fbpx Παντού αιολικά στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 10 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΑΠΟ ΚΕΧΡΟ ΩΣ… ΠΕΤΡΩΤΑ!

Παντού αιολικά στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αιολικά
Περιφέρεια ΑΜΘ

10 στις 12 Δημοτικές Ενότητες του Νομού έχουν ήδη αιολικά, τα αιτήματα αξιολόγησης συνεχίζονται

Διονύσης Βοργιάς

Αιολικά ακόμη και στον Ίσμαρο σχεδιάζουν επενδυτές, προσδοκώντας να γεμίσουν το Νομό ανεμογεννήτριες. Η αιολική ενέργεια αποτελεί μεν ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, ωστόσο το πλήθος των σχεδιαζόμενων ανεμογεννητριών, σε όλο τον ορεινό όγκο του Νομού, αλλά κι όχι μόνο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για το περιβάλλον και ηχορύπανση για τους κατοικημένους οικισμούς. Την ίδια ώρα, τα αντισταθμιστικά οφέλη των τοπικών κοινωνιών παραμένουν μικρά, σε σύγκριση με τα μεγάλη οφέλη που αποκομίζουν οι επενδυτές.

Ο χάρτης που δημοσιεύει ο σημερινός «Χ», δείχνει τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες που λειτουργούν, τις θέσεις που έχει απορριφθεί η τοποθέτησή τους, αλλά και τα εκατοντάδες σημεία που βρίσκονται σε ενδιάμεσο επίπεδο. Σε αυτά, το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας θα εγκρίνει ή όχι την κατασκευή ανεμογεννητριών. Στον χάρτη καταγράφονται, διατηρουμένων των θέσεων πόλεων και οικισμών, τα αιολικά που έχουν άδεια εγκατάστασης ή λειτουργίας ή παραγωγής, οι θέσεις απορριπτικών αποφάσεων και όσα βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης.

Ροδόπη: 10 στις 12 ΔΕ με αιολικά
Το θέμα ανακινείται, μετά και την πρόσφατη αδυναμία του Περιφερειακού Συμβουλίου, έστω να συζητήσει την κατασκευή δύο νέων αιολικών πάρκων «γίγας» μία ανάσα από τον ορεινό Κέχρο, αλλά και μερικά χιλιόμετρα βόρεια της Κομοτηνής.

Μέχρι στιγμής, μάλιστα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης –όπως καταγράφεται αναλυτικά στον επισυναπτόμενο πίνακα- λειτουργούν εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες και στους τέσσερις Δήμους του Νομού και –πιο συγκεκριμένα- στις 10 από τις 12 Δημοτικές Ενότητες του Νομού. Αιολικά λειτουργούν σε όλες τις ΔΕ των Δήμων Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών (δηλαδή ΔΕ Αρριανών, Φιλύρας, Κέχρου, Οργάνης, Αμαξάδων, Ιάσμου, Σώστου, Μαρωνείας, Σαπών), ενώ στον Δήμο Κομοτηνής λειτουργούν μόνο στην ΔΕ Κομοτηνής, με τις ΔΕ Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου να απομένουν οι μοναδικές χωρίς αιολικά, λόγω της πεδινής γεωμορφολογίας τους και –στην περίπτωση της ΔΕ Αιγείρου- του Εθνικού Πάρκου ΑΜΘ που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή.

Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ, η ΠΕ Ροδόπης έχει μακράν τη μεγαλύτερη κάλυψη με αιολικά, ποσοστιαία επί του συνολικού εδάφους της αλλά και σε επίπεδο Δημοτικών Ενοτήτων.

Στην υπόλοιπη ΠΑΜΘ αιολικά υπάρχουν:

Στην ΠΕ Ξάνθης σε 3 από τις 10 Δημοτικές Ενότητες: Μύκης, Σατρών, Ξάνθης.

Στην ΠΕ Έβρου σε 7 από τις 13 Δημοτικές Ενότητες: Αλεξανδρούπολης, Τραϊανούπολης, Φερών, Ορφέα, Σουφλίου, Τυχερού, Σαμοθράκης.

Στην ΠΕ Καβάλας-Θάσου σε 0 από τις 11 Δημοτικές Ενότητες.

Στην ΠΕ Δράμας σε 5 από τις 9 Δημοτικές Ενότητες: Δράμας, Κάτω Νευροκοπίου, Νικηφόρου, Παρανεστίου, Προσοτσάνης.

Συνολικά στην ΠΑΜΘ, οι τρεις Δημοτικές Ενότητες με τη μεγαλύτερη κάλυψη επί % της επιτρεπόμενης φέρουσας ικανότητας του εδάφους, σε αιολικά, είναι όλες στην ΠΕ Ροδόπης: ΔΕ Οργάνης 92,16%, Κέχρου 62,93%, Κομοτηνής 67,40%. 

Θέλουν αιολικά ακόμη και σε Ίσμαρο και Παπίκιο

Όπως φαίνεται στον χάρτη, επενδυτές ορέγονται κατασκευή περισσότερων ανεμογεννητριών σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως ο Ίσμαρος και τα Πετρωτά, βορειοδυτικά και νοτιοανατολικά της ιστορικής Μαρώνειας, σε έναν τόπο γεμάτο αρχαιότητες.

Συγχρόνως, επενδυτές ενδιαφέρονται και για τη βόρεια περιοχή του Δήμου Ιάσμου, στην ευρύτερη περιοχή του καταφυγίου Άγριας Ζωής Πόας-Διχάλας, αλλά και νότια του Ιάσμου στην περιοχή της Διαλαμπής. Ο ορεινός όγκος του Ιάσμου την έχει «γλυτώσει» μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω του καταφυγίου και του Παπικίου Όρους, αλλά και απόντων ασφάλτινων δρόμων, τους οποίους πολλές φορές καταστρέφουν τα βαρέα μηχανήματα που μεταφέρουν τις ανεμογεννήτριες, ενώ τους επισκευάζουν έπειτα –κατά περιπτώσεις- πλημμελώς.

Συγχρόνως, αιτήματα βρίσκονται σε αξιολόγηση για τοποθέτηση ανεμογεννητριών και στους πρόποδες της οροσειράς Ροδόπης, βόρεια της Κομοτηνής.

Την ίδια ώρα, στον ήδη γεμάτο αιολικά ορεινό όγκο του Δήμου Αρριανών, έχουν κατατεθεί αιτήσεις αξιολόγησης ακόμη και μία «ανάσα» δίπλα σε κατοικημένους οικισμούς, όπως ο Κέχρος κι η Μυρτσίσκη, ενώ στο «μέτωπο» των Σαπών, υπάρχουν αιτήματα για τοποθέτηση ανεμογεννητριών βόρεια των βιοτόπων της Κίρκης.

Παρά την παραπάνω υπό διαμόρφωση κατάσταση, οι όποιες αντιδράσεις έχουν καταγραφεί το τελευταίο διάστημα για τα αιολικά στη Ροδόπη, δεν είναι συλλογικές. Αυτό που αμφισβητείται δεν είναι η αιολική ενέργεια, αλλά η επιλογή ανεμογεννητριών ακόμη και υψηλότερων των 100 μέτρων και η χωροθέτησή τους δίπλα σε κατοικημένους οικισμούς και δίπλα σε περιοχές ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;