fbpx Πανστρατιά κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
Η ΡΟΔΟΠΗ ΦΩΝΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ

Πανστρατιά κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομική σχολή
Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Νομική ΔΠΘ

Παραμένει σε αναστολή εκπαιδευτικού έργου σε όλο το Δ.Π.Θ. μέχρι και τις 12/12

Θέση πήραν με κοινό ψήφισμα οι τέσσερις μητροπολίτες Θράκης

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη διαμαρτυρία κατά της διαφαινόμενης ίδρυσης τέταρτης Νομικής στην Πάτρα έλαβε χώρα στην Κομοτηνή, το μεσημέρι του Σαββάτου 8 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα, στην πλατεία Ειρήνης, με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών Νομικής Δ.Π.Θ. συγκεντρώθηκαν για ομιλίες και κατόπιν ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας πολλοί φοιτητές, αλλά και φορείς της Ροδόπης, δικηγόροι, δικαστικοί κι όχι μόνο, προκειμένου να εναντιωθούν στην κυβερνητική εξαγγελία περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής, όπως αυτή γνωστοποιήθηκε από την πρύτανη του πανεπιστημίου Πατρών.

Θυμίζουμε πως όλα τα τμήματα του Δ.Π.Θ. κατόπιν σχετικής απόφασης Συγκλήτου έχουν αναστείλει το εκπαιδευτικό τους έργο μέχρι και τις 12/12. Φυσικά κλειστή παραμένει και η Νομική Κομοτηνής που πρωτοστατεί στις αντιδράσεις. Πρώτος στις αντιδράσεις και ο δραστήριος Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, με τους δικηγόρους της εφετειακής περιφέρειας να απέχουν από το έργο τους μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή.

Κοινός τόπος σε όλες τις δηλώσεις
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την εξαγγελία περί ίδρυσης τέταρτης Νομικής. Αυτός ήταν ο κοινός τόπος των δηλώσεων αυτοδιοικητικών ή φορέων που παρέστησαν στην διαμαρτυρία.

Εξήγησε πως ενώ η κυβέρνηση έχει μία κεντρική πολιτική συμμαζέματος δεν έχει καμία λογική η ίδρυση τέταρτης Νομικής, ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης και είπε "η απόφαση προσκρούει σε αυτή τη λογική και δημιουργεί πολυδιάσπαση σε έναν χώρο κρίσιμο ακαδημαϊκό και επιστημονικό. Η απόφαση δεν έχει καμία λογική, κάτι που είπαμε και στην παλιότερη επίσκεψή μας στον κο Γαβρόγλου". Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα τεθεί το θέμα κατά προτεραιότητα, γνωστοποίησε.

"Η απόφαση της ίδρυσης τέταρτης Νομικής μας βρίσκει αντίθετους ως φορείς και ως πόλη, γιατί θεωρούμε πως θα υποβαθμιστεί το πανεπιστήμιο και η πόλη, σύσσωμοι να διεκδικήσουμε την μη ίδρυση", πρόσθεσε από θέσης του ο πρόεδρος του ΚΕΜΕΑ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης.

Θέση πήρε και ο πρόεδρος του ΕΒΕΡ και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής Αντώνης Γραβάνης. "Γίνονται κινήσεις που οδηγούν στην αποδυνάμωση του πανεπιστημίου μας. Το ΔΠΘ είναι βασικός πυλώνας της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας, είναι το καμάρι μας και όλοι είμαστε εδώ για να δείξουμε πως δεν θα ανεχτούμε καμιά υποβάθμισή του", είπε.

"Παρά τις βεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνηση, πήρε μια απόφαση που αποδεικνύει ότι δεν είχε καθόλου βούληση να βοηθήσει την περιοχή μας", τόνισε από θέσης του ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και κατηγόρησε "είναι καθαρά απόφαση του Αλέξη Τσίπρα, πολιτική σκοπιμότητα προεκλογικού χαρακτήρα, χωρίς να ληφθούν υπόψη επιστημονικές απόψεις των τριών νομικών σχολών της Ελλάδας. Το θέμα δεν έχει μελετηθεί στοιχειωδώς".

Απόντων των δύο βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, οι οποίοι όμως φαίνεται να θέτουν εαυτούς διακριτικά κατά της ίδρυσης, δήλωση έκανε το μέλος ΣΥΡΙΖΑ ΑΜ-Θ Τάκης Χαρίτου. "Είμαστε εδώ να διαφυλάξουμε το παρόν και το μέλλον του ΔΠΘ και της Νομικής, η οποία είναι συνυφασμένη με την ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας", είπε δηλώνοντας "ενότητα πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, εκφράζουμε όλοι μαζί την αντίθεσή μας".

Αίσθηση έκανε η απουσία επιτελικών στελεχών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Το παρόν παρόλα αυτά έδωσε ο Καβαλιώτης υποψήφιος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Κώστας Σιμιτζής, λέγοντας "πρόκειται για μία πολύ αρνητική εξέλιξη, αποδυναμώνεται η Νομική Σχολή Κομοτηνής. 

Το ΔΠΘ έχει βγάλει επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, έχει κερδίσει διεθνείς διακρίσεις και είναι μια άξια σχολή που φοβόμαστε ότι θα αποδυναμωθεί", εξηγώντας πως ο σκοπός ίδρυσης του ΔΠΘ ήταν εθνικός, αλλά κι επιστημονικός - οικονομικός. Άξιο αναφοράς είναι πάντως πως και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κώστας Κατσιμίγας με τοποθέτησή του έχει δηλώσει κατηγορηματικά κατά της ίδρυσης τέταρτης Νομικής.

"Δεν είναι απλώς διαμαρτυρία, έχουμε σκοπό να εμποδιστεί η απόφαση και να μην γίνει η Νομική, με την πίεση φορέων, φοιτητικών συλλόγων, Δικηγορικών Συλλόγων και των τριών σχολών", σημείωσε ο κοσμήτορας της Νομικής ΔΠΘ Χρήστος Μαστροκώστας και τόνισε "όλος ο νομικός κόσμος είναι αντίθετος στην ίδρυση αυτή". Επίκειται νέα γενική συνέλευση του τμήματος στις 12/12, οπότε και θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

"Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας και δηλώνουμε για μια ακόμη φορά την αντίδραση στην τέταρτη Νομική", πρόσθεσε από πλευράς της η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννα Χατζηαντωνίου και σημείωσε "σκοπός όλων μας είναι η μη υποβάθμιση της τέταρτης Νομικής, αντιθέτως η ενίσχυσή της". Ο ΔΣ Ροδόπης θα κινηθεί ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δώσει ο υπουργός. Από πλευράς φοιτητών μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Νομικής ΔΠΘ Αφροδίτη Αρνογιαννάκη. 

"Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση την ίδρυση μιας τέταρτης Νομικής, αντιθέτως θα δυσχέραινε ακόμη περισσότερο την ακαδημαϊκή και την μετέπειτα επαγγελματική ζωή των νέων νομικών", είπε.

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Λάμπρος Παρούτσας κατηγόρησε πως η ίδρυση τέταρτης Νομικής θα φέρει "σταδιακή συρρίκνωση κι έναν ενδεχόμενο μαρασμό της Νομικής Κομοτηνής" και εξήρε την ενιαία στάση του συλλόγου φοιτητών όπως και των φορέων της Ροδόπης, γιατί "όλοι αντιλαμβάνονται πως σε αυτό τον κρίσιμο αγώνα χρειάζεται συστράτευση".

Κοινό ανακοινωθέν μητροπολιτών Θράκης
Το μεσημέρι της Δευτέρας κοινό ανακοινωθέν έβγαλαν οι μητροπολίτες της Θράκης, ήτοι Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου Δαμασκηνό, Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων. "Παρατηρούμε την αγωνία και τον προβληματισμό", αναφέρουν στην επιστολή και συνεχίζουν "διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελία μόνο αρνητικές επιπτώσεις θα φέρει στο ΔΠΘ και στον τόπο μας και παράλληλα θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον ήδη επιβαρυμένο από ανεργία κλάδο των δικηγόρων".

Υπενθυμίζουν σε άλλο σημείο οι μητροπολίτες πως "η Θράκη αναμένει την υλοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, που τις ανέλαβε ενώπιον όλων μας στο περιφερειακό συνέδριο στην Κομοτηνή, τον Νοέμβριο του '17, και στο οποίο διακήρυξε την ενίσχυση του ΔΠΘ ως παραγωγικού αναπτυξιακού πόλου της Θράκης".

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην