλάδου για την έλλειψη στήριξης από την Πολιτεία, εξαιτίας του lockdown λόγω πανδημίας.

Καλούμε τους συναδέλφους των ανωτέρω κλάδων και μη, να στηρίξουν την δράση μας στέλνοντας μήνυμα στην κεντρική εξουσία.

Η δράση Παράδοση των Κλειδιών θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 10 Φεβρουαρίου από τις 10 το πρωί ως την 13:00.

Η παρουσία είναι επιβεβλημένη σε αυτήν την δύσκολη στιγμή για την εστίαση όσο και για όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα