fbpx Πάνω από 50% η προσέλευση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 19 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ

Πάνω από 50% η προσέλευση των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μιχάλης Βασιλειάδης
Μαίρη Κοσμίδου

Μ. Κοσμίδου - Μ. Βασιλειάδης σχολιάζουν τη «νέα πραγματικότητα» στην εκπαίδευση

Δήμος Μπακιρτζάκης

Περίπου οι μισοί από τους μαθητές που έπρεπε να πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα 18 Μαΐου προσήλθαν τελικά στις αίθουσες των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ροδόπης. Ο λόγος για την δεύτερη φάση επανεκκίνησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με τα σχολεία να είναι πλήρως εξοπλισμένα, όπως λέει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Β/Θμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου.

«Στα σχολεία υπάρχουν απολυμαντικά -έχει γίνει η προμήθεια- και λειτουργεί διπλοβάρδια των καθαριστών και των καθαριστριών. Αν κάποιο παιδάκι θέλει να έχει τη μάσκα του, μπορεί να την έχει, αλλά δεν διανέμονται μάσκες από τα σχολεία σύμφωνα με τον σχεδιασμό», είπε η κα Κοσμίδου μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm. 

Το ποσοστό της προσέλευσης στα σχολεία (Λύκεια και Γυμνάσια) άγγιξε σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 60%, την ώρα όμως που η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου έχει μειωθεί σημαντικά και κινείται γύρω στο 10-15 % όπως είπε επίσης στο ράδιο Χρόνος ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης Μιχάλης Βασιλειάδης. 

Εν τούτοις αυτό το χαμηλό ποσοστό δεν έχει να κάνει με την κρίση του κορωνοϊού, αλλά κυρίως με το ότι «αυτό το μήνα σπάνια βλέπαμε παιδιά στα σχολεία» επειδή κρατούν απουσίες για να διαβάσουν ενόψει πανελλαδικών, όπως είπε η κα Κοσμίδου. 

Μ. Βασιλειάδης: Καλύτερα να μην άνοιγαν τα σχολεία εκτός της Γ’ Λυκείου 
Εν τω μεταξύ, η ΕΛΜΕ Ροδόπης αναγνωρίζει την σωστή προετοιμασία των σχολείων για τις δύο φάσεις της επαναλειτουργίας τους στη Ροδόπη τουλάχιστον, ωστόσο ο πρόεδρος της εκφράζοντας τη θέση του οργάνου, εκτιμά ότι «ίσως να είναι τελικά πολύ μεγάλο το ρίσκο» αν υπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι έτσι κι αλλιώς οι μέρες που βρίσκονται θα παιδιά στο σχολείο θα είναι πολύ λίγες.

Εκλαμβάνει δε την επαναλειτουργία Γυμνασίων - Λυκείων ως ένα «crash test για τα δημοτικά» τα οποία εκτιμάται ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, αλλά δεν έχει γίνει ακόμη επίσημη ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η σύσταση από τη Διεύθυνση Β/Θμιας Εκπαίδευσης είναι η παραμονή στο σπίτι των παιδιών που τυχόν θα έχουν κάποιο σύμπτωμα όπως πυρετό, αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν σε όλα τα σχολεία ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες σε περίπτωση που κάποιο παιδί νοσήσει εντός του σχολείου. 

Ανοιχτά ζητήματα καλείται ν’ αντιμετωπίσει η ΔΔΕ
Την ίδια ώρα πάντως, τη Διεύθυνση Β/Θμιας Εκπαίδευσης καλείται να διαχειριστεί και τοπικά θέματα όπως η μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές καθώς και την «ζωντανή» μετάδοση του μαθήματος, αν τελικά αυτή εφαρμοστεί καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη υποδομή σε όλα τα σχολεία. Για την ακρίβεια: «δομημένο σύστημα καλωδίων ίντερνετ σε όλο το σχολείο υπάρχει μόνο στο 2ο Λύκειο Κομοτηνής», λέει η κα Κοσμιδου.

Συμβουλές προς γονείς και κηδεμόνες
Σε συνέχεια των αναλυτικών συμβουλών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) προς τους μαθητές, ο «Χ» δημοσιεύει και τις οδηγίες προς γονείς και κηδεμόνες:

Λίστα με όσα δεν πρέπει να ξεχνάτε!
Προστατέψτε το παιδί σας, την οικογένειά σας και το σχολείο

• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που είναι αναρτημένες στο σχολείο και να εφαρμόζουν τα μέτρα υγιεινής:

- Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού και να κρατούν αποστάσεις από τους ηλικιωμένους ή τα ευάλωτα άτομα της οικογένειας.
- Να βήχουν και να φτερνίζονται στον αγκώνα τους ή σε ένα χαρτομάντιλο το οποίο θα πετούν αμέσως σε κάδο απορριμμάτων.
- Να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ειδικά πριν τη λήψη φαγητού και μετά τη χρήση της τουαλέτας.

• Κρατήστε τα παιδιά στο σπίτι αν νιώθουν άρρωστα, επικοινωνήστε άμεσα με γιατρό της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά προτίμηση με γιατρό που παρακολουθεί συστηματικά τα παιδιά, και ενημερώστε το σχολείο.
• Αποθαρρύνετε τα παιδιά να συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα.

Για περισσότερες πληροφορίες, υποστήριξη ή παρέμβαση μπορείτε να απευθυνθείτε στην ειδική ομάδα επιστημόνων του ΕΟΔΥ:

Για ιατρική υποστήριξη και παρέμβαση: 210 5212054, 210 5212056, 2105212058

Για ψυχολογική υποστήριξη και παρέμβαση: 215  215 6060.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.